Piękna sprawa, była już wojna ( pewnie niejedna ) o kobietę, a zaraz będziemy mieli o piwo.
Ranking - skąd pochodzą najlepsze piwa?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziNie ważna długość, tylko figlarność, baw się dalej linijką.
Nie od dziś wiadomo, że twoim ulubionym regionem Europy są Bałkany więc postawiłeś Serbie wysoko.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziChcąc być precyzyjnym to Szkocja.
Gdybyś napisała Wielka Brytania bym się nie odzywał.
Comment
-
-
Pio pierwszych kilku postach miałem ochotę napisać swój ranking ... ale po kolejnych 3 stronach mi się odechciało.
Na piwie raczej się nie znam, nie piłem piw nie tylko z Indonezji ale i bliskiej Czarnogóry. Niemniej dyskusja wydaje się interesująca i kilka wątków warto pociągnąć niezależnie od tego czy Pani Matce cokolwiek to usystematyzuje.
Kopyr z Jacerem wyjaśnili dlaczego USA jest na czele. Cytat z głowy: "Koniec i kropka"
Mnie nurtuje wysokie pozycjonowanie przez niektórych z Was piw Ukraińskich. Ja widzę tamten rynek jako zwykły, niezbyt wybitny z kilkoma rodzynkami. Ale żeby do pierwszej 10tki?
Comment
-
-
Jakby na forum literaturoznawców załozono wątek:" Jaki kraj ma najlepszą literaturę" to by też ludzie się prawie pozabijali. No, nawet w wydałoby się bardziej obiektywnym temacie, jak motoryzacja ( mamy wartości obiektywne, jakieś przyśpieszenia, trwałość i takie tam) też nie ma absolutnej pewności.
Dla kogos najważniejszą w piwie jest chmieloność. Idealne piwo, to dużo chmielu , bardzo dużo, żeby nic innego nie było w smaku. Dla kogoś innego elementy słodowe. Gust. Jakby wszyscy mieli taki sam, to w sklepach byłby jeden gatunek chleba, piwa, kiełbasy, szynki , piwa. Wszakże inne by się nie sprzedawały.
Czyli dyskusja jest w sumie teoretyczna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziJeśli spróbowałeś przynajmniej 50% piw z 30% istniejących browarów w USA, chylę głowę przed Tobą i odszczekuję na forum, że się myliłem co do Ciebie i Twojej opini.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziBeciku, niestety przy tych kryteriach nikt nie jest w stanie zaspokoić Twojej ciekawości, bo 30% istniejących amerykańskich browarów to circa 300 browarów. Z tych 300 browarów niech każdy ma w ofercie 6 piw, to daje po Twoich współczynnikach daje 900 piw, które trzeba spróbować, żeby móc się wypowiadać. Także jesteś w prawie, przed nikim nie musisz chylić głowy. Za to wszyscy powinni przed Tobą, oczywiście w kwestii Serbii.
Browarów jest ponad 1500, czyli 30% to 500, z tego niech każdy produkuje te 6 piw, to daje nam 3000, z czego 50% to 1500 piw do spróbowania, aby móc się wypowiadać na temat amerykańskiego piwowarstwa.Last edited by kopyr; 2011-01-20, 13:10.
Comment
-
-
Becik, rzadko ostatnimi czasy zgadzam się Kopyrem i Jacerem, ale w tym wypadku mają całkowitą racją dotyczącą USA. Według mnie nie jest ważne ile, kto wypił, jakiego piwa, ale ważne, że ma się świadomość bogactwa gatunków oferowanych przez tamtejsze mini/mikrobrowary. Mimo że nie piłem zbyt wielu piw z amerykańskich browarów rzemieślniczych (około 200) wiem, że jakością i kunsztem prawie dorównują naszym zachodnim sąsiadom.
Comment
-
-
A skąd wiesz?
O ile piwa z Niemiec czy Czech piłom powiedzmy 70 procent użytkowników serwisu to piwa amerykańskie piło 1 %. Dlatego o ile na podstawie opinii dużej grupy ludzi mozna sobie wyrabiac jakieś zdanie o tyle na podstawie absolutnie pojedyńczych opinii gerneralizacja jest dużym nadużyciem.
Ucząc się statystyki poznaje się takie pojęcia jak wielkość próby/próbki przy której dopiero (przy odpowiednim poziomie istotności) mozna generalizować wyniki.
Powiedzmy, że piwo z USA piło dwie osoby - jednej smakowało, drugiej nie - jakiie stąd można wysnuć wnioski? Albo jeden znalazł sklep z ilości pi 1000 ale drugi szukał miesiąc aby wypić coś innego niż BUD - czy można wyciągnąć na tej podstawie jakieś wnioski?
Dla mnie kopyr i jacer nie są żadną wyrocznią w sprawach różnorodności i jakości rynku. Dla Ciebie może są co nie zmienia zastrzeżeń co do reprezentatywności danych aby kusić sie o jakieś generalne stwierdzenia.
Poza tym jeszcze vraz powiem - o czym my mówimy? O dostępności piw dla przeciętnego człowieka czy o dostępności dla koneserów? Przy tym drugim podejściu Polska jest znacznie wyżej (bo jest kilka znakomitych browarów restauracyjnych i kilka świetnych porterów dostępnychy dość szeroko) ale przy tym pierwszym ujęciu już jest du zo słabiej ponieważ piwa z browarorestauracji dociera do promila osób na rynku.
Podobnie jest z rynkiem USA - świetne piwa z 1500 browarów dociera do minimalnej ilości osób ponieważ w większości są to browary malutkie. I nawet mając świadomość , że warzą one wiele styli piwa to generalizacja, że przeciętnie dostępne dla przeciętnego człowieka piwa w USA są wysokiej jakości a rynek jest świetnie rozwinięty jest problematyczna.
