Piwo z wyki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hedin
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.02
    • 370

    #1

    Piwo z wyki

    W dyskusji na temat piwa orkiszowego pojawiła się informacja o tym, że dawniej używano wyki do produkcji piwa. Spotkałem się z tą informacją już w innych źródłach internetowych i się tym zainteresowałem.
    Czy ktoś ma większe pojęcie na temat takiego piwa, czy robiono je z samej wyki, czy też była tylko dodatkiem, czy się ją słoduje, czy nie? (wnioskuję, że skoro źródła podają, że robiono piwo z wyki, to musiała być zesłodowana, zgodnie z definicją piwa)
    Czy ktoś próbował robić już piwo z wyki?
  • mimazy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.04
    • 118

    #2
    spotkałem się z informacją o piwie z bobu (Vicia Faba) słodowanego, jednak źródło jest dalekie od jakichkolwiek standardów popularnonaukowych, więc niesprawdzalne.
    Rum Leszek, Ilustrowany leksykon piwa, Poznań 2005

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Piwo z wyki pewnie można zrobić. Pewnie można nawet z grochu, fasoli, soczewicy itp. Pytanie tylko po co, skoro mamy znacznie lepsze surowce w postaci słodu jęczmiennego, czy pszenicznego. Wyka charakteryzuje się wysoką zawartością białka sięgającą 30%, gdzie jęczmień browarny kończy się na 12-12,5% białka, bo powyżej to już paszowy. Ponadto wyka kosmata (ozima) zawiera jakieś niebezpieczne alkaloidy i nawet do żywienia zwierząt można używać jej w niewielkich ilościach. Bezpieczna jest wyka siewna (jara), ale żeby zaraz robić z niej piwo?
      Ponadto wyka jest sporo droższa od jęczmienia, a jej wydajność podczas zacierania będzie dużo niższa. Nie bardzo wyobrażam sobie filtrację tej brzeczki z taką ilością białka. No i trzeba sobie samemu tę wykę przesłodować.

      Comment

      • Hedin
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.02
        • 370

        #4
        Na pytanie "po co" udzielę dość oczywistej odpowiedzi: z czystej ciekawości.
        Nigdzie takiego piwa nie kupię, więc jedynie się dowiem coś o nim albo od innych osób albo jak sam spróbuję kiedyś zrobić.
        Wogosz, rozwiałeś jednak moje wątpliwości co do trujących właściwości wyki. W takim razie wchodziłaby w grę wyka siewna, ale chyba ta jest właśnie najpopularniejsza w handlu.
        Jeśli chodzi o filtrację, to w takim wypadku ograniczyłbym się chyba tylko do gęstych sit.
        Wcale nie wykluczam, że to będzie jednorazowy eksperyment i nie wątpię, że jęczmień, pszenica, czy owies są lepszymi surowcami na słód.
        Nie wiem, jak to jest z innymi roślinami strączkowymi, czy w postaci słodu (o ile tak to można tutaj nazwać) są w stanie wytworzyć na tyle enzymów, które przetworzą cukry.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin
          Nie wiem, jak to jest z innymi roślinami strączkowymi, czy w postaci słodu (o ile tak to można tutaj nazwać) są w stanie wytworzyć na tyle enzymów, które przetworzą cukry.
          Ja też nie, tak samo jak nie wiem nic o enzymatyce wyki. Bardzo jednak jestem tego ciekaw, więc jak się zdecydujesz, to koniecznie to opisz.
          Powodzenia.

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #6
            Pewnie nieprędko się za to zabiorę, ale oczywiście zdam relacje jak już się na to zdecyduję. Widziałem w ofercie okolicznego sklepu na stronie, że mają wykę, więc zakupię jakieś 2 kg na próbę przy okazji.

            Comment

            • Hedin
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.02
              • 370

              #7
              Śledziłem też wcześniej temat piwa bezglutenowego, widziałem że dość eksperymentowałeś w tym kierunku z różnymi zbożami, więc myślałem, że i może z wyką robiłeś jakieś próby.
              Tyle co wiem, to w wyce nie wytwarza się gluten, a jeśli eksperyment by się powiódł, to może i ten surowiec urozmaiciłby piwa bezglutenowe.
              Jakbym robił z tego piwo, to na pewno na górnych drożdżach. Ale to tu chyba nie ma większego znaczenia.

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin
                Widziałem w ofercie okolicznego sklepu na stronie, że mają wykę, więc zakupię jakieś 2 kg na próbę przy okazji.
                Z 2 kg. wyki to piwa będziesz miał tyle co zupy na obiad. Po przesłodowaniu zostanie ok. 1,5 kg. a wydajność tego słodu będzie na poziomie ok. 50-60% słodu jęczmiennego. To mniej więcej jakbyś użył ok. 0,8-1,0 kg. słodu pilzneńskiego na warkę.

                Comment

                • Hedin
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.02
                  • 370

                  #9
                  Z pewnością masz rację. Jednak w moich warunkach trudno jest przygotować słód z większej ilości naraz, suszę w piekarniku.
                  Poza tym nie widzę sensu, by robić tego więcej, bo nie wiem, czy w ogóle wyjdzie. A jak wyjdzie, to czy w ogóle będzie warte powtórzenia. Mając minimum 5 l będę mógł z kilkoma osobami wypróbować. Gdy się uda, wtedy mogę się zastanowić nad większą ilością.

                  Comment

                  • MaszynaDoPiwa
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2011.03
                    • 27

                    #10
                    A jak już wyjdzie,to bedzie tego zdecydowanie az dużo,ja robię tylko na własne potrzeby więc doskonale wiem o co Ci chodzi. Też nie mam warunków i tak w ogóle to zastanawiam sie nad inwestycją w nowy sprzęt.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                      darekd
                      Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                      2024-07-21, 23:26
                    • heckler
                      Czechy, Mokrovousy 111, Pivovar Krodo Beer
                      heckler
                      Mokrovousy to kolejna mała, czeska wioska na której niegdysiejszy browarek domowy zaczął działać legalnie. KRODO był tajemniczym bogiem celtyckim, czczonym przez przedchrześcijańskich germańskich Saksonów i pierwszych Słowian jako bóg obfitości i dobrobytu. Tak o nazwie swojego browaru...
                      2019-09-27, 05:35
                    • darekd
                      Van Pur, Blonde
                      darekd
                      Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.
                      Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast" i informacja na stronie:

                      https://vanpur.com.pl/pl/nasze-marki...blonde/19.html

                      jasno informuje, że chodzi o ejla.

                      6,6%...
                      2024-05-15, 00:04
                    • tyskikufel
                      Ważna informacja dla znajomych kolekcjonerów
                      tyskikufel
                      Moje stare konto e mail zostało zlikwidowane przez osobę która włamała mi się na pocztę, straciłem wszystkie adresy i wiele innych wiadomości..

                      Moje nowe konto to brandysmarek@onet.pl

                      Proszę o kontakt na tą skrzynkę kontaktową i przekazanie tej wiadomości innym...
                      2019-03-16, 21:57
                    • Shedao
                      Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
                      Shedao
                      Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
                      2025-01-07, 14:37
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...