Dziękuję. Zakładam, że spojrzałeś na datę postów i przeczytałes chociaz pierwszy wątek.
Skąd polskie browary biorą drożdże do piw pszenicznych?
Collapse
X
-
Tak, czytałem. Obawiam się, że mało kto bawi się obecnie w próby odzysku drożdży z butelek. Ryzyko, że coś nie ruszy jest moim zdaniem bardziej kosztowne niż zysk z zaoszczędzenia na płynnych drożdżach. Kiedyś miało to większy sens, bo różne szczepy nie były w ogóle dostępne w Polsce. Chyba, ze chodzi o eksperyment dla zaspokojenia ciekawości.
Jeśli uda Ci się zrobić dobre piwo na nie opisanych tu drożdżach odzyskanych z butelki, to koniecznie daj znać. Trzymam kciuki.
Comment
-
-
W zeszłym roku, rozmnożyliśmy drożdże z 18letniej butelki Grodzisza i piwo wyszło całkiem przyzwoite, choć w oczach jurorów w Grodzisku nie znalazło uznania Smak był ok ale przegięliśmy z co2Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziW zeszłym roku, rozmnożyliśmy drożdże z 18letniej butelki Grodzisza i piwo wyszło całkiem przyzwoite...
I TO ma sens. Posiadanie oryginalnych drożdży do grodziskiego to marzenie wielu piwowarów...
Comment
-
Comment