Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
Wyświetlenie odpowiedzi
Dymione czy wędzone?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziKadzone
Oczadziałe
Czadowe
KadzidłowePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziKopcone/Okopcone/Skopcone
Ćmione
Zadymiarskie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Saks Wyświetlenie odpowiedziDla porównania w whisky takich jak Ardbeg, czy w mojej ulubionej Laphroaig, do których produkcji używa się słodów w czasie suszenia mających intensywny kontakt z dymem torfowym. Degustatorzy mówią o nich jako dymionych lub o mocno dymionym charakterze, nigdy wędzone.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziMowa o polskich degustatorach?
Jeśli mnie można nazwać degustatorem
Piłem Laphroaiga i mi się kojarzył właśnie z dymem, w rozmowie po polsku użyłem określenia "dymny smak", bo dla mnie ma aromat dymu a nie wędzonki. Natomiast Schlenkerla mi się jednoznacznie kojarzy z wędzoną kiełbasą czy innym mięsiwem i tu odruchowo mówię o "wędzonym smaku".
Co do dylematu jak nazwać piwo, to jest mi wszystko jedno, zostawiam to fantazji piwowara, dymione i wędzone mi brzmi równie dobrze.Last edited by lzkamil; 2011-02-18, 00:36.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
Comment