Dampfbier - "piwo parowe" - cóż to takiego?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    Dampfbier - "piwo parowe" - cóż to takiego?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ElDesmadre Wyświetlenie odpowiedzi
    Nazywanie helllesa dampfbierem to według mnie szczyt bezczelności. Myślałem, że skoro na etykiecie jest położony nacisk na dampfbier, to będzie to dampfbier, a tymczasem te piwo to zwykły helles albo raczej dortmunder, biorąc pod uwagę lokalizację browaru. Słomkowaty kolor, szybko zanikająca piana. Zapach absolutnie nie powala na kolana - zbożowa słodowość, słodkawość, irytująca w wypadku tego piwa nuta jabłka, lekko zgniła, brak chmielu. Smak niedobry - wodniste piwo z mdłą słodowością, elementy tego zgniłego jabłka, de facto brak goryczki i na dobra sprawę jakiegokolwiek posmaku. Wysycenie średnie.


    Nie sądzę aby "Dampfbier" był jakimś stylem/gatunkiem piwa. Oznaczać to może co najwyżej tyle że piwo uwarzono w browarze zasilanym maszyną parową - i jeśli tak obecnie nie jest, to najwyżej to można mieć za złe browarowi.
    Last edited by ART; 2011-02-24, 12:39.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie sądzę aby "Dampfbier" był jakimś stylem/gatunkiem piwa. Oznaczać to może co najwyżej tyle że piwo uwarzono w browarze zasilanym maszyną parową - i jeśli tak obecnie nie jest, to najwyżej to można mieć za złe browarowi.
    Dampfbier to piwo biedoty z okolic Lasu Bawarskiego - jęczmienne piwo, oryginalnie fermentowane "przechodzonymi" drożdżami do pszeniczniaków, niegdyś chmielone marnym chmielem. Teraz, podobnie jak żytnie, rarytas typu "skansenowego". O ile oczywiście trafi się na oryginalny dampfbier, a nie piwo tak tylko nazwane.

    Nazwa oryginału pochodzi od wielkich ilości piany podczas fermentacji.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23960

      #3
      Mogę prosić o jakieś źródła? Temat ciekawy zdaje się być. Historycznie na naszym obecnym terytorium też były "browary parowe" czy "Dampfbierbrauereien", ale nie spotkałem się z tym żeby warzyły takie piwo.
      Last edited by ART; 2011-02-24, 12:50.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Może pojawią się lepsze, na początek przewodnik dla Amerykanów po niemieckich piwach:

        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12675

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie sądzę aby "Dampfbier" był jakimś stylem/gatunkiem piwa. Oznaczać to może co najwyżej tyle że piwo uwarzono w browarze zasilanym maszyną parową - i jeśli tak obecnie nie jest, to najwyżej to można mieć za złe browarowi.
          Też zawsze tak myślałem...

          Ja piłem tylko tego Dampfbiera:



          ale to było już dobrych parę lat temu, nie wydał mi się jakoś wyjątkowo oryginalny w smaku.

          Swoją drogą to ciekawostka, jak różne mogą być piwa - parowe, dymione, kamienne

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23960

            #6
            Dymione i kamienne, powiedzmy że są w konkretnym sensie oryginalne - tu mamy słód wędzony, tam warzenie w bardzo specyficzny sposób z użyciem rozgrzanych kamieni jako źródła ciepła bezpośrednio zapodanego do kadzi zacierno-warzelnej.

            Przy dampfbierze nie sądziłem że może być coś w nim oryginalnego wpływającego na efekt końcowy, poza właśnie użyciem maszynerii na parę.
            Last edited by ART; 2011-02-24, 13:15.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Domowe receptury na dampfbier zwykle są komponowane w 2/3 ze słodu pilzneńskiego + 1/3 jasnego monachijskiego, chmielenie tylko na goryczkę w górnej granicy dla jasnych pszenic (~15 IBU), do tego fermentacja drożdżami pszenicznymi w górnej granicy temperatury i potem dojrzewanie na chłodno (ale nie aż tak zimno, jak lagery).

              Gdyby nie kolor, to Ale Ale z Piotrkowa pewnie by pasowało.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23960

                #8
                W dziale historycznym właściwie był temat poruszany ale niewiele wnosi wiedzy o takim gatunku piwa:

                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Ale to zupełnie nie chodzi o "parowość" browaru.

                  Nazwa "piwo parowe" wzięła się z niezwykle burzliwej fermentacji (bo prowadzonej w wysokiej temperaturze, nawet jak na drożdże pszeniczne). Wyglądało to jakby piwo "wrzało".
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Widocznie należy rozróżnić Dampfbier od Dampfbrauerei.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

                      #11
                      Pierwsza z brzegu nazwa:

                      Kattowitzer Dampfbierbrauerei zur Reichshalle - Julius Kuznitzky

                      Temat mnie zaciekawił, bo w kontekście "Dampfbierbrauerei" nie spotkałem się z warzeniem szczególnego gatunku piwa. Fajnie że jeszcze coś może człeka zaskoczyć
                      Last edited by ART; 2011-02-24, 14:36.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pierwsza z brzegu nazwa:

                        Kattowitzer Dampfbierbrauerei zur Reichshalle - Julius Kuznitzky
                        Plusik za bezbłędną pracę ze źródłem

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pierwsza z brzegu nazwa:

                          Kattowitzer Dampfbierbrauerei zur Reichshalle - Julius Kuznitzky

                          Temat mnie zaciekawił, bo w kontekście "Dampfbierbrauerei" nie spotkałem się z warzeniem szczególnego gatunku piwa. Fajnie że jeszcze coś może człeka zaskoczyć
                          Ja się nie znam, ale wygląda na to, że był sobie styl Dampfbier, a oprócz tego w momencie rewolucji przemysłowej browary chcące podkreślić swoją nowoczesność nazywały się Dampbrauerei lub Dampfbierbrauerei, zupełnie abstrahując od Dampfbier. Tak sobie myślę.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • ElDesmadre
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.05
                            • 155

                            #14
                            Ja mam swoją wiedzę z przytoczonego przez Zgodę German Beer Institute. Może być to całkiem ciekawe piwo - górnofermentacyjne ze słodu jęczmiennego przy użyciu drożdży do pszeniczniaków. Swoją drogą faktycznie może wyjść trochę podobnie do Ale Ale - wówczas jednak wcale aż tak bardzo nie byłbym ciekaw jego smaku
                            http://thebeervault.blogspot.com

                            Comment

                            • Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

                              #15
                              Popieram myślenie Kopyra: podwójne złożenie rzeczowników nastąpiło między "Dampf" i "Bierbrauerei". Czyli chodzi o "browar piwny parowy", a nie o "browar piwa parowego". Ci Niemcy za dużo rzeczowników składają...
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X