Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Wyświetlenie odpowiedzi
sklad piwa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek Wyświetlenie odpowiedziTe luzem też mają podany skład, który jest umieszczony na etykiecie, którą drukuje maszyna po zważeniu produktu.
Prawdopodobnie jest tak jak z piwem, że podawać należy alergeny.
weszliśmy do łuni i normy nie obowiązują. Kiedyś była PN i BN.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Witam.
Sytuacja wygląda tak:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych:
§ 2. 1. Opakowany środek spożywczy znakuje się, podając, z zastrzeżeniem ust. 2, co najmniej następujące informacje:
1) nazwę środka spożywczego;
2) dotyczące składników występujących w środku spożywczym;
3) datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia;
4) sposób przygotowania lub stosowania, jeżeli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym;
5) dane identyfikujące:
a) osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która:
– produkuje lub paczkuje środki spożywcze lub
– wprowadza środki spożywcze do obrotu, jeżeli działalność w tym zakresie jest zarejestrowana na terytorium któregoś z państw członkowskich Unii Europejskiej lub na terytorium państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), będącego stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym,
b) miejsce albo źródło pochodzenia, w przypadku gdy brak tej informacji mógłby wprowadzić konsumenta w błąd;
6) zawartość netto lub liczbę sztuk opakowanego środka spożywczego;
7) warunki przechowywania, jeżeli oznakowanie środka spożywczego zawiera informację o terminie przydatności do spożycia oraz w przypadku, gdy jakość środka spożywczego w istotny sposób zależy od warunków jego przechowywania;
8) oznaczenie partii produkcyjnej rozumianej jako określona ilość środka spożywczego wyprodukowanego, przetworzonego lub zapakowanego w praktycznie takich samych warunkach;
9) klasę jakości handlowej, jeżeli została ona ustalona w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych lub ich grup, albo inny wyróżnik jakości handlowej, jeżeli obowiązek podawania tego wyróżnika wynika z odrębnych przepisów.
2. Dopuszcza się znakowanie opakowanego środka spożywczego, którego największa powierzchnia jest mniejsza niż 10 cm2, przez podanie co najmniej następujących informacji:
1) nazwy środka spożywczego;
2) daty minimalnej trwałości albo terminu przydatności do spożycia;
3) zawartości netto lub liczby sztuk opakowanego środka spożywczego.
3. Przepis ust. 1 pkt 2 nie dotyczy następujących środków spożywczych:
1) jednoskładnikowych środków spożywczych, jeżeli nazwa środka spożywczego:
a) jest taka sama jak nazwa składnika albo
b) umożliwia dokładną identyfikację charakteru składnika;
2) świeżych, nieobranych i nierozdrobnionych:
a) owoców,
b) warzyw, w tym ziemniaków;
3) wody gazowanej, jeżeli w jej oznakowaniu zawarta jest informacja o nasyceniu dwutlenkiem węgla;
4) octu, wytworzonego z jednego surowca metodą fermentacyjną, bez dodatku innych składników;
5) serów, masła, fermentowanego mleka, śmietanki i śmietany, jeżeli do ich wytworzenia użyto tylko produktów mlecznych, niezbędnych w procesach przetwórczych enzymów lub drobnoustrojów, lub soli spożywczej niezbędnej do produkcji serów innych niż twarogowe i topione;
6) piwa, wyrobów winiarskich, napojów spirytusowych, z tym że w przypadku gdy te środki spożywcze zawierają składniki alergenne, określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub składniki pochodzące ze składników alergennych, w ich oznakowaniu podaje się nazwy tych składników poprzedzone nagłówkiem obejmującym wyraz "zawiera", chyba że taki składnik został wymieniony w wykazie składników lub w nazwie, pod którą dany środek spożywczy występuje w obrocie.
SKŁADNIKI ALERGENNE
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne, z wyjątkiem:
1) syropów glukozowych na bazie pszenicy, w tym glukozy (dekstrozy) oraz produktów pochodnych, o ile obróbka, jakiej je poddano, nie wpłynie na zwiększenie alergenności określonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego powstały;
2) maltodekstryn na bazie pszenicy oraz produktów pochodnych, o ile obróbka, jakiej je poddano, nie wpłynie na zwiększenie alergenności określonej przez EFSA dla produktu, z którego powstały;
3) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
4) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych lub alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego stosowanych w napojach spirytusowych i innych napojach alkoholowych.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
1) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
2) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne / orzeszki arachidowe i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
1) całkowicie rafinowanych oleju sojowego i tłuszczu sojowego oraz produktów pochodnych, o ile obróbka, jakiej je poddano, nie wpłynie na zwiększenie alergenności określonej przez EFSA dla produktu, z którego powstały;
2) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E 306), naturalnego D-alfatokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
3) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
4) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
1) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych lub alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego stosowanych w napojach spirytusowych i innych napojach alkoholowych;
2) laktitolu.
