piwo regionalne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
    U nas był warzony Kujawiak, teraz warzy go Elbląg i nikogo to nie wzrusza za bardzo. Nadal jest uznawany za piwo lokalne i nadal wszystkim smakuje.
    Oj tak, u nas też wiele osób do tej pory nie wie, że Browar Piastowski od dawna nie warzy piwa...
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeśli Spiż zacznie robić dobre piwa, będę go chwalić i polecać. Jeśli browar w Koziej Wólce zacznie robić dobre piwa, tzw. "lokales" nie będzie go chwalił i polecał. Widzisz różnicę?
      Teoretycznie. Praktycznie ani Ty, ani lokales nie próbuje już potem lokalnego piwa, bo wie, że jest kiepskie. Ja nie próbuję piw z EDIego, Koreba, Gościszewa. Owszem różnica jest taka, że Ty możesz przeczytać na forum, że Spiż wypuścił genialne piwo, jeśli liczba tych opinii sięgnie kilkunastu pewnie pójdziesz sprawdzić. Lokales nie wie, że skreślony przez niego browar, uważany jest gdzieś w Polsce za producenta genialnego Żytniego czy najlepszego Porteru.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeśli Spiż zacznie robić dobre piwa, będę go chwalić i polecać. Jeśli browar w Koziej Wólce zacznie robić dobre piwa, tzw. "lokales" nie będzie go chwalił i polecał. Widzisz różnicę?
        Nie uogólniaj. Na skraju woj. mazowieckiego i podlaskiego "najlepsza" jest Łomża - "wszyscy" ją piją i "wszyscy" chwalą, bo jest "ich" (pomimo że do Łomży jest ok. 80km). Wyjątkiem są "młodzi, wykształceni, z wielkich ośrodków", którzy co poniedziałek rano pomykają ze słoikami z Sokołowa do Warszawy. Ale oni już nie są "stamtąd". Od kilkunastu lat obserwuję lokalny patriotyzm w okolicach Sokołowa Podlaskiego i jestem przekonany, że lokalesi nie daliby umrzeć tamtejszemu browarowi - gdyby tylko ktoś tam warzył piwo. Ale to Polska B, nikt nie chce być kojarzony z tamtą okolicą.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Owszem różnica jest taka, że Ty możesz przeczytać na forum, że Spiż wypuścił genialne piwo, jeśli liczba tych opinii sięgnie kilkunastu pewnie pójdziesz sprawdzić.
          No właśnie, różnica jest taka, że mamy taką możliwość i tak robimy, a osobniki z opisywanego przez Ciebie trendu tego nie robią, bo mają to gdzieś. To jest różnica zasadnicza i dlatego nie uważam za stosowne wrzucania tych dwóch różnych zachowań do jednego wora.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie uogólniaj.
            Ja nawiązywałam do konkretnej wypowiedzi Kopyra.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #66
              To wszystko kwestia charakteru. Oboje uogólniacie.
              Ja np. lubię testować co jakiś czas nawet produkty, na których się sparzyłem (o ile nie były poprzednio ewidentnie niejadalne). Nie mówię tylko o piwie, gdzie akurat zamiast testu używam owego forum, ale ogólnie o spożywce. Zwłaszcza o wyrobach mniejszych PRAWDZIWIE LOKALNYCH producentów - pieczywo, wędliny, nabiał itp. Ich wyroby częściej (szybciej) bywają zepsute, ale też częściej bywają genialne.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
                O przepraszam w Lwówku piwa z Lwówka są w każdym sklepie z wyłączeniem sieciowych
                Mimo wszystko podejrzewam, że Pana klienci w promieniu 50km od Lwówka generują mniejszy procent obrotów niż klienci Perły 50km od Lublina, a Ambera 50km od Bielkówka.

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przede wszystkim - myślę o czasach "przed-butelkowych". Był słabo dostępny bo miał beznadziejną sieć dystrybucji i beznadziejny marketing. Co niczego nie zmienia. Poza kręgiem 50km nie był dostępny wcale.

                  Tak ale w Trójmieście jest praktycznie w każdym spożywczym sklepiku. Podobnie jak u nas Perła.
                  To nie są typowe browary regionalne, ale są bardziej regionalne od Lwówka, którego chyba łatwiej kupić w Warszawie niż w Lwówku...
                  Zapewniam Cię Seta, że lwóweckie kupisz we Lwówku bez problemu. Ba, w całym jeleniogórskiem jest dość powszechne, ostatnio kupowałem je nawet w popularnej sieci... Żabka w centrum Jeleniej Góry. Takiej dostępności jak wokół komina nie ma nawet we Wrocławiu, a co dopiero w Warszawie. Z mojej obserwacji wnioskuję, że gdyby nie sieć dystrybucyjna Ciechana, to Lwówek trudno byłoby dostać poza regionem. Przyjmując zatem kryterium dostępności, to Lwówek jest jak najbardziej browarem regionalnym.
                  Co do Ambera, to jego piwa są rozprowadzane przez sieci marketów i hipermarketów, dlatego jest dość znany. Identycznie jest z Czarnkowem. No i co, są one browarami regionalnymi, czy nie?
                  Wg mnie trudno jest ustalić ścisłą definicję "regionalności" browaru. Małe browary, których produkcja jest w stanie zaspokoić popyt lokalny + niewielki "eksport" mogą być "z definicji" regionalne. Ale co zrobić z browarem, którego produkcji nie jest w stanie wchłonąć lokalny rynek? Ograniczyć moce produkcyjne, żeby nie wyskoczyć poza "regionalność"? Odpowiedź jest jedna - eksport produktu poza region. W pewnych przypadkach sprzedaż poza regionem może być nawet większa niż wokół komina. Czy w takim przypadku browar ten nadal jest regionalnym? Uważam, że powinien być za taki uważany i chyba dobrym przykładem będą tu browary w Lublinie i Łodzi.
                  PS. A co z Kompanijnym browarem w Poznaniu, który warzy Lecha Pilsa? Regionalny, czy nie?
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zapewniam Cię Seta, że lwóweckie kupisz we Lwówku bez problemu. Ba, w całym jeleniogórskiem jest dość powszechne, ostatnio kupowałem je nawet w popularnej sieci... Żabka w centrum Jeleniej Góry.
                    A to szacunek. Nie miałem pojęcia. Nie byłem w tym regionie od zlotu, a wtedy różowo nie było. Rozumiem, że sytuacja się zmieniła - chylę czoła i obsypuję głowę popiołem jako symbol mojej pomyłki.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co do Ambera, to jego piwa są rozprowadzane przez sieci marketów i hipermarketów, dlatego jest dość znany. Identycznie jest z Czarnkowem. No i co, są one browarami regionalnymi, czy nie?
                    Nie. Moim zdaniem nie są. Bo nie spełniają warunków mojej definicji. Moim zdaniem obecnie w Polsce nie ma browaru regionalnego. Chyba.
                    Można rozmawiać, który browar jest bardziej regionalny. I wg tego co pisałeś wcześniej rzeczywiście Lwówek ma dużo mocniejszą pozycję w regionie niż myślałem.

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #70
                      W czasach ułatwionej ogólnokrajowej dystrybucji piwa słowo "regionalny" być może nie odzyska już swojego pierwotnego znaczenia, o czym zresztą świadczą wasze dyskusje o tym, jaka dostępność dyskwalifikuje lub legitymizuje browar jako regionalny. Ta granica jest chyba już tylko arbitralna i przypomina mi zagadkę semantyczną ze studiów: kiedy kończy się krzesło, a zaczyna fotel?

                      Innym kryterium jest regionalność smaku, ale jak ją określić? Konkretami (jak tradycja warzenia gatunku, patrz Grodziskie) czy jedynie tym, że piwo nie ma zunifikowanego smaku eurolagera, a próbuje się czymś wyróżnić? Czy piwem regionalnym będzie piwo miodowe?

