Najbardziej kretyńskie wypowiedzi przedstawicieli browarów - zbiór

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

    No to mieliśmy dostęp do innych danych odnośnie przetapiania surowca. Bo co do kosztów transportu chyba podzielisz moje zdanie.
    Co w niczym nie zmienia faktu, że recykling szkła nikomu się nie opłaca. Na każde zaostrzenie przepisów huty odpowiadają obniżką cen butelek. Tam, gdzie występuje recykling szkła wymuszony jest administracyjnie drakońskimi kaucjami, przymusowym skupem, ujednoliceniem wzorów butelek. Tam gdzie administracja jest słaba (np. Hiszpania) szkła się ani nie sortuje, ani nie skupuje - zgodnie z rachunkiem ekonomicznym wszystko ląduje w koszach.

    Comment

    • VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

      Ja wiem, że pieczarek zna się na wszystkim najlepiej ale mimo to przekażę doświadczenia mojej mamy które są całkowicie sprzeczne z jego wypowiedzią. Mam całe życie przepracowała w hucie szkła (na stanowisku majstra) i.... mimo , że pieczarek arbitralnie twierdzi, że jest to całkowicie nieopłacalne to...huta specjalnie zachęcała do zbiórki szkła ponieważ przetwarzanie stłuczki im się opłacało dużo bardziej niż produkcja z materiału podstawowego. Cóż ale to były pereelowskie głąby które się nie znały na ekonomii i produkcji szkła
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

      Comment

      • pieczarek
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.06
        • 5011

        No tak, pewnie, jak to w komunie, brak było piasku.

        Czytałem kiedyś artykuł, w którym tezy o ekonomiczności przetwarzania stłuczki zostały mocno podważone. Także sam etap produkcji wcale nie był bardziej opłacalny niż przy przetwórstwie piasku. Nie mam jednak żadnych racjonalnych argumentów wobec stwierdzenia a moja mama powiedziała ....
        Bardzo mnie jednak zastanawia, dlaczego jeszcze w ogóle istnieją huty szkła przerabiające piasek zamiast stłuczki. Przy tej ilości szkła jaką wyprodukowano już na świecie powinno mieć miejsce wyłącznie ponowne - piąte lub pięćdziesiąte - przetapianie. A tak się nie dzieje. Najwidoczniej rzecz jest nieopłacalna.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          Ciekawe jest to co piszesz i jestem w stanie się zgodzić, że wytwarzanie z piasku jest tańsze niż ze stłuczki. Jeśli jednak bierzemy pod uwagę także inne koszty, jak transport, to w skali globalnej należy też wziąć pod uwagę koszty składowania stłuczki na śmietniskach. Gdzieś słyszałem, że aby butelka zwrotna była opłacalna, musi obrócić 8 razy. W takim układzie trudno oczekiwać, żeby butelka/słoik jednorazowy była rentowna już przy pierwszym obiegu. W dłuższej perspektywie wydaje mi się, że jednak ma to sens. Śmieci robią się cholernie drogie.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
            No to mieliśmy dostęp do innych danych odnośnie przetapiania surowca. Bo co do kosztów transportu chyba podzielisz moje zdanie.
            Co w niczym nie zmienia faktu, że recykling szkła nikomu się nie opłaca. Na każde zaostrzenie przepisów huty odpowiadają obniżką cen butelek. Tam, gdzie występuje recykling szkła wymuszony jest administracyjnie drakońskimi kaucjami, przymusowym skupem, ujednoliceniem wzorów butelek. Tam gdzie administracja jest słaba (np. Hiszpania) szkła się ani nie sortuje, ani nie skupuje - zgodnie z rachunkiem ekonomicznym wszystko ląduje w koszach.
            Znam właściciela firmy zajmującej się recyklingiem szkła i właściciela hut szkła, który stłuczkę od niego kupuje. Muszę ich natychmiast powiadomić, że im się to nie opłaca.

            Comment

            • arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
              Bardzo mnie jednak zastanawia, dlaczego jeszcze w ogóle istnieją huty szkła przerabiające piasek zamiast stłuczki.
              To bardzo proste. Klienci hut szkła, zwłaszcza produkujących szkło białe, mają precyzyjne wymagania co do transparentności butelek i słoików. Przy dużym udziale stłuczki, zyskuje ono zielonkawy odcień - może pamiętasz takie słoiki z czasów PRL.

              Huty, gdyby mogły, sypałyby stłuczki ile wlezie. Ale wtedy wódka nie wyglądałaby na czystą, tylko na zieloną.

