Ranking - skąd pochodzą najlepsze piwa?
Collapse
X
-
5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna -
-
Po pierwsze Francja nie kojarzy mi się z krajem gdzie piwo zajmuje jakieś zaszczytne miejsce, bardziej przychodzi mi na myśl wino i szampan.Nie pamiętam by ktoś na forum szczególnie chwalił jakichś grancuski browar czy uganiał się za tamtejszymi piwami. Po prostu Francja, Włochy czy Hiszpania to nie są w moim przekonaniu piwne kraje.
Wstępnie zaplanowałem sobie wizyty w prawie dziesięciu browarach działających w Lotaryngii.Comment
-
Podsumowanie pierwsze
W sumie nie musi być pełnej dziesiątki, ale minimum kilka krajów.
Przyjąłem założenie: ostatnie miejsce 1pkt, przedostatnie 2pkt itp.
Nazwy i ksywy musiałem poskracać, żeby się formatowało.
Kod:KRAJ SUMA Set Kop Twi Abe Jac Lat ------------------------------------------------------------------------ 1 USA 45 8 9 10 4 4 10 2 Belgia 38 10 8 9 3 8 2 Niemcy 38 9 7 7 5 1 9 4 UK 28 6 6 8 2 6 5 Czechy 27 7 5 5 3 2 5 6 Holand 14 4 2 6 2 7 Dania 11 3 4 4 8 Francja 10 2 3 4 1 9 Kanada 8 1 7 10 Irland 6 5 1 10 Polska 6 1 2 3 12 Rep bał 3 3 13 Ukraina 2 1 1
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-01-19, 20:42.Comment
-
USA - to chyba żart. Proszę więc o definicje jakie mają być to piwa - przemysłowe takie które dostępne są dostępne szeroko lub chociaż regionalnie czy piwa z browarów rzemieślniczych dostępne dla mieszkańców jednej dzielnicy czy miasta?
Z tym, że jaki sens ma ta druga kategoria skoro nikt z nas nie spróbował pewnie ani jednego piwa z takiego browaru w USA? No może kilka osób z kilu browarów (jaka to obiektywna skala oceny?).
Uważam, że jedynym rozsądnym kryterium jak rozumiem "średniej" jakości piwa w danym kraju to ocena piw przemysłowych - zarówno koncernowych jak z browarów regionalnych ale przemysłowych.
W takim ujęciu:
Czechy, Niemcy, Wielka Brytania, Belgia na równi na pierwszym miejscu. Potem daleko daleko nic i reszta mniej więcej na tych samych pozycjach.Ostatnia zmiana dokonana przez Lubiepiwo90; 2011-01-19, 21:16."nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"Comment
-
USA - to chyba żart. Proszę więc o definicje jakie mają być to piwa - przemysłowe takie które dostępne są dostępne szeroko lub chociaż regionalnie czy piwa z browarów rzemieślniczych dostępne dla mieszkańców jednej dzielnicy czy miasta?
Z tym, że jaki sens ma ta druga kategoria skoro nikt z nas nie spróbował pewnie ani jednego piwa z takiego browaru w USA? No może kilka osób z kilu browarów (jaka to obiektywna skala oceny?).
Uważam, że jedynym rozsądnym kryterium jak rozumiem "średniej" jakości piwa w danym kraju to ocena piw przemysłowych - zarówno koncernowych jak z browarów regionalnych ale przemysłowych.
W takim ujęciu:
Czechy, Niemcy, Wielka Brytania, Belgia na równi na pierwszym miejscu. Potem daleko daleko nic i reszta mniej więcej na tych samych pozycjach.
Bzdury piszesz, piwa z browarów rzemieślniczych w Stanach są tam szerzej dostępne niż z małych browarów w Polsce.Comment
-
Piłem, min. z 10ciu browarów z kranu i to w Europie. Najbliżej możesz je kupić w Pradze.
