Skąd polskie browary biorą drożdże do piw pszenicznych?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #1

    Skąd polskie browary biorą drożdże do piw pszenicznych?

    Zastanawiam się skąd browary w Polsce ściągają drożdże do weizenów. W końcu nie wszyscy jadą na WB-06. Czy w tym temacie posiadacie jakąś wiedzę?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Restauracyjne chyba wszystkie jadą na wubekach i uzyskują zaskakująco dobre efekty. Nie wiem jak np. Ciechan.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Restauracyjne chyba wszystkie jadą na wubekach i uzyskują zaskakująco dobre efekty. Nie wiem jak np. Ciechan.
      Zauważ, że warszawskie Bierhalle warzyło Weizena wcześniej niż Fermentis wypuścił suchy szczep.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
        Zauważ, że warszawskie Bierhalle warzyło Weizena wcześniej niż Fermentis wypuścił suchy szczep.
        To co wiem, to Brovarnia Gdańsk używa WB-06. Grodzka chyba też.

        Dla klientów biznesowych WB-06 mogły być udostępnione wcześniej.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24054

          #5
          Krzysztof nie robi swojej pszenicy na suchych drożdżach.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2567

            #6
            Zdradzę więcej, nie jest mu żal jechać po dobre drożdże daleko ponad 1000 km w jedną stronę.
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24054

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
              Zastanawiam się skąd browary w Polsce ściągają drożdże do weizenów. W końcu nie wszyscy jadą na WB-06. Czy w tym temacie posiadacie jakąś wiedzę?
              Można przyjąć, że browar który korzysta wyłącznie ze słodów Weyermanna (no przynajmniej poza pilzneńskim) to na 99% korzysta z fermentisowych wb-06.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                Krzysztof nie robi swojej pszenicy na suchych drożdżach.
                Bo na suchych Panie to .... poslizgu nie ma....
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • woyteck
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.12
                  • 17

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                  Bo na suchych Panie to .... poslizgu nie ma....
                  Oj nie ma poślizgu nie ma.

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Czyli skąd? Z browaru, banku drożdży?

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      http://www.hefebank-weihenstephan.de/ (?)
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        To może zapytam inaczej
                        Z którego polskiego piwa można uzyskać szczep prawdziwych (nie suszonych) drożdży do weizena? Cornelius chyba jest pasteryzowany.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          To może zapytam inaczej
                          Z którego polskiego piwa można uzyskać szczep prawdziwych (nie suszonych) drożdży do weizena? Cornelius chyba jest pasteryzowany.
                          Wiele butelkowanych nie ma - Ciechan, Gościszewo...

                          Ale jakbym miał odzyskiwać drożdże, to chyba wolałbym spróbować ze Schneider Weisse, wiem że inni próbowali i to z sukcesem.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                            Ale jakbym miał odzyskiwać drożdże, to chyba wolałbym spróbować ze Schneider Weisse, wiem że inni próbowali i to z sukcesem.
                            Próbowałem, drożdże nie ruszyły. Piwo miało termin do marca.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Proszę:
                              Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.

                              jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...