              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                Czytałem kiedyś artykuł...

                Nie mam jednak żadnych racjonalnych argumentów wobec stwierdzenia a moja mama powiedziała ....
                Wybacz, ale Twój argument jest równie racjonalny. Coś kiedyś czytałeś, ale niezbyt dobrze pamiętasz, co to było.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  W Polsce jak już są pojemniki na szkło to są na wszystkie. W NL są osobne na brązowe szkło, zielone i białe.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • arcy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.07
                    • 7538

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    W Polsce jak już są pojemniki na szkło to są na wszystkie. W NL są osobne na brązowe szkło, zielone i białe.
                    Zdarza się w Polsce, że są oddzielne na szkło białe i na kolorowe.

                    Comment

                    • wsaczuk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.09
                      • 182

                      stłuczka jest dodawana zawsze przy wyrobie szkła, jako składnik pomocniczy obniżający temperaturę topnienia. Im niższa temperatura tym mniejsze koszty i krócej zajmuje proces.

                      Nie wiem czy wiecie że szkło z recyklingu nie może trafić z powrotem do przemysłu spożywczego - robi się z niego znicze i wełnę szklaną.

                      Comment

                      • arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

                        Może trafić, co na własne oczy widziałem w hucie.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221



                          Guinness charakteryzuje się niepowtarzalnym goryczkowym smakiem, ciemno-brązową barwą i niepowtarzalną kremową pianą. Unikalność Guinnessa z nalewaka będzie można doświadczyć w blisko 300 pubach w całej Polsce. Dodatkowo, dzięki unikalnej technologii puszek, konsumenci również w domu mogą serwować perfekcyjnego Guinnessa z gęstą, kremową pianą.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                          Aha, serdecznie witamy panią Annę Bizon w gronie niosących kaganek piwnej oświaty. Póki co skromnie i bez fajerwerków, ale nie każdy od razu jest Kwiatkowskim.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • arcy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.07
                            • 7538

                            Słowo "unikalny" to prawdziwa zmora komunikatów prasowych. Jest tego tak wiele, że sam się muszę pilnować.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Widać, że walka o tegoroczny Gumowy Młotek rozkręca sie na dobre. Naśladowców Pawła i Melanii mamy i tu, na forum:
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano
                              13 sierpnia 2011 r. w Puławach odbyło się oficjalne otwarcie ... browaru restauracyjnego Trzy Korony...
                              ... Sala przypominała bawarską restaurację ...
                              ...Z racji iż bar nie jest typowym barem, przy którym można usiąść, kelnerzy zapraszają do stolików i tam oczekuje się na zamówienie...
                              ...Klimat panujący tego dnia w Trzech Koronach faktycznie bardziej przypominał niedzielne popołudnie we wspomnianej bawarskiej restauracji niż karczmę/pub z piwem w roli głównej...
                              ...odwiedzony przybytek jest bardziej restauracją i hotelem z ewentualną możliwością wypicia warzonego na miejscu piwa niż spodziewanym „brewpubem”...
                              Skąd autor powziął domysł, że interes ma być "typowym brewpubem" (cokolwiek to znaczy po polsku), pozostanie jego słodką tajemnicą. Dlaczego przez to, że nie jest tymże brewpubem, jest gorszy, zapewne też. Ale stwierdzenie:
                              ...Z racji iż bar nie jest typowym barem, przy którym można usiąść, kelnerzy zapraszają do stolików i tam oczekuje się na zamówienie (w domyśle - na stojąco)...
                              jest po prostu genialne.

                              Comment

                              • fuliano
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2010.07
                                • 1835

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                                Widać, że walka o tegoroczny Gumowy Młotek rozkręca sie na dobre. Naśladowców Pawła i Melanii mamy i tu, na forum:

                                Skąd autor powziął domysł, że interes ma być "typowym brewpubem" (cokolwiek to znaczy po polsku), pozostanie jego słodką tajemnicą. Dlaczego przez to, że nie jest tymże brewpubem, jest gorszy, zapewne też. Ale stwierdzenie:
                                jest po prostu genialne.
                                Żebyś miał już ubaw po pachy, to pokrytykuj również cenzorów pierwowzoru. Nie podoba się, nie czytać.
                                A jak bedziesz chciał wręczyć nagrodę (w domyśle zdobędę podium) to zapraszam na zlot
                                Last edited by fuliano; 2011-08-16, 21:43.

                                Comment

                                Przetwarzanie...