sklad piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rwos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.11
    • 4

    sklad piwa

    witam.dlaczego na polskich piwach nie ma podanego skladnika chmiel.jest tylko slód jeczmienny.widzialem na budwaiserze,hainekenie ale na polskich nie ma.jak to wytlumaczyc?czyzby nasze piwo bylo robione nie z chmielu?jesli temat byl prosze zamknac
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #2
    Nie ma obowiązku podawania całego składu, wystarczy zamieścić informacje o składnikach mogących szkodzić alergikom (zawiera słód jęczmienny). Na etykietach nie wspominają też o wodzie i drożdżach, a bez nich też nie powstanie żadne piwo

    Comment

    • Feti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 801

      #3
      Nie lubię piw, gdzie nie ma pełnego składu. A może dodają kukurydzę ?

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        #4
        Mogą. Tak samo cukier, syrop skrobiowy, jęczmień niesłodowany...lakoniczne podawanie składu pozwala koncernom na utajenie niewygodnych składników.

        Comment

        • Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rwos Wyświetlenie odpowiedzi
          witam.dlaczego na polskich piwach nie ma podanego skladnika chmiel.jest tylko slód jeczmienny.widzialem na budwaiserze,hainekenie ale na polskich nie ma.jak to wytlumaczyc?czyzby nasze piwo bylo robione nie z chmielu?jesli temat byl prosze zamknac
          Warka jest na pewno robiona z chmielu, chwalą się tym w każdym wypowiedzianym zdaniu

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rwos Wyświetlenie odpowiedzi
            czyzby nasze piwo bylo robione nie z chmielu?
            Niestety tak właśnie jest - nie ma ani jednego polskiego piwa, które byłoby robione z chmielu
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • Feti
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.10
              • 801

              #7
              Sugerujesz, że gdzieś robią piwa z chmielu? Kurcze, musi być niesamowite.
              Dobra. Już poważnie. Chmiel to przyprawa ( chyba to tak można nazwać ) a piwo robi się ze słodu, wody . A teraz proszę mnie korygować. To znaczy aby było taniej, to dodaje się różne dziwne rzeczy, które wpływają na smak piwa .

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                #8
                Tak, stosuje się tańsze zamienniki od słodu jęczmiennego co odbija się na smaku. Razem ze sztucznymi enzymami daje to nam skróconą fermentację a więc i przyspieszoną produkcję piwa.

                Comment

                • Feti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.10
                  • 801

                  #9
                  A większości polskich koncernowych piw chmielu dodaje się znikome ilości.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tak, stosuje się tańsze zamienniki od słodu jęczmiennego co odbija się na smaku. Razem ze sztucznymi enzymami daje to nam skróconą fermentację a więc i przyspieszoną produkcję piwa.
                  Pytanie laika i ignoranta. Da się na dzień dzisiejszy enzymami zastąpić całkowicie słód?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Feti; 2011-01-23, 00:20.

                  Comment

                  • TomX
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 1035

                    #10
                    Da się. Nawet był o tym jakiś czas temu artykuł w prasówce. Wybacz, ale pora taka, że nie chce mi się szukać

                    Comment

                    • zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3606

                      #11
                      Nie słód, ten się zastępuje jęczmieniem, tylko proces słodowania i naturalne enzymy ze słodu sztucznymi.
                      Lotna ekspozytura browaru

                      Też Was kocham.

                      Comment

                      • Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie słód, ten się zastępuje jęczmieniem, tylko proces słodowania i naturalne enzymy ze słodu sztucznymi.
                        Fuj, pora była taka, że źle się wyraziłem. Słód zawiera enzymy nieobecne w kukurydzy, a jedno i drugie ma skrobię. Mi chodziło, czy enzymy spowodują, że nie będzie trzeba używać słodu ze względu na zawarte w nim enzymy, że bierzemy niesłodowany jęczmień i dodajemy enzymy. Dokładnie tak, jak piszesz. W końcu alkohol powstaje nie z chmielu czy enzymów ino z cukrów , które ulegają fermentacji.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Feti; 2011-01-23, 10:07.

                        Comment

                        • mfraczek
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2004.05
                          • 98

                          #13
                          a propos jednej z wypowiedzi: drożdże chyba nie są obowiązkowe? przynajmniej na niemieckich piwach podają tylko 3 składniki: woda, słód, chmiel.
                          fratschke

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            #15
                            a propos jednej z wypowiedzi: drożdże chyba nie są obowiązkowe?
                            W jakim sensie? Masz na myśli że można uwarzyć piwo bez udziału drożdży?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X