Piękna sprawa, była już wojna ( pewnie niejedna ) o kobietę, a zaraz będziemy mieli o piwo.
Ranking - skąd pochodzą najlepsze piwa?
Collapse
X
-
Nie od dziś wiadomo, że twoim ulubionym regionem Europy są Bałkany więc postawiłeś Serbie wysoko.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Pio pierwszych kilku postach miałem ochotę napisać swój ranking ... ale po kolejnych 3 stronach mi się odechciało.
Na piwie raczej się nie znam, nie piłem piw nie tylko z Indonezji ale i bliskiej Czarnogóry. Niemniej dyskusja wydaje się interesująca i kilka wątków warto pociągnąć niezależnie od tego czy Pani Matce cokolwiek to usystematyzuje.
Kopyr z Jacerem wyjaśnili dlaczego USA jest na czele. Cytat z głowy: "Koniec i kropka"
Mnie nurtuje wysokie pozycjonowanie przez niektórych z Was piw Ukraińskich. Ja widzę tamten rynek jako zwykły, niezbyt wybitny z kilkoma rodzynkami. Ale żeby do pierwszej 10tki?Comment
-
Jakby na forum literaturoznawców załozono wątek:" Jaki kraj ma najlepszą literaturę" to by też ludzie się prawie pozabijali. No, nawet w wydałoby się bardziej obiektywnym temacie, jak motoryzacja ( mamy wartości obiektywne, jakieś przyśpieszenia, trwałość i takie tam) też nie ma absolutnej pewności.
Dla kogos najważniejszą w piwie jest chmieloność. Idealne piwo, to dużo chmielu , bardzo dużo, żeby nic innego nie było w smaku. Dla kogoś innego elementy słodowe. Gust. Jakby wszyscy mieli taki sam, to w sklepach byłby jeden gatunek chleba, piwa, kiełbasy, szynki , piwa. Wszakże inne by się nie sprzedawały.
Czyli dyskusja jest w sumie teoretyczna.Comment
-
Beciku, niestety przy tych kryteriach nikt nie jest w stanie zaspokoić Twojej ciekawości, bo 30% istniejących amerykańskich browarów to circa 300 browarów. Z tych 300 browarów niech każdy ma w ofercie 6 piw, to daje po Twoich współczynnikach daje 900 piw, które trzeba spróbować, żeby móc się wypowiadać. Także jesteś w prawie, przed nikim nie musisz chylić głowy. Za to wszyscy powinni przed Tobą, oczywiście w kwestii Serbii.Comment
-
Beciku, niestety przy tych kryteriach nikt nie jest w stanie zaspokoić Twojej ciekawości, bo 30% istniejących amerykańskich browarów to circa 300 browarów. Z tych 300 browarów niech każdy ma w ofercie 6 piw, to daje po Twoich współczynnikach daje 900 piw, które trzeba spróbować, żeby móc się wypowiadać. Także jesteś w prawie, przed nikim nie musisz chylić głowy. Za to wszyscy powinni przed Tobą, oczywiście w kwestii Serbii.
Browarów jest ponad 1500, czyli 30% to 500, z tego niech każdy produkuje te 6 piw, to daje nam 3000, z czego 50% to 1500 piw do spróbowania, aby móc się wypowiadać na temat amerykańskiego piwowarstwa.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-01-20, 13:10.Comment
-
Becik, rzadko ostatnimi czasy zgadzam się Kopyrem i Jacerem, ale w tym wypadku mają całkowitą racją dotyczącą USA. Według mnie nie jest ważne ile, kto wypił, jakiego piwa, ale ważne, że ma się świadomość bogactwa gatunków oferowanych przez tamtejsze mini/mikrobrowary. Mimo że nie piłem zbyt wielu piw z amerykańskich browarów rzemieślniczych (około 200) wiem, że jakością i kunsztem prawie dorównują naszym zachodnim sąsiadom.Comment
-
A skąd wiesz?
O ile piwa z Niemiec czy Czech piłom powiedzmy 70 procent użytkowników serwisu to piwa amerykańskie piło 1 %. Dlatego o ile na podstawie opinii dużej grupy ludzi mozna sobie wyrabiac jakieś zdanie o tyle na podstawie absolutnie pojedyńczych opinii gerneralizacja jest dużym nadużyciem.
Ucząc się statystyki poznaje się takie pojęcia jak wielkość próby/próbki przy której dopiero (przy odpowiednim poziomie istotności) mozna generalizować wyniki.
Powiedzmy, że piwo z USA piło dwie osoby - jednej smakowało, drugiej nie - jakiie stąd można wysnuć wnioski? Albo jeden znalazł sklep z ilości pi 1000 ale drugi szukał miesiąc aby wypić coś innego niż BUD - czy można wyciągnąć na tej podstawie jakieś wnioski?
Dla mnie kopyr i jacer nie są żadną wyrocznią w sprawach różnorodności i jakości rynku. Dla Ciebie może są co nie zmienia zastrzeżeń co do reprezentatywności danych aby kusić sie o jakieś generalne stwierdzenia.
Poza tym jeszcze vraz powiem - o czym my mówimy? O dostępności piw dla przeciętnego człowieka czy o dostępności dla koneserów? Przy tym drugim podejściu Polska jest znacznie wyżej (bo jest kilka znakomitych browarów restauracyjnych i kilka świetnych porterów dostępnychy dość szeroko) ale przy tym pierwszym ujęciu już jest du zo słabiej ponieważ piwa z browarorestauracji dociera do promila osób na rynku.
Podobnie jest z rynkiem USA - świetne piwa z 1500 browarów dociera do minimalnej ilości osób ponieważ w większości są to browary malutkie. I nawet mając świadomość , że warzą one wiele styli piwa to generalizacja, że przeciętnie dostępne dla przeciętnego człowieka piwa w USA są wysokiej jakości a rynek jest świetnie rozwinięty jest problematyczna.
Bo to nieprawda - piwa dobre i różnorodne dociarają do minimalnej ilości osób. Srednio amerykanin pije Buda i taka jest prawda o tamtym rynku . Tak samo z dostępnością - dla średniego Amerykanina zdecydowana większość tych dobrych piw jest niedostępna ani nie ma on świadomości o ich istnieniu.Ostatnia zmiana dokonana przez Lubiepiwo90; 2011-01-20, 13:55."nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"Comment
-
5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Beciku, niestety przy tych kryteriach nikt nie jest w stanie zaspokoić Twojej ciekawości, bo 30% istniejących amerykańskich browarów to circa 300 browarów. Z tych 300 browarów niech każdy ma w ofercie 6 piw, to daje po Twoich współczynnikach daje 900 piw, które trzeba spróbować, żeby móc się wypowiadać. Także jesteś w prawie, przed nikim nie musisz chylić głowy. Za to wszyscy powinni przed Tobą, oczywiście w kwestii Serbii.
To na takiej samej zasadzie jak Wy (zwolennicy 1 miejsca dla USA)*, za kraj, który robi najlepsze piwa na świecie, moge uznać Koreę Północną. Bo piłem tylko jedno piwo ale było tak "zaje-przepyszne", że inne kraje wymiekają. Nie ważne co robią inne browary, jak to smakuje, ale to co spróbowałem było nieziemskie...
Czy na tej podstawie i tej opinii zgodzicie się ze mną, ze najlepsze piwa na świecie robi KRLD?
*za wyjątkiem Latarnika, gdyż o nim mozna powiedzieć, że doskonale zna swój rynek
Becik, rzadko ostatnimi czasy zgadzam się Kopyrem i Jacerem, ale w tym wypadku mają całkowitą racją dotyczącą USA. Według mnie nie jest ważne ile, kto wypił, jakiego piwa, ale ważne, że ma się świadomość bogactwa gatunków oferowanych przez tamtejsze mini/mikrobrowary. Mimo że nie piłem zbyt wielu piw z amerykańskich browarów rzemieślniczych (około 200) wiem, że jakością i kunsztem prawie dorównują naszym zachodnim sąsiadom.
Wszystko byłoby pięknie i wspaniale gdyby w USA były jedynie mikrobrowary warzące doskonałe piwa. Ale tak nie jest. Są tam także molochy warzące to co warzą. Tylko tych piw i browarów, nie wiem czemu, w ogóle nie zauważacie, a powinniście. Powinna być wyciągnieta średnia ze wszystkich piw, nie tylko z mikrobrowarów.
Bo jeśli uważacie piwa tylko z mikrobrowarów to do takiej listy powinno się dodać wszystkie te kraje gdzie takie są, wtedy wyjdzie na to że krajów warzących super piwa jest cała masa, łącznie z Włochami, Brazylią, Francją, USA, Japonią, RPA, Rosją, Węgrami, Słowenią itd, itp.
Jeszcze jedna rzecz - to, ze ejst tam bogactwo gatunków nie musi równać się z tym, że wszytskie są dobre.
Ja natomiast uważam, żeby być obiektywnym, to powinno się uwzględniać też produkcję koncernową. Ale o tej z niewiadomych mi względów, milczycie, nie zauważacie jej, mimo, że są to miliony hektolitrów
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Przeciętny Belg chleje Stellę Artoisa i Jupilera. I co w związku z tym?Comment
-
To na takiej samej zasadzie jak Wy (zwolennicy 1 miejsca dla USA)*, za kraj, który robi najlepsze piwa na świecie, moge uznać Koreę Północną. Bo piłem tylko jedno piwo ale było tak "zaje-przepyszne", że inne kraje wymiekają. Nie ważne co robią inne browary, jak to smakuje, ale to co spróbowałem było nieziemskie...
Czy na tej podstawie i tej opinii zgodzicie się ze mną, ze najlepsze piwa na świecie robi KRLD?
*za wyjątkiem Latarnika, gdyż o nim mozna powiedzieć, że doskonale zna swój rynek
Wszystko byłoby pięknie i wspaniale gdyby w USA były jedynie mikrobrowary warzące doskonałe piwa. Ale tak nie jest. Są tam także molochy warzące to co warzą. Tylko tych piw i browarów, nie wiem czemu, w ogóle nie zauważacie, a powinniście. Powinna być wyciągnieta średnia ze wszystkich piw, nie tylko z mikrobrowarów.Co ma piernik do wiatraka. Po kiego grzyba chcesz wprowadzić jakąś urawniłowkę. Najlepsze piwa pochodzą z różnych krajów, ale bardzo wiele takich piw powstaje w USA. Nic do rzeczy nie ma, że tam też powstaje Miller, Bud i Coors, bo to nie sprawia, ze tamte najlepsze piwa tam nie powstały.
Comment
-
Wszystko byłoby pięknie i wspaniale gdyby w USA były jedynie mikrobrowary warzące doskonałe piwa. Ale tak nie jest. Są tam także molochy warzące to co warzą. Tylko tych piw i browarów, nie wiem czemu, w ogóle nie zauważacie, a powinniście. Powinna być wyciągnieta średnia ze wszystkich piw, nie tylko z mikrobrowarów.
Jaki wpływ na smak Chimaya ma Jupiler? Chyba żaden.Comment