Skąd polskie browary biorą drożdże do piw pszenicznych?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Dziękuję. Zakładam, że spojrzałeś na datę postów i przeczytałes chociaz pierwszy wątek.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Tak, czytałem. Obawiam się, że mało kto bawi się obecnie w próby odzysku drożdży z butelek. Ryzyko, że coś nie ruszy jest moim zdaniem bardziej kosztowne niż zysk z zaoszczędzenia na płynnych drożdżach. Kiedyś miało to większy sens, bo różne szczepy nie były w ogóle dostępne w Polsce. Chyba, ze chodzi o eksperyment dla zaspokojenia ciekawości.
      Jeśli uda Ci się zrobić dobre piwo na nie opisanych tu drożdżach odzyskanych z butelki, to koniecznie daj znać. Trzymam kciuki.

      Comment

      • wsaczuk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.09
        • 182

        #18
        ja obecnie rozkręcam drożdże z butelki Duvela, potrzebowały 3 dni żeby się pożądnie rozkręcić. Pełnej warki na nich nie zrobię, ale może kupię puchę ekstraktu i coś spróbuję na nich uwarzyć.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #19
          W zeszłym roku, rozmnożyliśmy drożdże z 18letniej butelki Grodzisza i piwo wyszło całkiem przyzwoite, choć w oczach jurorów w Grodzisku nie znalazło uznania Smak był ok ale przegięliśmy z co2
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
            W zeszłym roku, rozmnożyliśmy drożdże z 18letniej butelki Grodzisza i piwo wyszło całkiem przyzwoite...
            Chyba nawet kilka warek z nich uczyniono?
            I TO ma sens. Posiadanie oryginalnych drożdży do grodziskiego to marzenie wielu piwowarów...

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Piotr7
              drożdże dla początkującego
              Piotr7
              Witam!
              Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
              Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
              2024-12-09, 14:24
            • etman
              Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
              etman
              Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
              White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

              Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
              2024-11-23, 19:56
            • etman
              Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
              etman
              Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
              Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

              Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
              2024-10-29, 22:38
            • dadek
              Bakov 4, Bakovský pivovar
              dadek
              Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
              2023-06-30, 01:55
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...