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #71
                        Teoretycznie. Praktycznie ani Ty, ani lokales nie próbuje już potem lokalnego piwa, bo wie, że jest kiepskie. Ja nie próbuję piw z EDIego, Koreba, Gościszewa. Owszem różnica jest taka, że Ty możesz przeczytać na forum, że Spiż wypuścił genialne piwo, jeśli liczba tych opinii sięgnie kilkunastu pewnie pójdziesz sprawdzić. Lokales nie wie, że skreślony przez niego browar, uważany jest gdzieś w Polsce za producenta genialnego Żytniego czy najlepszego Porteru.
                        No właśnie, bo locales potrzebuje przewodnika który będzie mu wskazywał co się nadaje do picia i co jest trendy a czego nie ruszać bo się w towarzystwie ośmieszy. Z tego też powodu locales nie spróbuje nigdy porteru (bo nie wiadomo co to jest i w dodatku chyba ciemne..), nie sięgnie po pszenicę (z osadem dziwactwo jakieś) ani po inne produkty, bo te nie mają przebicia i medialnej ofensywy. Założę się że mieszkaniec Nachodu nie potrzebował billboardów i reklam by przekonać się do swojej marki. Nie potrzebował też całego tego medialnego zgiełku by bez obiekcji móc polecać to piwo innym.

                        Zepsute partie potrafią zniechęcić do odkrywania nowości. Jednak nie czarujmy się, mało jest piw które są notorycznie zepsute. Edi, piwa Koreba na jarmarkach szwankują notorycznie. Gościszewo ma na forum różne opinie choć poza odgazowanym Rycerzem nie miałem z nim nigdy większych kłopotów (swoją drogą po opiniach z forum zawsze wybierałem piwa przynajmniej z 2-3 tygodniami przydatności w zapasie). No i do wora trzeba jesczze wrzucić Konstancin który miał ostatnimi czasy fatalny okres. Poza tymi markami jednak większosć browarów miewa incydentalne wpadki i prawdopodobieństwo, że nasze premierowe piwo będzie tym złym jest stosunkowo niewielkie. Osobiście ze dwa razy trafiło mi się Lubuskie tak maślane, że aż niepijalne i raz Lwówek mętny i zupełnie pozbawiony smaku. Po takich przygodach powinienem rzucić w kąt te wszystkie małe browary i zacząć pić Tyskie, bo to jest zawsze równe. Z resztą i tak obstaję przy zdaniu, że większosć tych narzekajacych na swoje piwo tubylców to ludzie którzy albo nadali mu odpoiwednią metkę jeszcze przed zakupem albo tacy którzy powtarzają cudze dawno zasłyszane opinie.

                        Comment

                        • nieznajomy
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.02
                          • 76

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ominął mnie ciekawy wątek pewnie naprawdę nieznajomy był nie zadowolony z mojej nieobecności.

                          Nie będzie to odkrywcze ale w/g mojej definicji każdy browar jest regionalny.Wszak zależy to jedynie od punktu widzenia. Ale małe są zdefiniowane i takim jest Ciechan.A Łomża jest dużym Browarem a Amber średnim i tyle.
                          i tu się z Panem zgodzę

                          Comment

                          • marekj
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.03
                            • 508

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nieznajomy Wyświetlenie odpowiedzi
                            i tu się z Panem zgodzę
                            Czyli mamy pierwszy sukces

                            Przyznaje Pan ,że Łomża pisząc ,że jest małym browarem łże w żywe oczy.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #74
                              Panie Marku, proszę sobie prowadzić wojenkę poza forum.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
                                Przyznaje Pan ,że Łomża pisząc ,że jest małym browarem łże w żywe oczy.
                                Jak każdy browar w Polsce, który tak twierdzi.
                                Jaka jest branżowa definicja "browaru regionalnego"?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X