Dampfbier - "piwo parowe" - cóż to takiego?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23932

Dampfbier - "piwo parowe" - cóż to takiego?

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ElDesmadre Wyświetlenie odpowiedzi
    Nazywanie helllesa dampfbierem to według mnie szczyt bezczelności. Myślałem, że skoro na etykiecie jest położony nacisk na dampfbier, to będzie to dampfbier, a tymczasem te piwo to zwykły helles albo raczej dortmunder, biorąc pod uwagę lokalizację browaru. Słomkowaty kolor, szybko zanikająca piana. Zapach absolutnie nie powala na kolana - zbożowa słodowość, słodkawość, irytująca w wypadku tego piwa nuta jabłka, lekko zgniła, brak chmielu. Smak niedobry - wodniste piwo z mdłą słodowością, elementy tego zgniłego jabłka, de facto brak goryczki i na dobra sprawę jakiegokolwiek posmaku. Wysycenie średnie.

Nie sądzę aby "Dampfbier" był jakimś stylem/gatunkiem piwa. Oznaczać to może co najwyżej tyle że piwo uwarzono w browarze zasilanym maszyną parową - i jeśli tak obecnie nie jest, to najwyżej to można mieć za złe browarowi.
    Last edited by ART; 2011-02-24, 12:39.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie sądzę aby "Dampfbier" był jakimś stylem/gatunkiem piwa. Oznaczać to może co najwyżej tyle że piwo uwarzono w browarze zasilanym maszyną parową - i jeśli tak obecnie nie jest, to najwyżej to można mieć za złe browarowi.
    Dampfbier to piwo biedoty z okolic Lasu Bawarskiego - jęczmienne piwo, oryginalnie fermentowane "przechodzonymi" drożdżami do pszeniczniaków, niegdyś chmielone marnym chmielem. Teraz, podobnie jak żytnie, rarytas typu "skansenowego". O ile oczywiście trafi się na oryginalny dampfbier, a nie piwo tak tylko nazwane.

Nazwa oryginału pochodzi od wielkich ilości piany podczas fermentacji.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23932

Mogę prosić o jakieś źródła? Temat ciekawy zdaje się być. Historycznie na naszym obecnym terytorium też były "browary parowe" czy "Dampfbierbrauereien", ale nie spotkałem się z tym żeby warzyły takie piwo.
      Last edited by ART; 2011-02-24, 12:50.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Może pojawią się lepsze, na początek przewodnik dla Amerykanów po niemieckich piwach:

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12582

Też zawsze tak myślałem...

Ja piłem tylko tego Dampfbiera:

ale to było już dobrych parę lat temu, nie wydał mi się jakoś wyjątkowo oryginalny w smaku.

Swoją drogą to ciekawostka, jak różne mogą być piwa - parowe, dymione, kamienne

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23932

Dymione i kamienne, powiedzmy że są w konkretnym sensie oryginalne - tu mamy słód wędzony, tam warzenie w bardzo specyficzny sposób z użyciem rozgrzanych kamieni jako źródła ciepła bezpośrednio zapodanego do kadzi zacierno-warzelnej.

Przy dampfbierze nie sądziłem że może być coś w nim oryginalnego wpływającego na efekt końcowy, poza właśnie użyciem maszynerii na parę.
            Last edited by ART; 2011-02-24, 13:15.

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Domowe receptury na dampfbier zwykle są komponowane w 2/3 ze słodu pilzneńskiego + 1/3 jasnego monachijskiego, chmielenie tylko na goryczkę w górnej granicy dla jasnych pszenic (~15 IBU), do tego fermentacja drożdżami pszenicznymi w górnej granicy temperatury i potem dojrzewanie na chłodno (ale nie aż tak zimno, jak lagery).

Gdyby nie kolor, to Ale Ale z Piotrkowa pewnie by pasowało.

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23932

W dziale historycznym właściwie był temat poruszany ale niewiele wnosi wiedzy o takim gatunku piwa:

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Ale to zupełnie nie chodzi o "parowość" browaru.

Nazwa "piwo parowe" wzięła się z niezwykle burzliwej fermentacji (bo prowadzonej w wysokiej temperaturze, nawet jak na drożdże pszeniczne). Wyglądało to jakby piwo "wrzało".

Comment

• kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

Widocznie należy rozróżnić Dampfbier od Dampfbrauerei.
                    blog.kopyra.com

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23932

Pierwsza z brzegu nazwa:

Kattowitzer Dampfbierbrauerei zur Reichshalle - Julius Kuznitzky

Temat mnie zaciekawił, bo w kontekście "Dampfbierbrauerei" nie spotkałem się z warzeniem szczególnego gatunku piwa. Fajnie że jeszcze coś może człeka zaskoczyć
                      Last edited by ART; 2011-02-24, 14:36.

Comment

• leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

Pierwsza z brzegu nazwa:

Plusik za bezbłędną pracę ze źródłem

Comment

• kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

Pierwsza z brzegu nazwa:

Temat mnie zaciekawił, bo w kontekście "Dampfbierbrauerei" nie spotkałem się z warzeniem szczególnego gatunku piwa. Fajnie że jeszcze coś może człeka zaskoczyć
                          Ja się nie znam, ale wygląda na to, że był sobie styl Dampfbier, a oprócz tego w momencie rewolucji przemysłowej browary chcące podkreślić swoją nowoczesność nazywały się Dampbrauerei lub Dampfbierbrauerei, zupełnie abstrahując od Dampfbier. Tak sobie myślę.
                          blog.kopyra.com

Comment

• ElDesmadre
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.05
                            • 155

Ja mam swoją wiedzę z przytoczonego przez Zgodę German Beer Institute. Może być to całkiem ciekawe piwo - górnofermentacyjne ze słodu jęczmiennego przy użyciu drożdży do pszeniczniaków. Swoją drogą faktycznie może wyjść trochę podobnie do Ale Ale - wówczas jednak wcale aż tak bardzo nie byłbym ciekaw jego smaku
                            http://thebeervault.blogspot.com

Comment

• Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

Popieram myślenie Kopyra: podwójne złożenie rzeczowników nastąpiło między "Dampf" i "Bierbrauerei". Czyli chodzi o "browar piwny parowy", a nie o "browar piwa parowego". Ci Niemcy za dużo rzeczowników składają...
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

Przetwarzanie...
                              X