Poza ciemnym to są faktycznie nowe piwa czy tylko nowe etykiety?
Ciemne to dolniak, btw...
Ewidentnie nowym jest ciemne, które swe publiczne życie zacznie 17 marca właśnie w IMPULSIE. Chyba będzie zresztą tylko z kija. Pszenica, jak napisane to dawniejsze VIVA HEL. Pils, jak ustaliłem należy traktować jako nowe, bo w browarze je przepracowali.
Ostatnia zmiana dokonana przez Kanclerz; 2011-03-08, 09:01.
Powód: dopisek
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kanclerz
A mówiąc poważnie, to skoro w Gościszewie (Braunswalde) był folwark krzyżacki to i Bruhus (browar) też tam musiał być.
Nie musiał.
Tak z drugiej strony, jakie źródło wymienia tam folwark krzyżacki? Pytam z ciekawości bo ja nic w temacie nie mogę znaleźć.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Sklep stacjonarny i internetowy. Mamy w ofercie ponad 1800 gatunków piwa, głównie krafty polskie a do tego piwa oryginalne czeskie i rosnący asortyment piw z krajów europejskich tj. Belgia, Niemcy, Holandia, Dania, Austria, itp. Staramy się utrzymywać stałą ofertę jeśli to tylko możliwe,...
Browar mieści się w restauracji działającej od 1992 roku. W czasie mojej wizyty - w grudniu 2022 roku - dostępne było tylko jedno piwo - Zdunowskie jasne, zwyczajny lagerek jakich wiele. Całkiem smaczny, w cenie bodajże 13 albo 15 zł za 0,5l (nie pamiętam już, uroki opisywania browaru po...
Imperialny stout, ekstrakt 20°Blg, alkohol 8%.
Całkowicie czarny nie do przejrzenia.
Piana ciemnobeżowo-brązowa, super gęsta o mikroskopijnych oczkach choć przy szkle tworzy też grube bąble. Ściele się na szkle prawie nieprzerwaną "firanką", zaznaczając kręgi po...
pozycja godna odnotowania: Piwna odsłona miasta Radomia. Katalog wystawy, oprac. Krzysztof Głowacki, wyd. Archiwum Państwowe w Radomiu, Radom 2023. W zasadzie to katalog wystawy, tyle, że wydany solidniej, niż niejedna książka. Z opisu książki: "Wydawnictwo powstało w związku z wystawą...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Comment