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych lub alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego stosowanych w napojach spirytusowych i innych napojach alkoholowych.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.Ostatnia zmiana dokonana przez jozi02; 2011-02-09, 01:43.
Comment
-
-
Niekoniecznie. To, to my wiemy. Pytanie brzmi jak to się ma do sytuacji małej masarni i parówek opisanej przez Jacera?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
A mnie jeszcze dodatkowo ciekawi geneza takiego właśnie przepisu prawnego, i dlaczego na parówkach musi być pełny skład, a na piwie tylko alergeny.
Nie to, żeby mi to w jakiś sposób przeszkadzało, ale taka zwykła ludzka ciekawość mną kieruje. Przeglądając inne podpunkty o produktach będących wyjątkami od tej reguły można wysnuć wniosek, że powszechnie wiadomo z czego się piwo robi (tak jak masło czy ser), więc nie ma potrzeby tego umieszczać na etykiecie
Comment
-
-
Podane przez Jozi rozporządzenie dotyczy opakowanych środków spożywczych. Sprzedawane wędliny na wagę nie są opakowane i może stosuje się do nich inne rozporządzenie. Jest jeszcze możliwość takiej interpretacji, że jak jest coś zapakowane to klient nie ma do tego dostępu (nie może powąchać, spróbować) więc na opakowaniu musi mieć podany skład. Jak kupuje się ze stoiska na wagę, to można obejrzeć, poprosić o próbkę do spróbowania, a myślę że także sprzedawca powinien udzielić informacji o składzie, bo albo sam wyrabia te wędliny, albo musi mieć taką informację od dostawcy. Inna sprawa to wyegzekwowanie tych informacji - w praktyce prawie niemożliwe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziPytanie brzmi jak to się ma do sytuacji małej masarni i parówek opisanej przez Jacera?
Jeżeli masaż nie opakowuje parówek i kiełby, bo idzie w pojemniku od razu na sklep to nic nie musi podawać.
P.S. wogosz wyprzedził.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-02-09, 10:06.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GabeA mnie jeszcze dodatkowo ciekawi geneza takiego właśnie przepisu prawnego, i dlaczego na parówkach musi być pełny skład, a na piwie tylko alergeny.Ostatnia zmiana dokonana przez wogosz; 2011-02-09, 10:21.
Comment
-
-
Konieczność podawania pełnego składu piwa na każdej etykiecie położyłaby niejedną pięknie skrojoną kampanię reklamową na łopatki więc teoria o lobby wcale nie brzmi tutaj bezsadanie. W końcu niektórzy musieli by nadmienić, że to nie "chmiel decyduje" tylko np "kukurydza decyduje".
Comment
-
-
Szkoda, że kukurydza nie jest alergenem, sprawa byłaby jasna
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Hipotetyczne pisanie na etykiecie, że "zawiera kukurydzę" byłoby równie bez sensu jak "zawiera słód jęczmienny".
Moim zadniem, poza teorią o lobbingu, widać, że ustawodawca potraktował piwo na równi z innymi używkami takimi jak wódka, czy wino.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-02-09, 18:19."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Witam wszystkich
Muszę przyznać, że duże koncerny łamią rozporządzenie, cytowane przez Joziego, mianowicie np. na Tatrze czy tego typu piwach jest napisane, że wyprodukowane przez Grupę Żywiec bla bla bla w Żywcu, podczas gdy grupa składa się z iluś tam browarów i to może być robione np. w Leżajsku. Moim zdaniem to jest wprowadzanie w błąd konsumenta co piętnuje paragraf 2.1. 5) b
Pozdr.
Michałmike
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mike wwaMuszę przyznać, że duże koncerny łamią rozporządzenie, cytowane przez Joziego, mianowicie np. na Tatrze czy tego typu piwach jest napisane, że wyprodukowane przez Grupę Żywiec bla bla bla w Żywcu,
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rwos Wyświetlenie odpowiedziwitam.dlaczego na polskich piwach nie ma podanego skladnika chmiel.jest tylko slód jeczmienny.widzialem na budwaiserze,hainekenie ale na polskich nie ma.jak to wytlumaczyc?czyzby nasze piwo bylo robione nie z chmielu?jesli temat byl prosze zamknac
Nie mogą podać chmiel , słód i woda bo wiadomo że to nie wszystkie. Tłumaczenie że podaje się słód ze względu na alergie to kompletny nonsens. To już chmiel mógłby być czynnikiem alergizującym. Może przyjdzie czas na to że w Polsce świadomy konsument piwa odrzuci piwopodobne wyroby wielkich i zacznie pić piwo "warzone" w browarach a nie produkowane w fabrykach piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejsawa Wyświetlenie odpowiedziTłumaczenie że podaje się słód ze względu na alergie to kompletny nonsens. To już chmiel mógłby być czynnikiem alergizującym.
Comment
-
Comment