Ranking - skąd pochodzą najlepsze piwa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
    Pytanie jest nieprecyzyjne, jedni odnoszą je do oferty w sklepach, inni - do miejsca produkcji.
    .
    Oferta w sklepach obejmująca piwa wyprodukowane w USA.

1. USA

2. Niemcy
    3. Belgia
    4. Kanada
    5. W. Brytania
    6. Czechy
    7. Dania
    8. Polska
    9. Holandia
    10. Francja
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
      Po pierwsze Francja nie kojarzy mi się z krajem gdzie piwo zajmuje jakieś zaszczytne miejsce
      Przejrzyj forum: http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=70

Comment

• abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Po pierwsze Francja nie kojarzy mi się z krajem gdzie piwo zajmuje jakieś zaszczytne miejsce, bardziej przychodzi mi na myśl wino i szampan.Nie pamiętam by ktoś na forum szczególnie chwalił jakichś grancuski browar czy uganiał się za tamtejszymi piwami. Po prostu Francja, Włochy czy Hiszpania to nie są w moim przekonaniu piwne kraje.
        Już za miesiąc wybieram się na piwny rekonesans m.in. do Francji. Po powrocie zdam tobie i innym relację z tego kraju.
        Wstępnie zaplanowałem sobie wizyty w prawie dziesięciu browarach działających w Lotaryngii.
        Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

Z chęcią przeczytam relację, dowiem się czegoś więcej o francuskim piwowarstwie, które póki co jest dla mnie sporą niewiadomą.

Comment

• Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

Podsumowanie pierwsze

W sumie nie musi być pełnej dziesiątki, ale minimum kilka krajów.
            Przyjąłem założenie: ostatnie miejsce 1pkt, przedostatnie 2pkt itp.
            Nazwy i ksywy musiałem poskracać, żeby się formatowało.

Kod:
            	KRAJ		SUMA	Set	Kop	Twi	Abe	Jac	Lat
            ------------------------------------------------------------------------									
            1	USA		45	8	9	10	4	4	10
            2	Belgia		38	10	8	9		3	8
            2	Niemcy		38	9	7	7	5	1	9
            4	UK		28	6	6	8	2		6
            5	Czechy		27	7	5	5	3	2	5
            6	Holand		14	4	2	6			2
            7	Dania		11	3	4				4
            8	Francja		10	2	3	4			1
            9	Kanada		8				1		7
            10	Irland		6	5	1				
            10	Polska		6	1		2			3
            12	Rep bał		3			3			
            13	Ukraina		2	1		1
            Last edited by Seta; 2011-01-19, 20:42.

Comment

• Lubiepiwo90
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.11
              • 113

USA - to chyba żart. Proszę więc o definicje jakie mają być to piwa - przemysłowe takie które dostępne są dostępne szeroko lub chociaż regionalnie czy piwa z browarów rzemieślniczych dostępne dla mieszkańców jednej dzielnicy czy miasta?
              Z tym, że jaki sens ma ta druga kategoria skoro nikt z nas nie spróbował pewnie ani jednego piwa z takiego browaru w USA? No może kilka osób z kilu browarów (jaka to obiektywna skala oceny?).

Uważam, że jedynym rozsądnym kryterium jak rozumiem "średniej" jakości piwa w danym kraju to ocena piw przemysłowych - zarówno koncernowych jak z browarów regionalnych ale przemysłowych.

W takim ujęciu:
              Czechy, Niemcy, Wielka Brytania, Belgia na równi na pierwszym miejscu. Potem daleko daleko nic i reszta mniej więcej na tych samych pozycjach.
              Last edited by Lubiepiwo90; 2011-01-19, 21:16.
              "nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"

Comment

• kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lubiepiwo90 Wyświetlenie odpowiedzi
                USA - to chyba żart. Proszę więc o definicje jakie mają być to piwa - przemysłowe takie które dostępne są dostępne szeroko lub chociaż regionalnie czy piwa z browarów rzemieślniczych dostępne dla mieszkańców jednej dzielnicy czy miasta?
                Z tym, że jaki sens ma ta druga kategoria skoro nikt z nas nie spróbował pewnie ani jednego piwa z takiego browaru w USA? No może kilka osób z kilu browarów (jaka to obiektywna skala oceny?).

Uważam, że jedynym rozsądnym kryterium jak rozumiem "średniej" jakości piwa w danym kraju to ocena piw przemysłowych - zarówno koncernowych jak z browarów regionalnych ale przemysłowych.

W takim ujęciu:
                Czechy, Niemcy, Wielka Brytania, Belgia na równi na pierwszym miejscu. Potem daleko daleko nic i reszta mniej więcej na tych samych pozycjach.
                4 miejsce dla Belgii za Jupilera czy za Stellę Artoisa?

Bzdury piszesz, piwa z browarów rzemieślniczych w Stanach są tam szerzej dostępne niż z małych browarów w Polsce.
                blog.kopyra.com

Comment

• jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lubiepiwo90 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Z tym, że jaki sens ma ta druga kategoria skoro nikt z nas nie spróbował pewnie ani jednego piwa z takiego browaru w USA?
                  Bzdury piszesz.

Piłem, min. z 10ciu browarów z kranu i to w Europie. Najbliżej możesz je kupić w Pradze.