Sorry ale te piwa można porównać tylko do bardzo dobrych piw z domowych browarów.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Nie chcę robić własnego rankingu, choć moim faworytem byłyby Niemcy. To zależy jakie kto preferuje gatunki piwa, ale jakiś wpływ może tu mieć "współczynnik postów", czyli dyskusji. Wygląda to tak:
Niemcy 1782
Wielka Brytania 810
Belgia 603
Czechy 583
Dania 489
Irlandia 430
Holandia 300
Litwa 261
USA 217
Austria 210
Francja 175
Rosja 159
Ukraina 136
Szwecja 119
Łotwa 117
Szwajcaria 109
Włochy 85
Węgry 79
Białoruś 78
Estonia 73
Serbia 52
Hiszpania 50
Oczywiście jest niedoskonały, bo w grę wchodzi sprawa dostępności, ale trochę daje do myślenia.
Myślę, że warto brać pod uwagę oczywiście na USA, poza Europą moim zdaniem jeszcze Australię z Nową Zelandią, Japonię, ew. Meksyk i Kanadę.
Jeśli chodzi o Francję i Włochy też bym tak nie dyskwalifikował. Pamiętajmy o ich takich regionach jak Alzacja, Górna Adyga, gdzie wpływy piwa z wiadomych względów są wyraźniejsze.
Generalnie to mamie Lesia odpowiedziałbym, że piwa nie mają narodowości. i że zdecydowanie i jednoznacznie nie można ocenić, bo piwo ma wiele gatunków, które w jednych krajach są bardziej lub mniej popularne.
Mnie ciekawiła jedna sprawa, skąd pochodzą najlepsi piwowarzy (oczywiście w kontekście historycznym). Tu wydaje mi się, że najbardziej cenionymi byli Ci z ziem niemieckich (przynajmniej na wschód od Niemiec).
Jak popatrzymy na Polskę, to zauważymy że wśród założycieli browarów i piwowarów bardzo znaczny odsetek stanowili Niemcy (lub przedstawiciele regionów niemieckojęzycznych), z nimi po części byli związani Żydzi, nierzadko byli też Czesi (oni dominowali na Wołyniu), ale byli też Szkoci (Warszawa-Ciechanów) czy nawet Węgrzy (Grybów). Polaków było stosunkowo mało, co świadczy że w XIX w. uczyliśmy się nowoczesnej sztuki piwowarskiej /w dobie powstawania browarów przemysłowych/.
Niestety procesy wojenne zahamowały to. Co prawda jeszcze po wojnie państwowe browary zatrudniały z tego co wiem piwowarów z Czechosłowacji, ale to nie zmieniło sytuacji. Niestety praktycznie nie udało się zachować łączności międzypokoleniowej w naszym browarnictwie /no coś tam jakoś było/jest w Miłosławiu ale jak to wygląda dokładnie nie wiem/. Właśnie USA w dużej mierze dzięki emigrantom mają ciekawe browary. Podobnie ciekawe przypadki są w Ameryce Południowej, gdzie są browary, w których warzą potomkowie niemieckich piwowarów (np. Chile), ciekawym regionem jest też pod tym względem Republika Południowej Afryki. W każdym razie tam, gdzie zachowana jest tradycja, zachowało się też dobre piwo. Moim zdaniem.
ps.
wziąłbym też pod uwagę wyniki konkursów European Beer Star http://www.european-beer-star.de/
tam są piwa nie tylko z EuropyOstatnia zmiana dokonana przez darekd; 2011-01-19, 21:45.Comment
-
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Nie chcę robić własnego rankingu, choć moim faworytem byłyby Niemcy. To zależy jakie kto preferuje gatunki piwa, ale jakiś wpływ może tu mieć "współczynnik postów", czyli dyskusji. Wygląda to tak:
Niemcy 1782
Wielka Brytania 810
Belgia 603
Czechy 583
Dania 489
Irlandia 4302800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
Biorąc pod uwagę współczynnik postów wiadomo, że USA bedzie daleko - po prostu ich piwa są u nas ciężko dostępne w porównaniu do innych państw Europy. W Szwecji, zarówno w sieci sklepów Systembolaget (w butelkach) , jak i w porządnych pubach (beczkowe) można dostac znakomite piwa amerykańskie.Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!Comment
-
Ja na pytanie o to, gdzie warzą najlepsze piwa, zawsze odpowiadam tak:
Są 4 klasyczne piwne kraje.
Czechy to lekkie lagery.\
Niemcy to pszenica, mocne lagery i wędzonki.
Belgia to mocne ale.
Anglia to lekkie ale.
Do tego najwięcej najciekawszych wynalazków warzy się w USA.
I tyle.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment