Ranking - skąd pochodzą najlepsze piwa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pajel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.12
    • 22

No to dołączę się do zabawy z moją listą:

1. USA
    2. Belgia
    3. UK
    4. Holandia
    5. Czechy
    6. Niemcy
    7. Polska
    8. Litwa
    9. Ukraina
    10. Francja

W zestawieniu pewnie pojawiłyby się piwa z Włoch, Danii i Kanady ale jeszcze nie miałem okazji ich próbować.

Comment

• Latarnik
      Premium Lamplighter
      🥛🥛🥛🥛
      • 2004.06
      • 5030

Moje podsumowanie medalowe (1 miejsce-zloty medal, 2-srebrny, 3-brązowy)

1. Niemcy: 8-6-5
      2. USA : 7-3-2
      3. Belgia : 5-8-3
      4. Czechy: 2-4-5
      5. Polska : 0-1-0
      6. UK : 0-0-7

Moim zdaniem bardziej wiarygodna kolejność w zestawieniu skąd pochodzą najlepsze piwa
      5450 kapsli z wypitych piw
      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        A dlaczego Krotoszyniak ma cztery trójki?
        5, nie 4 (Czechy przegapiłeś) - bo 5 krajów dał na pozycji 6-10 (1-5pkt).

Comment

• manslow
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.12
          • 237

Klasyfikacja

M0ja subiektywna klasyfikacja

1. BELGIA
          2. USA
          3. NIEMCY
          4. NOWA ZELANDIA
          5. POLSKA
          6. FRANCJA
          7. CZECHY
          8. ROSJA
          9. ARGENTYNA
          10.WIELKA BRYTANIA
          Wypiłem 2946 gatunków piw świata ze 120 krajów, rozumiem, że popularność niektórych krajów wynika li tylko z dostępności na naszym rynku a brak innych z trudności w spożyciu.Belgia i USA poza konkurencją, zgadzam się z większością, Niemcy też. Pozycja Nowej Zelandii i Argentyny to obecność na tamtych terenach wielu Niemców.Polska,Francja,Czechy (za piwa z kija) i Rosja bo znam je najlepiej. Dziwi mnie obecność w wielu rankingach państw takich jak Dania,Szwecja,Holandia,Słowacja ale to ,,moja subiektywna" klasyfikacja. www.agg.org.pl

Comment

• Bantu
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 4

Klasyfikacja

1. Szkocja
            2. Belgia
            3. Niemcy
            4. Anglia
            5. Dania
            6. Czechy
            7. Holandia
            8. Irlandia
            9. Polska
            10. USA
            Celowo dokonałem podziału Wysp Brytyjskich, albowiem to są odrębne Narody i kultura browarnictwa inna.

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bantu Wyświetlenie odpowiedzi
              Celowo dokonałem podziału Wysp Brytyjskich, albowiem to są odrębne Narody i kultura browarnictwa inna.
              No bez przesady. Bawaria to też zupełnie inna kultura piwna niż np. Saksonia.
              Mówimy o krajach, a nie narodach. Daję GB na pierwszym miejscu w Twoim rankingu, Dania będzie 4ta itp. Możesz dorzucić coś na 10te miejsce.

Comment

• Bantu
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.01
                • 4

Ranking

Niech i tak będzie, chociaż długo można by polemizować na ten temat, przykład: reprezentacje piłkarskie, Saksonia i Bawaria nie ma oddzielnych! Takich przykładów odrębności jest całe mnóstwo. Ale w takim razie to lista będzie wyglądała tak:

1. UK
                2. Belgia
                3. Niemcy
                4. Dania
                5. Czechy
                6. Holandia
                7. Irlandia
                8. Polska
                9. USA
                10. Austria

Comment

• pepin6
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.10
                  • 7

Gdzie w Pradze kupić piwa z USA

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Bzdury piszesz.

Piłem, min. z 10ciu browarów z kranu i to w Europie. Najbliżej możesz je kupić w Pradze.

Sorry ale te piwa można porównać tylko do bardzo dobrych piw z domowych browarów.
                  Jadę do Pragi w maju na festival . Proszę szanowne koleżeństwo o podpowiedź gdzie w Pradze można nabyć piwo z USA. I ogólnie gdzie można je kupić w pobliżu (czytaj po tej stronie oceanu).

Comment

• leos
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.11
                    • 2

Mój mały ranking;
                    1.Belgia
                    2.Niemcy
                    3.Czechy
                    4.Ukraina
                    5.Polska
                    W tych krajach w miarę dobrze poznałem rynek piwny,kupując często losowo po kilka różnych piw zarówno w sklepach jak i w pubach, w miastach i na prowincji.
                    Jeżeli chodzi o inne kraje to mam problem,ponieważ piłem co najwyżej 3-4 piwa na kraj, a to moim zdaniem stanowczo za mało na ocenę rynku piwnego.Ale skoro trzeba to...:
                    6.Holandia ( za La Trappe)
                    7.Irlandia
                    8.Dania
                    9.Austria
                    10.Słowacja
                    Nie ma tu tak chwalonego USA ponieważ kojarzy mi się tylko z Bud. Ale po zamieszczonych tutaj bardzo pochlebnych opiniach widzę że nie mam pojęcia o tym rynku Na pewno jak tylko będę miał okazję to spróbuję jakiegoś browara made in USA. Tylko może ktoś mi powie gdzie można je dostać na Dolnym Śląsku ?

Comment

• Grzesiek79
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.07
                      • 14

najlepsze piwne kraje

Oto moje To 10 najlepszych smakowo krajów:
                      1. Belgia (bezkonkurencyjna)
                      2. Niemcy
                      3. Anglia i Irlandia
                      4. Czechy i Słowacja
                      5. Austria
                      6. Dania i Holandia
                      7. Francja
                      8. Litwa i Ukraina
                      9. USA
                      10. Kanada
                      Nie doceniacie (bo nikt nie wspominał Austrii) a mają bardzo dobre piwa podobne w smaku do niemieckich, a niektóre przeniczniaki nawet lepsze. Litwa i Ukraina też bardzo dobre jak na kraje z Wschodniej Europy.

Comment

• pepin6
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.10
                        • 7

No dobra, to o piwa amerykańskie w Pradze zapytam w osobnym wątku... Poniżej moje typy:
                        1. Niemcy
                        2. Belgia
                        3. UK
                        4. Czechy
                        5. Irlandia
                        6. Francja

Dobrch piw z USA jeszcze niestety nie miałem okazji spróbować ...

Jeśli liczy się kraj, który ma jedno dobre piwo to dodał bym Turcję za lanego Efesa Dark.

Niemcy przed Belgią dlatego z powodu że, jeśli wyrażenie "najlepsze piwa" rozumieć jako "takie, które chciałbym pić co dzień przez okrągły rok", a nie jako "który kraj warzy najlepsze piwo" to różnorodność wyboru jest moim zdaniem w Niemczech większa. Belgowie mają jak wiadomo dużą ilość piw specjalnych, które ja traktuję jako "piwa na specjalne okazje", cokolwiek to dla kogokolwiek znaczy. O ile arcydzieła te same w sobie biją "niemców", to jednak en gros nasi zachodni sąsiedzi u mne są naber łan.

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grzesiek79 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie doceniacie (bo nikt nie wspominał Austrii) a mają bardzo dobre piwa podobne w smaku do niemieckich, a niektóre przeniczniaki nawet lepsze. Litwa i Ukraina też bardzo dobre jak na kraje z Wschodniej Europy.
                          Austria jest na 9-tym miejscu, także "nikt nie wspomniał" to mała przesada.

Comment

• kishar
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.10
                            • 1691

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepin6 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jadę do Pragi w maju na festival . Proszę szanowne koleżeństwo o podpowiedź gdzie w Pradze można nabyć piwo z USA. I ogólnie gdzie można je kupić w pobliżu (czytaj po tej stronie oceanu).
                            W Pradze np. w sklepie przy tej knajpie:

Comment

• jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

W Polsce w Krakowie, w Danii, Holandii.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• dawidd007
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.06
                                • 15

Moje typy:

1.Czechy (za smak który dość często mi towarzyszy)
                                2.Belgia (Kwak, duvel, lambiki itd. coś niesamowitego)
                                2.Niemcy ( nawet najbardziej wybredny piwosz znajdzie tam coś dla siebie)
                                4.Litwa (za Svyturysa)
                                5.Polska ( tak wysoko bo chociaż niezawsze trzymają klase to bardzo lubie piwka z naszych regionalnych browarów)
                                6.Słowacja ( sentyment do kelta, mnicha, bażanta tego z przed kilku lat w dużych ilościach przewożonego jak jeszcze była granica)
                                7.Irlandia ( za stouty )
                                8.Anglia ( za ale)

Trochę mnie zastanawia taka wysoka pozycja USA, owszem wiele czytałem o tych piwach i pochwałach dla nich, osobiście piłem jedno i ok dobry milk stout był, ale czy biorąc pod uwagę ilość i dostępność tych piw na naszym rynku jesteśmy w stanie aż tak wysoko oceniać piwa z tego kraju?? Pozdrowionka
                                Piwo to dowód, że Bóg nas kocha i chce byśmy byli szczęśliwi :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X