nasycanie piwa u naszych poludniowych sasiadow

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • nasycanie piwa u naszych poludniowych sasiadow

    Witajcie.
    Moj kolega milosnik czeskiego i slowackiego piwa i czesty tam bywalec uparcie twierdzi, ze tam nasycaja capovane piwo za barem sprezonym powietrzem zamiast CO2. Mi jako znajacemu technologie wytwarzania piwa na tyle aby robic samemu piwa i bylemu barmanowi wydawalo sie to zawsze podejrzane. Teraz chcialbym uwiarygodnic swoje watpliwosci proszac Was o wypowiedz. Przy okazji mozecie sie wypowiedziec na temat zalet takiego dlugiego nalewania piwa na Slowacji.

    p.s. wybaczcie brak polskich znakow. Pisze z kompa z ich brakiem chwilowo.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2011-02-12, 01:47.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Piwo może być pchane dwutlenkiem węgla z dodatkiem azotu lub samym azotem, co buduje trwałą i bardzo drobną pianę. Na pewno nie powietrzem, bo obecnośc tlenu bardzo szybko psuje piwo.

    Comment

    • piokl13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.06
      • 946

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Piwo może być pchane dwutlenkiem węgla z dodatkiem azotu lub samym azotem, co buduje trwałą i bardzo drobną pianę. Na pewno nie powietrzem, bo obecnośc tlenu bardzo szybko psuje piwo.
      Bardzo fachowa odpowiedź. Choć mam "malutkie" zastrzeżenie. Rzuciło mnie ostatnio do UK i wydawało mi się, że pijam tu tylko piwa wypychane powietrzem właśnie. Ale pewno jestem w błędzie

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        W Anglii metr ma 91 cm.

        Tradycyjnie angielskie piwo serwowane jest z beczki pompą ssącą w formie nalewaka z wielką wajchą. Na kontynencie nie używano takiej metody, piwo podawało się grawitacyjnie, a pod koniec XIX w. pojawiły się instalacje z dwutlenkiem węgla.

        Jak chcesz być złośliwy, to musisz trochę więcej wiedzieć.

        Comment

        • piokl13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.06
          • 946

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Tradycyjnie angielskie piwo serwowane jest z beczki pompą ssącą w formie nalewaka z wielką wajchą. Na kontynencie nie używano takiej metody, piwo podawało się grawitacyjnie, a pod koniec XIX w. pojawiły się instalacje z dwutlenkiem węgla.

          Jak chcesz być złośliwy, to musisz trochę więcej wiedzieć.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Piwo może być pchane dwutlenkiem węgla z dodatkiem azotu lub samym azotem...
          A czym wypychane jest Angli piwo? Dwutlenkiem węgla, azotem, powietrzem a może próźnią?

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #6
            Z fizy jestem noga, więc mój komentarz może być bez sensu, ale Krzysiu napisał, że jest zasysane, a nie wypychane.

            Comment

            • BartekBas
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.02
              • 18

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Piwo może być pchane dwutlenkiem węgla z dodatkiem azotu lub samym azotem, co buduje trwałą i bardzo drobną pianę.
              A ja wierzyłem, że oni mają tak dobrze opanowaną technikę nalewania piwa...
              MojKufelek.pl
              fb.com/MojKufelek

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Z fizy jestem noga, więc mój komentarz może być bez sensu, ale Krzysiu napisał, że jest zasysane, a nie wypychane.
                No a w miejsce wyssanego piwa wchodzi powietrze a nie CO2
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

                  #9
                  Zasysane z piwnicy jest cask ale, z tym że nie jest to dominujący na Wyspach sposób nalewania piwa. Raczej niszowy. W większości jest tak jak pisał Krzysiu - dwutlenek węgla i azot. Czyli wypychane.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
                  A czym wypychane jest Angli piwo? Dwutlenkiem węgla, azotem, powietrzem a może próźnią?
                  Tak z ciekawości - jak sobie wyobrażasz wypychanie piwa próżnią? W jaki sposób próżnia może coś wypychać?
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10863

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zasysane z piwnicy jest cask ale, z tym że nie jest to dominujący na Wyspach sposób nalewania piwa. Raczej niszowy. )...?
                    W takim razie, rok temu obcowałem jedynie z niszowymi piwami nalewanymi w ten sposób.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      No a w miejsce wyssanego piwa wchodzi powietrze a nie CO2
                      Ale w jaki sposób? Jeśli zasysa, to chyba działa z zewnątrz, więc jak dostaje się do beczki?

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Przez dziurę?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • piokl13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.06
                          • 946

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z fizy jestem noga, więc mój komentarz może być bez sensu, ale Krzysiu napisał, że jest zasysane, a nie wypychane.
                          Piwo zawsze się wypycha, ssanie powoduje że ciśnienie nad jest mniejsze niż pod i piwo się wypycha

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zasysane z piwnicy jest cask ale, z tym że nie jest to dominujący na Wyspach sposób nalewania piwa. Raczej niszowy. ...
                          Niszowy? W co drugim pubie są takie pompy, w niektórych po kilka. I ilość takich lokali cały czas rośnie.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                          ...
                          Tak z ciekawości - jak sobie wyobrażasz wypychanie piwa próżnią? W jaki sposób próżnia może coś wypychać?
                          Nie wyobrażam sobie tego wcale, uśmieszku nie widziałeś?

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kayaman Wyświetlenie odpowiedzi
                            Witajcie.
                            Moj kolega milosnik czeskiego i slowackiego piwa i czesty tam bywalec uparcie twierdzi, ze tam nasycaja capovane piwo za barem sprezonym powietrzem zamiast CO2. Mi jako znajacemu technologie wytwarzania piwa na tyle aby robic samemu piwa i bylemu barmanowi wydawalo sie to zawsze podejrzane. Teraz chcialbym uwiarygodnic swoje watpliwosci proszac Was o wypowiedz. Przy okazji mozecie sie wypowiedziec na temat zalet takiego dlugiego nalewania piwa na Slowacji.

                            p.s. wybaczcie brak polskich znakow. Pisze z kompa z ich brakiem chwilowo.
                            Szanowny kolego trochę mieszasz pojęcia, a potem co niektórzy zaczynają się wymądrzać i mylą nasycanie z wypychaniem piwa z kega. Aż taki biegły nie jestem, ale z doświadczenia w domowym piwowarzeniu i związanego z tym wyszynku, wiem że nasycić można jak pisał krzysiu co2, mieszanką co2 i azotu czy samym azotem, i jak krzysiu również pisał, nie nasyca się powietrzem, ponieważ powietrze psuje piwo, ale nie zgodzę się, że powietrzem się nie wypycha, bo chociażby weźmy zwykły nabijak z ręczną pompą to on do tego służy, tyle tylko że piwo musi być szybko wypchnięte, co by się nie zepsuło.
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Piwo zawsze się wypycha, ssanie powoduje że ciśnienie nad jest mniejsze niż pod i piwo się wypycha.
                              No właśnie widać, że wcale nie. Albo jak piszesz piwo "się wypycha", czyli po polsku "jest zasysane", albo jest wypychane np. przez jakiś gaz lub mieszaninę gazów. Teoria mówiąca, że "piwo zawsze się wypycha" (nawet jak się nie wypycha) jest jednym z najbardziej zabawnych głupstw jakie pojawiły się ostatnio na forum
                              Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-02-15, 21:16.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X