Bo to nieprawda - piwa dobre i różnorodne dociarają do minimalnej ilości osób. Srednio amerykanin pije Buda i taka jest prawda o tamtym rynku . Tak samo z dostępnością - dla średniego Amerykanina zdecydowana większość tych dobrych piw jest niedostępna ani nie ma on świadomości o ich istnieniu.Last edited by Lubiepiwo90; 2011-01-20, 13:55."nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziDla mnie mikrusem jest niekoncernowy browar, o zasięgu lokalnym.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziBeciku, niestety przy tych kryteriach nikt nie jest w stanie zaspokoić Twojej ciekawości, bo 30% istniejących amerykańskich browarów to circa 300 browarów. Z tych 300 browarów niech każdy ma w ofercie 6 piw, to daje po Twoich współczynnikach daje 900 piw, które trzeba spróbować, żeby móc się wypowiadać. Także jesteś w prawie, przed nikim nie musisz chylić głowy. Za to wszyscy powinni przed Tobą, oczywiście w kwestii Serbii.
To na takiej samej zasadzie jak Wy (zwolennicy 1 miejsca dla USA)*, za kraj, który robi najlepsze piwa na świecie, moge uznać Koreę Północną. Bo piłem tylko jedno piwo ale było tak "zaje-przepyszne", że inne kraje wymiekają. Nie ważne co robią inne browary, jak to smakuje, ale to co spróbowałem było nieziemskie...
Czy na tej podstawie i tej opinii zgodzicie się ze mną, ze najlepsze piwa na świecie robi KRLD?
*za wyjątkiem Latarnika, gdyż o nim mozna powiedzieć, że doskonale zna swój rynek
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziBecik, rzadko ostatnimi czasy zgadzam się Kopyrem i Jacerem, ale w tym wypadku mają całkowitą racją dotyczącą USA. Według mnie nie jest ważne ile, kto wypił, jakiego piwa, ale ważne, że ma się świadomość bogactwa gatunków oferowanych przez tamtejsze mini/mikrobrowary. Mimo że nie piłem zbyt wielu piw z amerykańskich browarów rzemieślniczych (około 200) wiem, że jakością i kunsztem prawie dorównują naszym zachodnim sąsiadom.
Wszystko byłoby pięknie i wspaniale gdyby w USA były jedynie mikrobrowary warzące doskonałe piwa. Ale tak nie jest. Są tam także molochy warzące to co warzą. Tylko tych piw i browarów, nie wiem czemu, w ogóle nie zauważacie, a powinniście. Powinna być wyciągnieta średnia ze wszystkich piw, nie tylko z mikrobrowarów.
Bo jeśli uważacie piwa tylko z mikrobrowarów to do takiej listy powinno się dodać wszystkie te kraje gdzie takie są, wtedy wyjdzie na to że krajów warzących super piwa jest cała masa, łącznie z Włochami, Brazylią, Francją, USA, Japonią, RPA, Rosją, Węgrami, Słowenią itd, itp.
Jeszcze jedna rzecz - to, ze ejst tam bogactwo gatunków nie musi równać się z tym, że wszytskie są dobre.
Ja natomiast uważam, żeby być obiektywnym, to powinno się uwzględniać też produkcję koncernową. Ale o tej z niewiadomych mi względów, milczycie, nie zauważacie jej, mimo, że są to miliony hektolitrów
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziMimo że nie piłem zbyt wielu piw z amerykańskich browarów rzemieślniczych (około 200) wiem, że jakością i kunsztem prawie dorównują naszym zachodnim sąsiadom.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lubiepiwo90 Wyświetlenie odpowiedziUcząc się statystyki poznaje się takie pojęcia jak wielkość próby/próbki przy której dopiero (przy odpowiednim poziomie istotności) mozna generalizować wyniki.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lubiepiwo90 Wyświetlenie odpowiedziTak samo z dostępnością - dla średniego Amerykanina zdecydowana większość tych dobrych piw jest niedostępna ani nie ma on świadomości o ich istnieniu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziTo na takiej samej zasadzie jak Wy (zwolennicy 1 miejsca dla USA)*, za kraj, który robi najlepsze piwa na świecie, moge uznać Koreę Północną. Bo piłem tylko jedno piwo ale było tak "zaje-przepyszne", że inne kraje wymiekają. Nie ważne co robią inne browary, jak to smakuje, ale to co spróbowałem było nieziemskie...
Czy na tej podstawie i tej opinii zgodzicie się ze mną, ze najlepsze piwa na świecie robi KRLD?
*za wyjątkiem Latarnika, gdyż o nim mozna powiedzieć, że doskonale zna swój rynek
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziWszystko byłoby pięknie i wspaniale gdyby w USA były jedynie mikrobrowary warzące doskonałe piwa. Ale tak nie jest. Są tam także molochy warzące to co warzą. Tylko tych piw i browarów, nie wiem czemu, w ogóle nie zauważacie, a powinniście. Powinna być wyciągnieta średnia ze wszystkich piw, nie tylko z mikrobrowarów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziWszystko byłoby pięknie i wspaniale gdyby w USA były jedynie mikrobrowary warzące doskonałe piwa. Ale tak nie jest. Są tam także molochy warzące to co warzą. Tylko tych piw i browarów, nie wiem czemu, w ogóle nie zauważacie, a powinniście. Powinna być wyciągnieta średnia ze wszystkich piw, nie tylko z mikrobrowarów.
Jaki wpływ na smak Chimaya ma Jupiler? Chyba żaden.
Comment
-
Comment