Sorry ale te piwa można porównać tylko do bardzo dobrych piw z domowych browarów.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• Latarnik
                    Premium Lamplighter
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2004.06
                    • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Bzdury piszesz, piwa z browarów rzemieślniczych w Stanach są tam szerzej dostępne niż z małych browarów w Polsce.
                    Potwierdzam! W każdym, nawet najmniejszym stanie, jest przynajmniej jeden super zaopatrzony sklep. A z tego co piszą forumowicze to i w Europie nie są rzadkością
                    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12565

Nie chcę robić własnego rankingu, choć moim faworytem byłyby Niemcy. To zależy jakie kto preferuje gatunki piwa, ale jakiś wpływ może tu mieć "współczynnik postów", czyli dyskusji. Wygląda to tak:

Niemcy 1782
                      Wielka Brytania 810
                      Belgia 603
                      Czechy 583
                      Dania 489
                      Irlandia 430
                      Holandia 300
                      Litwa 261
                      USA 217
                      Austria 210
                      Francja 175
                      Rosja 159
                      Ukraina 136
                      Szwecja 119
                      Łotwa 117
                      Szwajcaria 109
                      Włochy 85
                      Węgry 79
                      Białoruś 78
                      Estonia 73
                      Serbia 52
                      Hiszpania 50

Oczywiście jest niedoskonały, bo w grę wchodzi sprawa dostępności, ale trochę daje do myślenia.

Myślę, że warto brać pod uwagę oczywiście na USA, poza Europą moim zdaniem jeszcze Australię z Nową Zelandią, Japonię, ew. Meksyk i Kanadę.

Jeśli chodzi o Francję i Włochy też bym tak nie dyskwalifikował. Pamiętajmy o ich takich regionach jak Alzacja, Górna Adyga, gdzie wpływy piwa z wiadomych względów są wyraźniejsze.

Generalnie to mamie Lesia odpowiedziałbym, że piwa nie mają narodowości. i że zdecydowanie i jednoznacznie nie można ocenić, bo piwo ma wiele gatunków, które w jednych krajach są bardziej lub mniej popularne.

Mnie ciekawiła jedna sprawa, skąd pochodzą najlepsi piwowarzy (oczywiście w kontekście historycznym). Tu wydaje mi się, że najbardziej cenionymi byli Ci z ziem niemieckich (przynajmniej na wschód od Niemiec).

Jak popatrzymy na Polskę, to zauważymy że wśród założycieli browarów i piwowarów bardzo znaczny odsetek stanowili Niemcy (lub przedstawiciele regionów niemieckojęzycznych), z nimi po części byli związani Żydzi, nierzadko byli też Czesi (oni dominowali na Wołyniu), ale byli też Szkoci (Warszawa-Ciechanów) czy nawet Węgrzy (Grybów). Polaków było stosunkowo mało, co świadczy że w XIX w. uczyliśmy się nowoczesnej sztuki piwowarskiej /w dobie powstawania browarów przemysłowych/.
                      Niestety procesy wojenne zahamowały to. Co prawda jeszcze po wojnie państwowe browary zatrudniały z tego co wiem piwowarów z Czechosłowacji, ale to nie zmieniło sytuacji. Niestety praktycznie nie udało się zachować łączności międzypokoleniowej w naszym browarnictwie /no coś tam jakoś było/jest w Miłosławiu ale jak to wygląda dokładnie nie wiem/. Właśnie USA w dużej mierze dzięki emigrantom mają ciekawe browary. Podobnie ciekawe przypadki są w Ameryce Południowej, gdzie są browary, w których warzą potomkowie niemieckich piwowarów (np. Chile), ciekawym regionem jest też pod tym względem Republika Południowej Afryki. W każdym razie tam, gdzie zachowana jest tradycja, zachowało się też dobre piwo. Moim zdaniem.

ps.
                      wziąłbym też pod uwagę wyniki konkursów European Beer Star http://www.european-beer-star.de/
                      tam są piwa nie tylko z Europy
                      Last edited by darekd; 2011-01-19, 21:45.

Comment

• Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przyjąłem założenie: ostatnie miejsce 1pkt, przedostatnie 2pkt itp.
                        Moim zdaniem założenie błędne, powinieneś liczyć od pierwszego miejsca za 10 pkt.
                        No bo jak to wygląda, żeby pierwsze miejsce było warte 10, 9, 4 punkty, a kolejne odpowiednio mniej!

Comment

• sibarh
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.01
                          • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie chcę robić własnego rankingu, choć moim faworytem byłyby Niemcy. To zależy jakie kto preferuje gatunki piwa, ale jakiś wpływ może tu mieć "współczynnik postów", czyli dyskusji. Wygląda to tak:

Niemcy 1782
                          Wielka Brytania 810
                          Belgia 603
                          Czechy 583
                          Dania 489
                          Irlandia 430
                          Z Irlandią mały błąd 43 a nie 430. I nie postów tylko wątków.
                          2800 nowe piwa opisałem na forum
                          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• darekd
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
                            Z Irlandią mały błąd 43 a nie 430. I nie postów tylko wątków.
                            tak, przepraszam

Comment

• snorre
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.02
                              • 655

Biorąc pod uwagę współczynnik postów wiadomo, że USA bedzie daleko - po prostu ich piwa są u nas ciężko dostępne w porównaniu do innych państw Europy. W Szwecji, zarówno w sieci sklepów Systembolaget (w butelkach) , jak i w porządnych pubach (beczkowe) można dostac znakomite piwa amerykańskie.
                              Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

Comment

• zgroza
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2008.03
                                • 3605

Ja na pytanie o to, gdzie warzą najlepsze piwa, zawsze odpowiadam tak:
                                Są 4 klasyczne piwne kraje.
                                Czechy to lekkie lagery.\
                                Niemcy to pszenica, mocne lagery i wędzonki.
                                Belgia to mocne ale.
                                Anglia to lekkie ale.
                                Do tego najwięcej najciekawszych wynalazków warzy się w USA.
                                I tyle.
                                Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

Przetwarzanie...
                                X