Pilsner w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #76
    adam16 napisal/a
    A tak poza tym nie wiedziałem, że Pilsenera robili już w średniowieczu, ale cóż - człowiek uczy się całe życie
    Pilzno otrzymało urbarz piwny w 1298 r. (89 lat później, niż Lwówek Śl., tak a propos).

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #77
      no i macie

      Rzplita, dzisiejsza donosi: "Po raz pierwszy czeski Pilsner Urquell będzie produkowany w Polsce. Do końca roku browar z Pilzna uruchomi produkcję w Tychach"
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #78
        Z tymi groszami bardziej chodziło mi o to, że spadek o 20 gr nie będzie jakimś niesamowitym wabikiem na klienta. Ale macie rację, i tak zarobią ciężki pieniądz.

        Comment

        • slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5056

          #79
          Ja wróżę że Urquell wcale nie stanieje. Ta różnica to będzie po prostu zysk.
          Dick Laurent is dead.

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9866

            #80
            Krzysiu napisał(a)

            Pilzno otrzymało urbarz piwny w 1298 r...
            Ale przecież nie robili wtedy piwa typu pils!!! Nie było pilsów w średniowieczu, więc niech za przeproszeniem, nie pieprzą, że piwo to będzie robione według "znanej od średniowiecza technologii". Mogą najwyżej powołać się na tradycję piwowarską.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • pieczarek
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.06
              • 5011

              #81
              A ile osób w Polsce wie, że piwa typu pils to całkiem niedawny wynalazek. Można spokojnie kłamać w żywe oczy.
              Tak samo np. PZU podaje rok założenia bodaj 1803. Uważa się za następcę jakiegoś pruskiego towarzystwa ubezpieczeniowego. Można i tak. Zresztą takie wciskanie kitu to stara polska tradycja. Każdy szklachcic miał przodków wśród starożytnych Sarmatów. A ci z bujniejszą wyobraźnią wywodzili się od Rzymian. A Stefan Karwowski z "Czterdziestolatka" zafundował sobie portret przodka.

              Comment

              • Piecia
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.02
                • 3312

                #82
                Re: no i macie

                Marusia napisał(a)
                Rzplita, dzisiejsza donosi: "Po raz pierwszy czeski Pilsner Urquell będzie produkowany w Polsce. Do końca roku browar z Pilzna uruchomi produkcję w Tychach"
                dla mnie to jest tragedia!!! niby klijent nasz pan ale czy oby napewno???? i zazdroszcze Wam forumowicze ze Śląska bo Wy będziecie wciąż mieli w zasięgu ręki oryginalnego Pilsnera a ja mam do południowej granicy 450 km.....
                Koniec i bomba,
                Kto nie pije ten trąba !!!
                __________________________
                piję bo lubię!

                Comment

                • pulas
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.08
                  • 965

                  #83
                  Re: Re: no i macie

                  Piecia napisal/a


                  (...) klijent(...)
                  terror FCJP
                  klient
                  pułaś
                  ---------------------------------
                  "(...)W kącikach flechtów wieczór już
                  Lśni jak porzeczka krwawa
                  Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
                  I między bajki wkładam"

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #84
                    Re: Re: no i macie

                    Piecia napisal/a
                    ... zazdroszcze Wam forumowicze ze Śląska bo Wy będziecie wciąż mieli w zasięgu ręki oryginalnego Pilsnera ...
                    Oryginalny Pilzner jest w zasięgu ręki w całej Polsce, ale szczerze mówiąc, jakoś spadło moje zaufanie do tego piwa. Po prostu smakuje nie jak Pilzner (Plzensky Prazdroj), a jak zwykłe piwo, produkowane w fabryce, na masową skalę, dla masowego odbiorcy. Wolę Krusovice (choć też masówka) i zawsze cenię sobie Opata (mimo, że bywa kiepski).
                    Pilsner Urquell to już niestety przebrzmiała legenda.

                    Comment

                    • Piecia
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.02
                      • 3312

                      #85
                      no tak........klient....eghhh
                      a co do oryginalności to ciężko znależć u nas Pilsnera butelkowanego w czechach a nie w KP a co do Krusovic to też ostanio dobrze mi podchodzi
                      Koniec i bomba,
                      Kto nie pije ten trąba !!!
                      __________________________
                      piję bo lubię!

