A ja jestem ciekaw jak się przyjmie piwo Dymione i jak klienci do tej nazwy podejdą. Nie powiem sam się wahałem pomiędzy Dymionym, a wędzonym. I mam nadzieje że ta pierwsza będzie pasować do piwa którego wyszynk ruszy 18 lutego.
Dymione czy wędzone?
Collapse
X
-
-
No "marketingowo" moim zdaniem Michale masz rację. Większość Twoich klientów spróbuje zapewne dymionego/wędzonego piwa pierwszy raz w życiu. Nazwa "dymione" jest dla laika raczej bardziej kusząca, chociaż "wędzone" lepiej oddałaby efekt (bo to piwo spakuję wędzonką, a nie dymem) i może spowodowałaby mniejszy szok.
Ale co innego marka "marketingowa", a co innego styl piwny.Comment
-
Nazwa dymione jest bardziej pojemna. Są piwa, do których rzeczywiście pasuje określenie wędzone, ale są też piwa o nucie ogniska, palonego drzewa, liści. Wtedy dymioność ma bardziej roślinny, niż zwierzęcy charakter. Poza tym gatunek samego piwa odgrywa tutaj sporą rolę, inny profil smakowo-aromatyczny będzie miało dymione marcowe, inny dymione pszeniczne czy dymiony koźlak.Comment
-
Szukacie czegoś na siłę. Co jest bardziej pojemnego w słowie, które ma dokładnie takie samo znaczenie? Wędzenie to poddanie czegoś działaniu dymu w celach spożywczych. Czym więc jest dymienie?
Oczywiście cała sprawa przedstawia się zupełnie inaczej, jeśli myślimy w kategoriach marketingowych. Wtedy pozostaje tylko kwestia, czy "dymione" istotnie będzie się lepiej kojarzyć. Zawsze można pójść jeszcze w inną stronę:
Kadzone
Oczadziałe
Czadowe
Kadzidłowe (tu dużo możliwości)
Comment
-
To ja też dorzucę swoje propozycje:
Kopcone/Okopcone/Skopcone
Ćmione
Oczywiście "skopcone" jest najbardziej pojemną nazwą ze wszystkich, albowiem zawiera w sobie wszystkie inne dymione, a do tego również wszystkie apteki, kwasiżury etc.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-02-14, 19:53."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Nieszczęście polega chyba na tym, że na polskim podwórku Rauchbier kojarzony jest bardzo mocno Schlenkerlą, w której dymno/wędzone atrybuty są dominujące i budzą jednoznaczne skojarzenia z wędzonymi produktami spożywczymi. Jednak w stylu Rauchbier mieszczą się również piwa, w których efekt oddziaływania dymu ze słodem jest nieco subtelniej wyczuwalny.
Dla porównania w whisky takich jak Ardbeg, czy w mojej ulubionej Laphroaig, do których produkcji używa się słodów w czasie suszenia mających intensywny kontakt z dymem torfowym. Degustatorzy mówią o nich jako dymionych lub o mocno dymionym charakterze, nigdy wędzone.
Osobiście nie jestem zwolennikiem spolszczania nazw stylów piwa Rauchbier to Rauchbier. Z całym kulturowym kontekstem i szacunkiem dla niemieckich tradycji którym zawdzięczamy ten styl piwa. Dlatego w logotypie wspomnianego piwa z Brovarni jest też nazwa stylu piwa pisana w języku niemieckim.
Nazwę kadzidłowe zostawił bym pierwszemu polskiemu minibrowarowi klasztornemuOstatnia zmiana dokonana przez Saks; 2011-02-14, 23:22.Comment
-
Osobiście nie jestem zwolennikiem spolszczania nazw stylów piwa Rauchbier to Rauchbier.Złośliwości na bok, akurat rauchbier, tak jak weizen, wydaje mi się jedną z tych kilku nazw stylów piwnych, które ładnie poddają się "nacjonalizacji". Niezależnie od dyskusji nad wyższością dymionego nad wędzonym i odwrotnie, to jest prosta, opisowa nazwa bez drugiego dna jak np. porter.
Comment
-
A na jakim wędzonym słodzie browar w Gdańsku uwarzył swoje piwo?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
po za tym u nas "piwo pszeniczne" kojarzy się z piwem pszenicznym typu niemieckiego (weizenbier), a wszak są też inne.
Dla porównania w whisky takich jak Ardbeg, czy w mojej ulubionej Laphroaig, do których produkcji używa się słodów w czasie suszenia mających intensywny kontakt z dymem torfowym. Degustatorzy mówią o nich jako dymionych lub o mocno dymionym charakterze, nigdy wędzone.
A co do nazwy, to "dymione" kojarzy mi się z dymem z komina, takiego choćby domowego, co to nie wiadomo, czym sąsiedzi w piecu paląZatem zdecydowanie mniej apetycznie, niż wędzone, które kojarzy się z dymem z wędzarni
No, ale co ja tam wiem - ze wsi jestemOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-02-15, 22:44.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaA co do nazwy, to "dymione" kojarzy mi się z dymem z komina, takiego choćby domowego, co to nie wiadomo, czym sąsiedzi w piecu palą
Ładnie, nieprawdaż?
Jak Marusia ze Slavoyem "nie wiadomo czy sąsiadami w piecu nie palą" (może trochę przekręciłem, ale jakoś podobnie) to potem ma niedobre skojarzenia.Comment
-
Comment
-
Comment
-
To zależy od stylu zwędzenia."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
Related Topics
Collapse
-
Do piw wędzonych drewnem bukowym, dębowym, a ostatnio wiśnią:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...kerla-weichsel
dochodzi Schwarzbier ze słodem wędzony drewnem olchowym.
Ekstr. 11%
Alk. 4,2%
IBU 35
https://www.schlenkerla.de/rauchbi...-
Channel: Niemcy
-
-
Freigeist Bierkultur to pionier kontraktowego piwowarstwa w Niemczech i w ogóle oraz piwnych kooperacji wykraczających poza granicę naszego zachodniego sąsiada. Tym razem Alt i w związku z tym nie dziwi, że w kooperacji z przedstawicielami Düsseldorfu. Freigeist najczęściej warzy w browarze...
-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo bardzo drogie, 19zł, ma być solidny dodatek słodu wędzonego, piana zwarta, ale mała, w aromacie ognisko, oscypek, kiełbasa mocno napieprzona, gruszki w occie, wanilia, nuta dolna pieczone jabłka, smak bardzo pikantne, palone, ale już nie ma nut wędzonych, pikanteria papryki, tataraku,...
-
Channel: Belgia
-
-
Browarek w Górnej Frankonii (Bawaria).
http://www.schederndorf.de/
5,2% alk.
Aromat - dominuje wędzoność (drewniana), łagodne ciemne słody
Piana - wysoka, zwarta, trwała, nieco zostaje na szkle
Barwa - ciemny brąz z odcieniami rubinu
Wysycenie...-
Channel: Niemcy
2022-01-10, 17:41 -
-
Stout z alko 5,0% (pompowane).
Piana - na dłużej pełna, grubsza warstewka.
Gaz - jak na pompę to był.
Lacing - trochę było.
Barwa - bardzo ciemne, bez refleksów.
Aromat - lekko ale przyjemnie. Lekko wędzone owoce suszone, dymione.
Smak - przyjemna...-
Channel: Anglia
2021-12-29, 16:27 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment