Nie chciałem żeby to tak zabrzmiało ,ale akurat wiem jak się robi jedno z piw licencjonowanych i jakie testy musi przejść .
Pilsner w Polsce
Collapse
X
-
Re: Pilsner w Polsce
Viktor napisal/a
Odczucia mam podobne. W mojej okolicy większość zaopatrzenia to WARKA, , bo tylko to się sprzedaje. A wracając do PILSNERA to ten polski jest w miarę dobry. Gdy narzekam to przypominam sobie piwo radomskie z 1980 r i przestaję.Comment
-
Myślę, że chodzi o "PILSENERA" z marketów.
Ja wiem, ze nie jestem super kiperem, smakoszem itd.
Ale, jeżeli kupuję piwo 0,33 Heineken i 0,33 Żywiec, i nalewam do dwóch jednakowych szklanek i porównuję kolor, aromat, pianę i smak, i nie widzę ŻADNEJ różnicy to zaczynam się zastanawiać co jest nie tak. Czy tylko w przypadku tych dwóch piw moja zdolność rozpoznawania smaku i zapachu zawodzi? Czemu przy innych piwach widzę różnicę? A może jednak jest to to samo? A niepowinno być.Comment
-
Nie sądze żeby holendrzy odwalali taką maniane i lali to samo i tylko inaczej nazywali . Tak rozumując można przyjąć że po co warzyć różne piwa - robimy jedno lejemy w puszki i jedne nazwiemy żywiec inne warka , eb czy heineken przecież to ta sama firma .Comment
-
Na tej samej zasadzie można by stwierdzić - po co w Polsce klepać Opla czy innego Fiata, jak można było dalej odwalać Warszawę i nikt by nie zauważył.
Mimo mojej niechęci do wielkich spółek - licencjodawców, nie podejrzewam ich o taką pazerność, żeby przestawało im zależeć na jakości. Przestrzeganie umów licencyjnych jest bardzo mocno kontrolowane.Comment
-
Marusia napisal/a
... Zresztą, jest to dyskusja czysto akademicka - zróbmy PRÓBĘ. Oczywiście jeśli uda się skompletować parę - piwo warzone w Polsce i w "siedzibie" danego piwa...Comment
-
nie dalej jak wczoraj rozpoznałem różnice pomiędzy Lechami z dwóch różnych KEGów. to było coś- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
And69 napisał(a)
Grolscha przestali produkować w EB po połączeniu z Żywcem ( niezgodność interesów z Heinekenem ) , potem dystrybutorem został Brok - z tym że produkcje zlecił Palmowi w Kielcach . Obecnie raczej nie jest robiony nigdzie w Polsce .Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
były z jednego browaru....- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
tak poza tym Pilsner już jest rozlewany w Polsce.
taktyka KP była chyba następująca:
1. rozlewanie Pilsnera w Poznaniu
2. ludziom to nie odpowiada (etykieta różni się w tym czasie znacznie od oryginału) i co do smaku było również trochę wątpliwości
3. na pewien czas sprowadzają już konfekcjonowanego PU (etykieta jest niemal identyczna z oryginałem, tylko po Polsku, KP widnieje jako dystrybutor) na froncie mamy tekst Brewed in Czech
4. intensywne dementowanie że PU był rozlewany w PL.
5. ludzie akceptują IMPORTOWANEGO PU, przyzwyczajają się do tego stanu, kupują już 100 tys hl w ciągu roku
6. tylko drobna zmiana tekstu na froncie etykiety sugeruje pewną zmianę: tekst zmienia się na Born in Czech, KP już jest oznaczona nie tylko jako dystrybutor ale też jako konfekcjoner.
7. konsumenci nic nie zauważają, koszty spadają o 1/3. *
* - założenie- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
można teraz się już tylko spodziewać w niedalekim czasie zastąpienia drobnego "napełniono" na "warzono".- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment