piwo regionalne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #106
    Nieznajomy: kiedy sprawdzałeś ostatnio pełną ofertę GŻ? Zapewniam Cię, że jest wielokrotnie ciekawsza dla piwosza niż średnia krajowa.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #107
      Ich struktura to ich sprawa. Jak się zorganizowali tak mają. MNie to absolutnie nie interesuje, obchodzi mnie natomiast piwny rynek i jego bogactwo, którego można próżno poszukiwać w koncernowym portfolio.

      Znalazłeś już które piwo miodowe było pierwsze? Bo coś nie wspominasz o efektach swojego dochodzenia.

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #108
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nieznajomy
        odpowiem Ci na pytanie, dlaczego KP i GŻ nie wprowadzają piw limitowanych na specjalne okazje, gdyż aby wprowadzić nowe piwo w tych dwóch przynajmniej firmach, potrzeba ponad roku. dlaczego ? Gdyż łańcuszek decyzyjny jest tak długi...
        Ups, Mastne na 1200 lecie Cieszyna się wymsknęło. Podobnie jak BKD i BPAB, jak najbardziej limitowane.

        Swoją drogą, to pani oprowadzająca po browarze w Poznaniu twierdziła, że oni planują na 10-12 lat do przodu, dlatego nie wprowadzają nowych piw. To miałoby sens, jeśli prezesem spółki był lodowiec...
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • Rzeszowiak
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2009.04
          • 1597

          #109
          Hmmm, no niezależnie od tego jak szeroko pojmować pojęcie "piwo regionalne", to dla mnie np. piwo ma być przede wszystkim smaczne, a wtedy poczytam sobie na etykietce informację o producencie.

          Dwa lata temu z polskich piw najwyżej ceniłem Brackie, rok temu piwa z Konstancina, obecnie z Gościszewa. Co mi jednak z regionalności Konstancina skoro zmuszają mnie do kupowania piw z kilku partii, aby w końcu trafić i uradować się dobrym smakiem. Nic mi również z regionalności Kormorana czy Lwówka, skoro te piwa nie dorównują swoim czeskim odpowiednikom.

          Ale i również nie miałbym nic przeciwko koncernowości brackiego, gdyby smakowało tak jak kiedyś.

          Reasumując, coraz częstsze zachwycanie się piwem tylko dlatego, że jest "polskie regionalne" stało się trochę śmieszne. Podobnie jak zachwyty forumowiczów, że za 10 razem trafili na świetną warkę "mazowieckiego".

          Comment

          • a1410
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.08
            • 613

            #110
            Jeżeli Porsche może być ciężarówką, bo tego wymaga rynek, to dlaczego piwa z Ambera, Ciechana, Corneliusa, czy Kormorana nie mogą być regionalne? Mogą być oczywiście nazwane brązowymi, greckimi, czy nawet cudownie uzdrawiającymi, nie ma to przecież większego znaczenia, ważne, że nazwanie ich regionalnymi czytelnie odróżnia je od koncernowych...

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #111
              Porsche nigdy nie będzie ciężarówką, tylko co najwyżej samochodem osobowym z kratką. Tak samo z piwem. Oczywiście, że Corneliusa możesz je nazwać "piwem regionalnym". Możesz je także nazwać piwem parowym albo boliwijskim, te pojęcia są tak samo prawdziwe. Tylko po co używać słów w niewłaściwym znaczeniu? Nie prościej nazwać je "niekoncernowym"?

              Nie rozumiem maniakalnego uporu trwania przy pojęciu "regionalne", choć może to dotyczyć najwyżej kilku browarów w Polsce. Niczego to nie wyjaśnia i nie ułatwia. A stare przysłowie mówi, że tylko rzeczą głupców jest trwać w błędzie.

              Comment

              • nieznajomy
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.02
                • 76

                #112
                ponieważ słowo "regionalne" jest trendy

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #113
                  Dużo słów jest "trendy", a jedno głupsze od drugiego, ze słowem "trendy" na czele.

