Ranking - skąd pochodzą najlepsze piwa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lubiepiwo90
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 113

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja na pytanie o to, gdzie warzą najlepsze piwa, zawsze odpowiadam tak:
    Są 4 klasyczne piwne kraje.
    Czechy to lekkie lagery.\
    Niemcy to pszenica, mocne lagery i wędzonki.
    Belgia to mocne ale.
    Anglia to lekkie ale.
    Do tego najwięcej najciekawszych wynalazków warzy się w USA.
    I tyle.
    Bardzo generalnie można by się zgodzić.
    "nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"

Comment

• Lubiepiwo90
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.11
      • 113

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Bzdury piszesz.

Piłem, min. z 10ciu browarów z kranu i to w Europie. Najbliżej możesz je kupić w Pradze.

Sorry ale te piwa można porównać tylko do bardzo dobrych piw z domowych browarów.
      Ilu jest takich jak Wy? Dwóch
      To Wy piszecie bzdury.
      W każdym stanie jeden dobrze zaopatrzony sklep - ekstra to tylko 500 km do dobrego piwa
      Jednak w Warszawie jest bliżej

acha w pradze - 1000 km rzut beretem Dawno nic mnie tak nie rozśmieszyło. USA i piwo buchachacha. Owszem mnóstwo browarów rzemieślniczych o udziale 1 procenta w rynku. Super dostępność bo jacer z kopyrem pili z 10 ich browarów.
      Cóż ja mogę tylko przytoczyć pewną piosenkę - My już som amerykany . Naprawdę skręcam się ze śmiechu. Jak jacer i kpyr pili to a) znaczy,że najlepsze piwo tam warzą, b) wszyscy inni też pili Jedna partia jedna racja - naprawdę się dobrze bawię. Przy jednak dostępnych nieco bardziej i nieco bliżej piwach estońsko-łotewskich. Aczkolwiek nie amerykańskich więc słabych
      Last edited by Lubiepiwo90; 2011-01-20, 00:33.
      "nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"

Comment

• snorre
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.02
        • 655

Bardzo generalnie się bym zgodził I dodałbym (trochę ironicznie), że Czechy to kraj o największej monotonii stylistycznej - 10,11,12, svetle, tmave, i tak w kółko (z paroma wyjątkami) (przepraszam, ale przemawia przeze mnie uraz z dzieciństwa do Czechów
        Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lubiepiwo90 Wyświetlenie odpowiedzi
          Jednak w Warszawie jest bliżej

acha w pradze - 1000 km rzut beretem Dawno nic mnie tak nie rozśmieszyło. USA i piwo buchachacha. Owszem mnóstwo browarów rzemieślniczych o udziale 1 procenta w rynku. Super dostępność
          A co ty tam w tej Warszawie masz takiego rewelacyjnego? Ile sklepów, ile knajp?

1000km? skąd? Z Warszawy? to tylko 606km Chyba, że w Suwałkach mieszkasz, to twój problem.

Tu nie chodzi o dostępność, bo nie takie było pierwsze pytanie. Czytaj ze zrozumieniem.

Piłem trochę piw z Czech, trochę z Niemiec, Belgii, Niederlandów a te z USA mnie urzekły, bo mają to coś. Inne chmiele, większa treściwość

I tyle. Jezeli siedzisz w knajpie z 30 kranami i każde piwo cie zachwyca to o czymś świadczy.

Po prostu musisz uwierzyć, tym którzy pili.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre Wyświetlenie odpowiedzi
            Bardzo generalnie się bym zgodził I dodałbym (trochę ironicznie), że Czechy to kraj o największej monotonii stylistycznej - 10,11,12, svetle, tmave, i tak w kółko (z paroma wyjątkami) (przepraszam, ale przemawia przeze mnie uraz z dzieciństwa do Czechów
            Noooo przeginasz, jest jeszcze polotmave Poza tym mieszkańcy Wielkopolski akurat nie powinni mieć urazu do Czechów Bardziej serio - rzeczywiście Czechy to w sumie wciąż konserwatywny rynek piwny. Jeszcze na przełomie XX i XXI w. wszystkie inne piwa niż dolnofermentacyjne pilsy /leżaki/ produkcji krajowej to była egzotyka. W sklepach czeskie piwo, w knajpach czeskie piwo /może poza dosłownie kilkoma innymi piwami/. Teraz jednak jest duży boom na inne piwa, w tym górną fermentację. Wciąż jednak dominuje "klasyka". Kulinarnie /i nie tylko, co może być postrzegane jako paradoks/ Czesi są konserwatywni. Ale może lepiej robić to, co robi się dobrze a tych wyjątków jest coraz więcej, a co najważniejsze są generalnie na przyzwoitym poziomie.

Comment

• Latarnik
              Premium Lamplighter
              🥛🥛🥛🥛
              • 2004.06
              • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lubiepiwo90 Wyświetlenie odpowiedzi
              ...
              To Wy piszecie bzdury.
              W każdym stanie jeden dobrze zaopatrzony sklep - ekstra to tylko 500 km do dobrego piwa
              Drogi Zythumie!

Napisałem: "W każdym, nawet najmniejszym stanie, jest przynajmniej jeden super zaopatrzony sklep."
              Najmniejszym stanem w USA jest Rhode Island, o wymiarach 50 na 65km i jest tam jeden super sklep.
              Zanim coś wyśmiejesz dokładnie przeczytaj i trochę pomyśl.

To, ze twoje czerwone podniebienie nie przełknęłoby, najlepszego na świecie, amerykańskiego piwa to już inna piosenka.
              5450 kapsli z wypitych piw
              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Bzdury piszesz.

Piłem, min. z 10ciu browarów z kranu i to w Europie. Najbliżej możesz je kupić w Pradze.

Sorry ale te piwa można porównać tylko do bardzo dobrych piw z domowych browarów.
                Ale nawet w tej Pradze /Zly casy, Pivovarsky klub/ nie pojawia się często. Tak z ciekawości chyba nie mieli lanego? Znajoma ze Stanów stwierdziła, że o dobrych amerykańskich piwach dowiedziała się od nas /Europejczyków / Co oczywiście nie umniejsza faktu, że właśnie w Ameryce warzy się bardzo ciekawe piwa, przede wszystkim wiele gatunków. Nie wiem jak jest z dostępnością, bo jak pisze Latarnik w każdym stanie jest co najmniej jeden ciekawy sklep z piwem, to wolałbym mieszkać w DC lub Rhode Island niż w Teksasie niż na Alasce

Comment

• darekd
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                  Drogi Zythumie!
                  a to kameleon teraz wiem skąd ten Klíma w profilu

Comment

• Latarnik
                    Premium Lamplighter
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2004.06
                    • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                    ...Nie wiem jak jest z dostępnością, bo jak pisze Latarnik w każdym stanie jest co najmniej jeden ciekawy sklep z piwem, to wolałbym mieszkać w DC lub Rhode Island niż w Teksasie niż na Alasce
                    W Teksasie jest ponad 60 sklepów z piwem mających dobra opinie, z Alaska jest rzeczywiście problem, może z 5 sklepów by się znalazło
                    A na Rhode Island jest kilka niezłych sklepów.
                    Last edited by Latarnik; 2011-01-20, 01:37.
                    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                      W Teksasie jest ponad 60 sklepów z piwem mających dobra opinie, z Alaska jest rzeczywiście problem, może z 5 sklepów by się znalazło
                      A na Rhode Island jest kilka niezłych sklepów.
                      To trochę temat na inną dyskusję, ale ciekawy. Gdzieś tak chyba dwa razy większy pod względem pow. od Polski i ok. 20mln Teksas ma ponad 60 sklepów. Czyli można też trochę ponarzekać. Ciekawe jak wyglądają takie sklepy, bo u nas to bardzo różnie. Ale takich, które tylko koncentrują się na piwie to prawie nie ma /tylko na alkoholach mało/.
                      Żeby nie było całkowicie off top - w USA badanie miejsc, skąd pochodzą najlepsze piwa chyba lepiej prowadzić na Rhode Island niż na Alasce?

Comment

• Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                        .. Gdzieś tak chyba dwa razy większy pod względem pow. od Polski i ok. 20mln Teksas ma ponad 60 sklepów. Czyli można też trochę ponarzekać.
                        Beeradvocate wymienia 188 piwnych sklepów w Teksasie z czego właśnie ponad 60 ma najlepsza opinie.
                        Te 188 sklepów to nie są wszystkie sklepy z piwem w tym stanie tylko takie, które maja w ofercie coś poza masówką.

P.S.
                        Gortat do przerwy ma zdobytych 12 punktów i 6 zbiorek

Comment

• becik
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

Strasznie mnie dziwi wysoka lokata USA, widzę, ze mikrusy z USA są bardzo popularne i łatwo dostępne skoro tyle osób na nie głos oddaje (oczywiście nie mam tu na myśli rezydentów). Piw trochę z USA piłem ale były to głównie koncerny....I to co piłem raczej miłych wrażeń nie zostawiło, poza wyjątkami, ale wyjątek - nie potwierdza reguły. Mam nadzieję, że ranking nie opiera się na zasadzie bo USA jest fajne, mikrusy mają fajne etykiety no i znam ludzi którzy pili świetne amerykańskie piwa, no i czytam masę super opinii na temat tych piw....Nie można zapominać, że taka sama, jak nawet nie większa, różnorodność piw jest w Japonii, Australii, Nowej Zelandii, RPA, Kanadzie, Meksyku, Brazylii, Argentynie, Chile itd itp. To powinno się przekładać nie na ilość browarów w danym kraju, ale na ilość dobrych piw.
                          PIWA Z DANEGO KRAJU - TO NIE TYLKO MIKRUSY o czym zdaje sie część zapomniała ale głównie znane potęgi browarnicze, w wypadku USA - Ancheuser, Budweiser, Miller, Coors. Coś mi się wydaje, że Ci co głosowali na USA tych browarów pod uwagę nie brali, skupiając się jedynie na maluczkich.
                          Ja swoją listę opieram na subiektywnym doświadczeniu, wypicia większej ilości różnych piw z danego kraju, zwracajac uwagę, ile z tych piw mi naprawdę smakowało, a ile nie. I mam na myśli dobre piwo, które pije się z przyjemnością, a nie ich różnorodność.

1. Czechy
                          2. Niemcy
                          3. Serbia
                          4. Rosja
                          5. Estonia
                          6. Wlk. Brytania
                          7. Słowacja

i styknie
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                            PIWA Z DANEGO KRAJU - TO NIE TYLKO MIKRUSY o czym zdaje sie część zapomniała ale głównie znane potęgi browarnicze, w wypadku USA - Ancheuser, Budweiser, Miller, Coors. Coś mi się wydaje, że Ci co głosowali na USA tych browarów pod uwagę nie brali, skupiając się jedynie na maluczkich.
                            To nie jest ranking, w którym kraju najlepsze piwa mają największy udział w rynku, ani z jakiego kraju piłem najwięcej dobrych piw (choć to już prędzej), tylko skąd pochodzą najlepsze piwa na świecie. A najlepsze piwa na świecie warzy się obecnie w Stanach. Będąc w Brukseli i Pradze miałem okazję kilka z nich spróbować. Statystycznie to wypiłem więcej piw amerykańskich niż np. francuskich.
                            blog.kopyra.com

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                              PIWA Z DANEGO KRAJU - TO NIE TYLKO MIKRUSY o czym zdaje sie część zapomniała
                              Pytanie było jasne i proste. Skąd pochodzą najlepsze piwa? Kropka.

Nie wiem w czym problem?

Jaki browar według ciebie jest mikrusem? Czy Amber to mikrus?

P.S. oo już kopyr napisał to samo.
                              P.S. proponuje odrzucić swoje uprzedzenia do USA jako kraju. Wiem, że teraz taka moda psioczyć na USA.
                              Last edited by jacer; 2011-01-20, 09:19.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23928

Myślę że o to samo zapytani miłośnicy piwa z USA odpowiedzą, że w Europie są lepsze piwa niż w USA. Wyobrażam sobie że zbytnia różnorodność i dowolność może być dla nich męcząca i jednak docenia się tam dobre, ustatkowane piwa ze starego kontynentu.
                                Last edited by ART; 2011-01-20, 09:26.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                                X