Zdjęcia Browaru w Czarnkowie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika IvanH Wyświetlenie odpowiedzi
    To aktualnie najbardziej powszechny system w branży spożywczej.
    W browarze Ferdynand (Czechy) od amoniaku aż mózg się lasuje, a oni też w łuni.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Jeśli to była chłodnia solankowo - amoniakalna, to obowiązkowo musi być wymieniona. Nie wolno stosować obecnie urządzeń amoniakalnych.
      To ciekawostka, ale nieprawdziwa. W instalacjach browaru w Poznaniu jest ponad 20 ton amoniaku - ciekawe do czego, jak nie wolno go niby stosować.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #18
        Pewnie do produkcji żółci bydlęcej.

        Comment

        • zulu
          Porucznik Browarny Tester
          • 2004.04
          • 299

          #19
          Konkurs dla spostrzegawczych. Z ilu i jakich browarów pochodzą beczki na zdjęciu nr 55?

          Mi udało się rozpoznać 7. Kto da więcej?
          Ostatnia zmiana dokonana przez zulu; 2011-03-22, 09:37.

          Comment

          • annura
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.05
            • 22

            #20
            Jeśli mogę coś dodać.
            Amoniak jako czynnik ziębniczy w dużych instalacjach jest najlepszy i najczęściej używany w browarach. Z amoniaku przechodzi się na układy pośredniczące czyli glikol lub wodę. Do kadzi filtracyjnych dociera tylko woda lodowa ze względu na bezpieczeństwo w przypadku przecieku wymiennika.

            Comment

            • annura
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.05
              • 22

              #21
              Zapomniałem dodać, że zdjęcia rewelacyjne. Szkoda, że nie ma maszynowni chłodniczej ;]

              Comment

              • MaszynaDoPiwa
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.03
                • 27

                #22
                Super galeria Ci wszyła, szkoda, że nie był to produkcyjny dzień i , że nie pozwolili zamieścić wszystkich fotek, pewnie było bardziej ciekawie

                Comment

                Przetwarzanie...
                X