                  Comment

                  • a1410
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.08
                    • 613

                    #114
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Tylko po co używać słów w niewłaściwym znaczeniu? Nie prościej nazwać je "niekoncernowym"?
                    Nie rozumiem maniakalnego uporu trwania przy pojęciu "regionalne", choć może to dotyczyć najwyżej kilku browarów w Polsce. Niczego to nie wyjaśnia i nie ułatwia. A stare przysłowie mówi, że tylko rzeczą głupców jest trwać w błędzie.
                    A co to za gatunek; koncernowe? Nazwanie Łomży koncernową będzie takim samym nadużyciem, jak nazwanie Corneliusa regionalnym, tylko co z tego. Dywagacje na temat regionalności lub niekoncernowości przypominają mi dawne dyskusje nad wyższością świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia.
                    Piwo ma smakować i tyle. Jednemu zasmakuje Łomża, drugiemu Cornelius, a jeszcze inny da się posiekać za Nase Najlepse...

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24004

                      #115
                      No akurat Łomża jest koncernowa bo należy do koncernu
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        #116
                        Wciąż jest produkowane. Dostępne bez problemu w Poznaniu, w innych miastach bywa. Po całym dniu wykładów i wieczornym graniu w piłkę kopaną smakowało całkiem dobrze . Dawno nie piłem zwykłego Lecha, więc nie mam porównania, ale w pilsie czułem trochę goryczki
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #117
                          Jest warzone bezustannie w Poznaniu. KP próbuje z tego piwa podobnie jak i z Lecha Mocnego zrobić regionalny specjał (napisy na etykiecie "tylko w Wielkopolsce"). Poza Pyrlandią można go nabyć w delikatesach Piotr i Paweł, więc jeśli masz taki sklep u siebie w okolicy to spokojnie powinieneś go dostać; u mnie jest w stałej dystrybucji.

                          Do spożycia oczywiście się nadaje, na pewno się nie otrujesz Gdybym miał wybrać najlepszy produkt KP z tych obecnie produkowanych to wskazałbym pewnie Lecha Pilsa, ale poprzeczka za wysoko ustawiona nie jest. Skosztować i skonfrontować z własnymi wspomnieniami spokojnie możesz.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2011-03-11, 23:42.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #118
                            Drugim "regionałem" KP jest Tyskie Książęce, choć i tu regionalizm jest zaburzony obecnością w sieci "Biedronka".

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410
                            A co to za gatunek; koncernowe?...
                            Pojęcie "koncernowe" nie określa gatunku ani stylu piwa, tylko producenta. Tak trudno to zrozumieć? A to w domyśle definiuje, czy producent jest "duży", czy "mały", z pewnością precyzyjniej, niż określenie "regionalny".

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410
                            Piwo ma smakować i tyle...
                            Tak? To dlaczego napisałeś kilka postów wyżej, że:
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410
                            ...ważne, że nazwanie ich regionalnymi czytelnie odróżnia je od koncernowych...

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10867

                              #119
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Drugim "regionałem" KP jest Tyskie Książęce, choć i tu regionalizm jest zaburzony obecnością w sieci "Biedronka".
                              (...):
                              Nie żebym tęskił za tym piwem ale w mojej Biedronce brak tego piwa.
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #120
                                Też go nie pijam, ale u nas kilkakrotnie widziałem. Pewnie duże sieci też mają jakiś nieznany nam klucz udostepniania towaru klientowi.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 11:26
                                • chmielakikrasnystaw
                                  2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
                                  Piwa zgłoszone do Konkursu

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Birell Lager...
                                  2018-08-09, 12:21
                                • dadek
                                  Gryfice, Nowy Świat 8, Browar Folga
                                  dadek
                                  Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
                                  2019-09-27, 04:46
                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 12:51
                                • dadek
                                  Szczecin, Panieńska 12, Browar pod Zamkiem
                                  dadek
                                  W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
                                  Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...
                                  2019-09-03, 04:00
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...