Pilsner w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #61
    Krzysiu napisal/a

    Bardzo ławo mozna skompletować parę - Gronie warzone w Tychach i w Poznaniu. Ciekaw jestem, czy ktoś rozpozna różnicę? (już nie mówię o określeniu, które z którego browaru)
    A to ciekawe, bo własnie na giełdzie w TYCHACH mieliśmy problemy ze znalezieniem tyskiego z Tych(ów). Moze masz jakieś specjalne dojścia? We Wrocu z ciekawości czasem też rzucam okiem na puszki/butelki i wszędzie widzę Poznań
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #62
      Bez znajomości w browarach (wskazania konkretnej partii produkcji) to jest chyba nie do rozpoznania. Kontretykieta nie podaje nazwy browaru, a jedynie siedzibę Kompanii Piwowarskiej (Poznań, Szwajcarska 11). Na Tyskim jest jeszcze coś w rodzaju stempelka: "Tyskie Browary Książęce 0 gwarancja głównego piwowara" - ale na ile to jest prawdą, wie tylko ten piwowar.
      Ja się nie podejmę orzekania po smaku, które piwo gdzie jest warzone.

      Comment

      • pieczarek
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.06
        • 5011

        #63
        A w Onecie dzisiaj taka notatka:

        Browar Tychy będzie produkował czeskie piwo?

        Browar Tychy będzie prawdopodobnie producentem czeskiego piwa Prazdroj. Strona czeska wraz z polskim partnerem przygotowują się do uruchomienia produkcji licencyjnej.

        Smakosze Pilznera w Polsce już nie będą musieli jeździć do Czech. Słynny browar w Pilźnie postanowił ze względów ekonomicznych produkować piwo w Polsce przy zachowaniu znanej od średniowiecza technologii. Tylko w ostatnim roku zanotowano aż 37-procentowy wzrost sprzedaży tego piwa.

        W Tychach są już specjaliści z Pilzna, gdzie pod ich nadzorem odbywają się pierwsze, próbne jeszcze warzenia piwa. Właścicielem browarów w Tychach i w Pilźnie jest południowoafrykański koncern SAB. Liczy on, że w związku z uruchomieniem produkcji licencyjnej w Polsce zmaleją koszty transportu, a także nie będzie już musiał płacić cła i wnosić innych opłat. Jak dotąd, za jeden hektolitr piwa z Pilzna opłaty dodatkowe wynosiły 25 euro.

        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8115

          #64
          I TAK SIĘ ZAKOŃCZYŁA WIELKA HISTORIA JESZCZE WIĘKSZEGO PIWA

          Smutne to
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #65
            pieczarek napisał(a)
            A w Onecie dzisiaj taka notatka:

            Słynny browar w Pilźnie postanowił ze względów ekonomicznych produkować piwo w Polsce przy zachowaniu znanej od średniowiecza technologii.
            A ja tylko chcę zobaczyć tą średniowieczną technologię.
            A tak poza tym nie wiedziałem, że Pilsenera robili już w średniowieczu, ale cóż - człowiek uczy się całe życie.
            Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2002-07-24, 16:16.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #66
              pieczarek napisal/a
              A w Onecie dzisiaj taka notatka:

              W Tychach są już specjaliści z Pilzna, gdzie pod ich nadzorem odbywają się pierwsze, próbne jeszcze warzenia piwa.
              Ciekawe gdzie to sprzedają, nie sądzę aby wylewali
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • And69
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 1487

                #67
                najczęściej nie są to duże ilości , część idzie do labolatorium a reszta do degustacji ( próby organoleptyczne , ślepe testy , sondy uliczne itp. )

                Comment

                • adam16
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.02
                  • 9865

                  #68
                  And69 napisał(a)
                  najczęściej nie są to duże ilości , część idzie do labolatorium a reszta do degustacji ( próby organoleptyczne , ślepe testy , sondy uliczne itp. )
                  Oj, może trafię na taką sondę uliczną i wykonam próbę organoleptyczną
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                  Comment

                  • And69
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 1487

                    #69
                    Sam się zawsze zastanawiam gdzie takie testy robią , na spotkaniach służbowych przedstawiają wyniki ślepych testów i wszyscy się dziwią że nigdzie czegoś takiego nie spotkali .

                    Comment

                    • slavoy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛
                      • 2001.10
                      • 5055

                      #70
                      Ja powiem krótko:
                      Oto własnie wylano Urquella do kanału....

                      Boże. Widzisz i nie grzmisz
                      Dick Laurent is dead.

                      Comment

                      • And69
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 1487

                        #71
                        może nie będzie tak źle .

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23981

                          #72
                          ot po prostu śmierć tradycji w imię zysku.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #73
                            slavoy napisal/a
                            Ja powiem krótko:
                            Oto własnie wylano Urquella do kanału....

                            Boże. Widzisz i nie grzmisz
                            Posmarowali, to i nie grzmi. Takie czasy.

                            Ile oni zyskają na tej cenie? 20 groszy na butelce? 30??

                            Comment

                            • pieczarek
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.06
                              • 5011

                              #74
                              Jeżeli zyskali aż tyle na jednej flaszce to ja im się absolutnie nie dziwię. Przecież to są miliony złotych. Większości nabywców będzie to zupełnie obojętne skąd pochodzi piwo. A właściciel - w przypadku takich ponadnarodowych koncernów - zawsze będzie sie kierował rachunkiem ekonomicznym.

                              Comment

                              • slavoy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛
                                • 2001.10
                                • 5055

                                #75
                                żąleną napisal/a
                                Ile oni zyskają na tej cenie? 20 groszy na butelce? 30??
                                Przelicz to sobie dobrze. Przy tej wielkości sprzedaży (a wg prognoz ma się jeszcze zwiększyć) to są już ciężkie pieniądze. Rachunek jest prosty. Pozostaje tylko kwestia moralna...
                                Zaraz... o czym ja mówię? Moralność? Wierność tradycji? Dziś? eeeee...
                                Dick Laurent is dead.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X