Co do etykiet - to totalna pomyłka jest tak mała czcionka przy oznaczeniu rodzaju piwa. Posiadanie w "portfelu marek" ciemniaka i pszenicy to powód do chwalenia się, a nie wstydu...
Nowe piwa z Gościszewa
Collapse
X
-
Raczej musiał, bo nikt wówczas piwa nie woził, a piwo było niezbędne... do życia. I na każdym folwarku piwo warzono. Nazwa 'browar' oczywiście była - z naszego pkt widzenia - przesadą. Co do folwarku w Gościszewie - nie jestem obeznany w w temacie. Niemniej, gdyby napisać, że był browar w takich Uśnicach - to był. Bo był folwark, o którym wiadomo jedynie ze skąpych zapisów w księgach inwentarzowych Zakonu. A gdzie - mniej więcej wiadomo historykom. Mniej-więcej, bo czas (pewnie i powodzie Nogatu) zrobił swoje.Comment
-
Ja znalazłem - na zumi.pl- 1284 to rok założenia parafii w Gościszewie.
Jeśli przyjąć to za fakt, można przypuszczać, że i folwark powstał wtedy. Co do browaru, to można sobie wyłącznie fantazjować; jeszcze gdyby to nie był krzyżacki folwark, tylko cysterski... To, że być może ktoś na folwarku warzył piwo, to żaden argument, by zamieszczać datę "1284" na etykiecie piwa z browaru założonego 20 lat temu. Równie dobrze można by napisać "512", bo a nuż średniowieczni Prusowie też warzyli piwo w tamtej okolicy i będzie okazja do okrągłego jubileuszu za rok...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Owoż ustaliłem dzisiaj ponad wszelką wątpliwość, że PILS też jest (a właściwie będzie) kompletnie nowym piwem! Kiedyś RYCERZ był przejściowo pilsem, ale długi czas żaden pils Gościszewa nie opuszczał.Comment
-
Ja znalazłem - na zumi.pl- 1284 to rok założenia parafii w Gościszewie.
Jeśli przyjąć to za fakt, można przypuszczać, że i folwark powstał wtedy. Co do browaru, to można sobie wyłącznie fantazjować; jeszcze gdyby to nie był krzyżacki folwark, tylko cysterski... To, że być może ktoś na folwarku warzył piwo, to żaden argument, by zamieszczać datę "1284" na etykiecie piwa z browaru założonego 20 lat temu. Równie dobrze można by napisać "512", bo a nuż średniowieczni Prusowie też warzyli piwo w tamtej okolicy i będzie okazja do okrągłego jubileuszu za rok...To są tereny, gdzie "urzędowali" Prusowie (niedaleko był ich Zantyr, w okolicach Białej Góry), a potem Krzyżacy. Cystersi to już Kociewie, pod drugiej stronie Wisły.
Comment
-
Porównując z rycerzem i viva hel, to te etykiety nie takie tragiczne, widać w browarze bardzo chcą aby kojarzyć ich z małym "regionalnym" browarem, ale faktycznie wyraźniej powinni zaznaczyć, iż dane piwo jest pszeniczne/ciemne.
Mam nadzieję, iż piwa te będą na tyle smaczne, że zniechcęcą kupujących po pierwszej butelce, ani też nie pogorszy się smak dotychczasowych wyrobów.Comment
-
Nie bez złośliwości zauważę, że pół doby od informacji o warzeniu w Gościszewie pilsa a tu brak peanów.
Gdzież jesteście pilsofile? Gdzież Wasze przelane na klawiaturę nadzieje o dobrym chmieleniu i niskim odfermentowaniu?
Nie ma? No tak, bo tu nie o pupilka chodziComment
-
Produkty Gościszewa wymagają daleko idącej ostrożności w emanowaniu ekscytacją przed oficjalnym debiutemOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-03-09, 14:18.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Otóż to, niech nauczą się warzyć piwo, które nie zaczyna kwaśnieć z chwilą przekroczenia bramy browaru. Ja Gościszewo bardzo lubię, ale teraz nadchodzi półrocze, w którym raczej go nie uświadczę, bo właściciel Rodzinki-Bis nie chce ryzykować sprowadzania tego piwa do Warszawy latem. Jak pils przetrwa do jesieni, to się popodniecam.Comment
-
Lepsze to niż siki ciotki weroniki z "tych" lub "żywiecczyzny" itp. Ale browar z Gościszewo mało dostępny (nawet w okolicy) więc do browaru jadę, przynajmniej świeże- bo te piwo temperatury nie znosi to fakt, ale które znosi- wypić piwo ciepłe to najgorsze co może być, a w sklepowych pólkach za niska to ona nie jest-ponad 20 stC+ światło.Comment
-
Ciemne to dolniak, btw...
Ewidentnie nowym jest ciemne, które swe publiczne życie zacznie 17 marca właśnie w IMPULSIE. Chyba będzie zresztą tylko z kija. Pszenica, jak napisane to dawniejsze VIVA HEL. Pils, jak ustaliłem należy traktować jako nowe, bo w browarze je przepracowali.
Viva Hel 12,5 blg 5,5 alk.
Pszeniczne 12 blg 4,8 alk.
Czy to nadal to samo piwo?"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
Celem dokładnego wyjaśnienia kwestii pszeniczniaka z Browaru Gościszewo proponowałbym skontaktowanie się z najbardziej zainteresowanym - tj. producentem. Nie sądzę, żeby browar warzył teraz dwa gatunki pszenicy, może zmienili technologię.Comment
Related Topics
Collapse
-
Sklep stacjonarny i internetowy. Mamy w ofercie ponad 1800 gatunków piwa, głównie krafty polskie a do tego piwa oryginalne czeskie i rosnący asortyment piw z krajów europejskich tj. Belgia, Niemcy, Holandia, Dania, Austria, itp. Staramy się utrzymywać stałą ofertę jeśli to tylko możliwe,...
-
Channel: Śląskie
2022-09-05, 11:49 -
-
Browar mieści się w restauracji działającej od 1992 roku. W czasie mojej wizyty - w grudniu 2022 roku - dostępne było tylko jedno piwo - Zdunowskie jasne, zwyczajny lagerek jakich wiele. Całkiem smaczny, w cenie bodajże 13 albo 15 zł za 0,5l (nie pamiętam już, uroki opisywania browaru po...
-
Channel: Wielkopolskie
2023-03-28, 11:28 -
-
Imperialny stout, ekstrakt 20°Blg, alkohol 8%.
Całkowicie czarny nie do przejrzenia.
Piana ciemnobeżowo-brązowa, super gęsta o mikroskopijnych oczkach choć przy szkle tworzy też grube bąble. Ściele się na szkle prawie nieprzerwaną "firanką", zaznaczając kręgi po...-
Channel: Czechy
2019-08-03, 12:43 -
-
pozycja godna odnotowania: Piwna odsłona miasta Radomia. Katalog wystawy, oprac. Krzysztof Głowacki, wyd. Archiwum Państwowe w Radomiu, Radom 2023. W zasadzie to katalog wystawy, tyle, że wydany solidniej, niż niejedna książka. Z opisu książki: "Wydawnictwo powstało w związku z wystawą...
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 17:53
- Loading...
- Koniec listy.
Comment