Dymione czy wędzone?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Saks
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 108

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
    To zależy od stylu zwędzenia.
    No i właśnie to jest artykuł o piwach (z)wędzonych, dymione to inna bajka
    Mel Gaudii Vitae Est

    www.michalsaks.com

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
      Kadzone
      Oczadziałe
      Czadowe
      Kadzidłowe
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
      Kopcone/Okopcone/Skopcone
      Ćmione
      Turbodymione
      Zadymiarskie

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Saks Wyświetlenie odpowiedzi
      Dla porównania w whisky takich jak Ardbeg, czy w mojej ulubionej Laphroaig, do których produkcji używa się słodów w czasie suszenia mających intensywny kontakt z dymem torfowym. Degustatorzy mówią o nich jako dymionych lub o mocno dymionym charakterze, nigdy wędzone.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
      Mowa o polskich degustatorach?
      A żebyś wiedział
      Jeśli mnie można nazwać degustatorem
      Piłem Laphroaiga i mi się kojarzył właśnie z dymem, w rozmowie po polsku użyłem określenia "dymny smak", bo dla mnie ma aromat dymu a nie wędzonki. Natomiast Schlenkerla mi się jednoznacznie kojarzy z wędzoną kiełbasą czy innym mięsiwem i tu odruchowo mówię o "wędzonym smaku".
      Co do dylematu jak nazwać piwo, to jest mi wszystko jedno, zostawiam to fantazji piwowara, dymione i wędzone mi brzmi równie dobrze.
      Last edited by lzkamil; 2011-02-18, 00:36.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      Przetwarzanie...
      X