                      Comment

                      • Cezar
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.05
                        • 1349

                        #86
                        Proponuję poczekać, aż się ten polski Pilsner Urquell pojawi, i dopiero wówczas będzie można porównywać, narzekać i utyskiwać (a może nie?).
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Cezar; 2002-07-26, 13:58.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #87
                          Re: Re: Re: no i macie

                          Krzysiu napisal/a

                          Oryginalny Pilzner jest w zasięgu ręki w całej Polsce, ale szczerze mówiąc, jakoś spadło moje zaufanie do tego piwa. Po prostu smakuje nie jak Pilzner (Plzensky Prazdroj), a jak zwykłe piwo, produkowane w fabryce, na masową skalę, dla masowego odbiorcy. Wolę Krusovice (choć też masówka) i zawsze cenię sobie Opata (mimo, że bywa kiepski).
                          Pilsner Urquell to już niestety przebrzmiała legenda.
                          Ja już Pilsnera od dawna nie pijam, chyba, że nie mam innego wyjścia (przykład: jest na Pl. Solnym we Wrocu taka knajpa, w której leją Tyskie, Lecha i Pilsnera.... chyba nie muszę więcej wyjaśniać)

                          Ostatnio jadąc do Warszawy odbębniłam po raz kolejny lekturę "Piwa historie niezwykłe" P. Wiśniewskiego, ach, jak on fajnie pisze, no i między innymi o Pilsnerze, historia ciekawa, ale to rzeczywiście przeszłość, jeśli chodzi o wyjątkowość tego piwa.

                          Krótki cytacik: "Prawna walka o zabezpieczenie nazwy "pilzner" zaczęła się w 1918 roku. (...) Był jednak browar, który miał prawo produkować piwo o nazwie "Pilzneńskie". Chodzi tu o Browar Książęcy w Tychach. Jego wyroby były tak doskonałe, że czujni Czesi dopuścili po wielu targach nazwę "Piwo Tysko-Pilzneńskie""

                          Jakby historia kołem się toczy, tylko piwo już nie te...
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Simon
                            † 1964-2008 Piwosz w Raju
                            • 2001.02
                            • 993

                            #88
                            Pewien znajomy Czech ( a było to 3 lata temu ! ) powiedział, że towar pt Pilsener Urquell nie traktuje jako coś, co nazwać można piwem i porównał to wtedy do naszego EB. Mile wyrażał się o wyrobach browaru smichowskiego ( Staropramen ). Ale było to w czasie, kiedy browar smichowski nie był jeszcze w rękach globalnej firmy.
                            A Pilsener... no cóż. Teraz dostał się w łapy wspaniałej grupy SAB Miller !
                            A zatem miejsce produkcji nie ma już znaczenia. Liczy się tylko marka !
                            Simon

                            Comment

                            • adam16
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.02
                              • 9866

                              #89
                              O podjęciu produkcji Urquella w tychach także w Dzienniku Zachodnim z 2002-07-25, poczytać można tutaj Dziennik Zachodni
                              Browar Hajduki.
                              adam16@browar.biz
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                              Comment

                              • zythum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.08
                                • 8305

                                #90
                                Re: Re: no i macie

                                Piecia napisał(a)


                                dla mnie to jest tragedia!!! niby klijent nasz pan ale czy oby napewno???? i zazdroszcze Wam forumowicze ze Śląska bo Wy będziecie wciąż mieli w zasięgu ręki oryginalnego Pilsnera a ja mam do południowej granicy 450 km.....
                                Od kilku lat conajmniej i ten "oryginalny" nie ma nic wspólnego ze starym Prazdrojem. W Pradze od dawna jest to najgorsze piwo i prawdziwi piwosze omijają go z daleka. Dociera za to oczywiscie do niewymagającej smaku tylko reklamy i bycia cool młodzieży. Przynamjniej takie jest moje odczucie a także wiadomości zaczerpnięte z czeskich serwisów piwnych.
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                                Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Eichbaum, Cronus German Pilsner
                                  darekd
                                  Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
                                  Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
                                  2025-01-04, 01:50
                                • SupeR_PiwosZ
                                  Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
                                  SupeR_PiwosZ
                                  Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

                                  Piwo jasne, pasteryzowane.

                                  Ekstrakt: brak informacji.
                                  Alk.: 5,6% obj.

                                  Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
                                  Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
                                  2024-12-31, 21:45
                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 11:26
                                • Prusak
                                  Duvel Moortgat, Vedett Extra Pilsner
                                  Prusak
                                  Alk. 5, 2%
                                  W zapachu mineralność i szorstko-chmielowe nuty.
                                  Piana bardzo obfita, gęsta, lekko kremowa, osadza malutkie czapki na szkle i utrzymuje się nad obrączką w lekkim kożuszku.
                                  Kolor jaśnożołty, klarowne.
                                  W smaku dominacja wyrazistej goryczki, właśnie z szorstkimi...
                                  2025-01-02, 17:14
                                • Javox
                                  Carlsberg UK, Brooklyn Pilsner
                                  Javox
                                  Lekki lagerek z alko 4.6% znany także u nas już od jakiegoś czasu.

                                  Piana - spora, aż za duża.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - jasna słomka.
                                  Aromat - jakiś chmiel ziołowy na zbożowym.
                                  Smak - lekko słodkawe, zbożowo ryżowe, lekko mydlane owoce...
                                  2024-09-19, 14:10
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...