Pilsner w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • And69
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 1487

    #46
    Nie chciałem żeby to tak zabrzmiało ,ale akurat wiem jak się robi jedno z piw licencjonowanych i jakie testy musi przejść .

    Comment

    • And69
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 1487

      #47
      Re: Pilsner w Polsce

      Viktor napisal/a


      Odczucia mam podobne. W mojej okolicy większość zaopatrzenia to WARKA, , bo tylko to się sprzedaje. A wracając do PILSNERA to ten polski jest w miarę dobry. Gdy narzekam to przypominam sobie piwo radomskie z 1980 r i przestaję.
      Nie ma polskiego pilsnera ( no chyba że chodzi ci o typ piwa a nie marke )

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        #48
        Myślę, że chodzi o "PILSENERA" z marketów.
        Ja wiem, ze nie jestem super kiperem, smakoszem itd.
        Ale, jeżeli kupuję piwo 0,33 Heineken i 0,33 Żywiec, i nalewam do dwóch jednakowych szklanek i porównuję kolor, aromat, pianę i smak, i nie widzę ŻADNEJ różnicy to zaczynam się zastanawiać co jest nie tak. Czy tylko w przypadku tych dwóch piw moja zdolność rozpoznawania smaku i zapachu zawodzi? Czemu przy innych piwach widzę różnicę? A może jednak jest to to samo? A niepowinno być.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • And69
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 1487

          #49
          Nie sądze żeby holendrzy odwalali taką maniane i lali to samo i tylko inaczej nazywali . Tak rozumując można przyjąć że po co warzyć różne piwa - robimy jedno lejemy w puszki i jedne nazwiemy żywiec inne warka , eb czy heineken przecież to ta sama firma .

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #50
            Na tej samej zasadzie można by stwierdzić - po co w Polsce klepać Opla czy innego Fiata, jak można było dalej odwalać Warszawę i nikt by nie zauważył.

            Mimo mojej niechęci do wielkich spółek - licencjodawców, nie podejrzewam ich o taką pazerność, żeby przestawało im zależeć na jakości. Przestrzeganie umów licencyjnych jest bardzo mocno kontrolowane.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #51
              Marusia napisal/a
              ... Zresztą, jest to dyskusja czysto akademicka - zróbmy PRÓBĘ. Oczywiście jeśli uda się skompletować parę - piwo warzone w Polsce i w "siedzibie" danego piwa...
              Bardzo ławo mozna skompletować parę - Gronie warzone w Tychach i w Poznaniu. Ciekaw jestem, czy ktoś rozpozna różnicę? (już nie mówię o określeniu, które z którego browaru)

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23903

                #52
                nie dalej jak wczoraj rozpoznałem różnice pomiędzy Lechami z dwóch różnych KEGów. to było coś
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • adam16
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.02
                  • 9865

                  #53
                  And69 napisał(a)


                  Grolscha przestali produkować w EB po połączeniu z Żywcem ( niezgodność interesów z Heinekenem ) , potem dystrybutorem został Brok - z tym że produkcje zlecił Palmowi w Kielcach . Obecnie raczej nie jest robiony nigdzie w Polsce .
                  W kegach ciągle jeszcze jest.
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                  Comment

                  • And69
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 1487

                    #54
                    Albo mają stare zapasy albo leją tylko w kegi , bo w butelkach nie ma prawie nigdzie . Jest jeszcze jedna możliwość kegi są z holandii .

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #55
                      ART napisal/a
                      nie dalej jak wczoraj rozpoznałem różnice pomiędzy Lechami z dwóch różnych KEGów. to było coś
                      A skąd była która beczka, też rozpoznałeś?

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23903

                        #56
                        były z jednego browaru....
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23903

                          #57
                          tak poza tym Pilsner już jest rozlewany w Polsce.

                          taktyka KP była chyba następująca:

                          1. rozlewanie Pilsnera w Poznaniu
                          2. ludziom to nie odpowiada (etykieta różni się w tym czasie znacznie od oryginału) i co do smaku było również trochę wątpliwości
                          3. na pewien czas sprowadzają już konfekcjonowanego PU (etykieta jest niemal identyczna z oryginałem, tylko po Polsku, KP widnieje jako dystrybutor) na froncie mamy tekst Brewed in Czech
                          4. intensywne dementowanie że PU był rozlewany w PL.
                          5. ludzie akceptują IMPORTOWANEGO PU, przyzwyczajają się do tego stanu, kupują już 100 tys hl w ciągu roku
                          6. tylko drobna zmiana tekstu na froncie etykiety sugeruje pewną zmianę: tekst zmienia się na Born in Czech, KP już jest oznaczona nie tylko jako dystrybutor ale też jako konfekcjoner.
                          7. konsumenci nic nie zauważają, koszty spadają o 1/3. *

                          * - założenie
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #58
                            Rzeczywiście! Niezłe sprytki...

                            No ale rozlewanie to jeszcze nie produkcja.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23903

                              #59
                              można teraz się już tylko spodziewać w niedalekim czasie zastąpienia drobnego "napełniono" na "warzono".
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                #60
                                I napisu "piwo typu pilzneńskiego"...

                                Comment

                                Przetwarzanie...