Dymione czy wędzone?
Collapse
X
-
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuWędzenie dymem gorącym ma na celu jedynie zmianę właściwości organoleptycznych i w niczym trwałości nie zmienia.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu"Swoisty" aromat to aromat związków chemicznych, które przenikają z dymu do słodu. Tym samym zachodzi w nim zmiana. Niewielka, bo nie zmieniają się parametry wydajnościowe (albo zmieniają się tak minimalnie, że nie ma to znaczenia), ale z całą pewnością zmieniają się parametry organoleptyczne.
Ja będę namawiał do używania nazwy "dymiony" w odniesieniu do słodu.Ostatnia zmiana dokonana przez wogosz; 2011-02-11, 14:29.Comment
-
"Lót rzonda Rauchcokolwiek"..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
-
Proponuje mówić kiełbasa dymiona, ser dymny itd.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Dwa pierwsze wyniki wyszukiwania, nawet nie trzeba otwierać.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-02-11, 18:32.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuProszę: http://www.google.com/search?client=...utf-8&oe=utf-8
Dwa pierwsze wyniki wyszukiwania, nawet nie trzeba otwierać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuWędzenie dymem gorącym ma na celu jedynie zmianę właściwości organoleptycznych i w niczym trwałości nie zmienia.Comment
-
Jestem za określeniem "dymiony" jako swoistego terminu piwowarskiego, w odróżnieniu od innych, choć podobnych technik wykorzystywanych przy innych produktach. Tym bardziej, że jak pisał Wogosz piwowarzy z Grodziska tak właśnie mówili, więc tradycja stricte piwowarska jest.Comment
-
Dla mnie dymione jest mniej formalnym określeniem wędzonego. Argumentacja Wogosza dotycząca odmienności procesu jest dla mnie trochę dzieleniem włosa na czworo, bo wygląda na to, że różnica jest tylko w ilości dymu. Tak samo z celem wędzenia i "dymienia". W dobie wszechobecnych konserwantów celem wędzenia jest nie jest już raczej nadanie trwałości, a smaku.Comment
-
Nie zawsze da się przetłumaczyć z języka obcego zbitek 2-wyrazowy na 2 wyrazy polskie, albo też 2-wyrazowy zbitek. Często trzeba podejść do tematu trochę opisowo, bo to co w jednym języku kojarzy się jednoznacznie i jest powszechnie zrozumiałe u nas może mieć kilka znaczeń.
Moim zdaniem najlepszym tłumaczeniem byłoby piwo ze słodu wędzonego, ewentualnie w języku potocznym piwo wędzone, ale tylko w potocznym bo przecież nie piwo jest poddawane procesowi dymienia/wędzenia tylko słód.Comment
Related Topics
Collapse
-
Do piw wędzonych drewnem bukowym, dębowym, a ostatnio wiśnią:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...kerla-weichsel
dochodzi Schwarzbier ze słodem wędzony drewnem olchowym.
Ekstr. 11%
Alk. 4,2%
IBU 35
https://www.schlenkerla.de/rauchbi...-
Channel: Niemcy
-
-
Freigeist Bierkultur to pionier kontraktowego piwowarstwa w Niemczech i w ogóle oraz piwnych kooperacji wykraczających poza granicę naszego zachodniego sąsiada. Tym razem Alt i w związku z tym nie dziwi, że w kooperacji z przedstawicielami Düsseldorfu. Freigeist najczęściej warzy w browarze...
-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo bardzo drogie, 19zł, ma być solidny dodatek słodu wędzonego, piana zwarta, ale mała, w aromacie ognisko, oscypek, kiełbasa mocno napieprzona, gruszki w occie, wanilia, nuta dolna pieczone jabłka, smak bardzo pikantne, palone, ale już nie ma nut wędzonych, pikanteria papryki, tataraku,...
-
Channel: Belgia
-
-
Browarek w Górnej Frankonii (Bawaria).
http://www.schederndorf.de/
5,2% alk.
Aromat - dominuje wędzoność (drewniana), łagodne ciemne słody
Piana - wysoka, zwarta, trwała, nieco zostaje na szkle
Barwa - ciemny brąz z odcieniami rubinu
Wysycenie...-
Channel: Niemcy
2022-01-10, 17:41 -
-
Stout z alko 5,0% (pompowane).
Piana - na dłużej pełna, grubsza warstewka.
Gaz - jak na pompę to był.
Lacing - trochę było.
Barwa - bardzo ciemne, bez refleksów.
Aromat - lekko ale przyjemnie. Lekko wędzone owoce suszone, dymione.
Smak - przyjemna...-
Channel: Anglia
2021-12-29, 16:27 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment