Nowe piwa z Gościszewa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Co do etykiet - to totalna pomyłka jest tak mała czcionka przy oznaczeniu rodzaju piwa. Posiadanie w "portfelu marek" ciemniaka i pszenicy to powód do chwalenia się, a nie wstydu...
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • Kanclerz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.10
      • 81

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie musiał.
      Tak z drugiej strony, jakie źródło wymienia tam folwark krzyżacki? Pytam z ciekawości bo ja nic w temacie nie mogę znaleźć.
      Raczej musiał, bo nikt wówczas piwa nie woził, a piwo było niezbędne... do życia. I na każdym folwarku piwo warzono. Nazwa 'browar' oczywiście była - z naszego pkt widzenia - przesadą. Co do folwarku w Gościszewie - nie jestem obeznany w w temacie. Niemniej, gdyby napisać, że był browar w takich Uśnicach - to był. Bo był folwark, o którym wiadomo jedynie ze skąpych zapisów w księgach inwentarzowych Zakonu. A gdzie - mniej więcej wiadomo historykom. Mniej-więcej, bo czas (pewnie i powodzie Nogatu) zrobił swoje.

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #18
        Ja znalazłem - na zumi.pl - 1284 to rok założenia parafii w Gościszewie.

        Jeśli przyjąć to za fakt, można przypuszczać, że i folwark powstał wtedy. Co do browaru, to można sobie wyłącznie fantazjować; jeszcze gdyby to nie był krzyżacki folwark, tylko cysterski... To, że być może ktoś na folwarku warzył piwo, to żaden argument, by zamieszczać datę "1284" na etykiecie piwa z browaru założonego 20 lat temu. Równie dobrze można by napisać "512", bo a nuż średniowieczni Prusowie też warzyli piwo w tamtej okolicy i będzie okazja do okrągłego jubileuszu za rok...
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Kanclerz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.10
          • 81

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Poza ciemnym to są faktycznie nowe piwa czy tylko nowe etykiety?
          Owoż ustaliłem dzisiaj ponad wszelką wątpliwość, że PILS też jest (a właściwie będzie) kompletnie nowym piwem! Kiedyś RYCERZ był przejściowo pilsem, ale długi czas żaden pils Gościszewa nie opuszczał.

          Comment

          • Kanclerz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.10
            • 81

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja znalazłem - na zumi.pl - 1284 to rok założenia parafii w Gościszewie.

            Jeśli przyjąć to za fakt, można przypuszczać, że i folwark powstał wtedy. Co do browaru, to można sobie wyłącznie fantazjować; jeszcze gdyby to nie był krzyżacki folwark, tylko cysterski... To, że być może ktoś na folwarku warzył piwo, to żaden argument, by zamieszczać datę "1284" na etykiecie piwa z browaru założonego 20 lat temu. Równie dobrze można by napisać "512", bo a nuż średniowieczni Prusowie też warzyli piwo w tamtej okolicy i będzie okazja do okrągłego jubileuszu za rok...
            No, cystersi w Gościszewie to dopiero fantazje! Akurat w połowie drogi między zamkiem malborskim, a sztumskim, który pełnił rolę rezydencji Wielkich Mistrzów To są tereny, gdzie "urzędowali" Prusowie (niedaleko był ich Zantyr, w okolicach Białej Góry), a potem Krzyżacy. Cystersi to już Kociewie, pod drugiej stronie Wisły.

            Comment

            • Rzeszowiak
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2009.04
              • 1597

              #21
              Porównując z rycerzem i viva hel, to te etykiety nie takie tragiczne, widać w browarze bardzo chcą aby kojarzyć ich z małym "regionalnym" browarem, ale faktycznie wyraźniej powinni zaznaczyć, iż dane piwo jest pszeniczne/ciemne.

              Mam nadzieję, iż piwa te będą na tyle smaczne, że zniechcęcą kupujących po pierwszej butelce, ani też nie pogorszy się smak dotychczasowych wyrobów.

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #22
                Nie bez złośliwości zauważę, że pół doby od informacji o warzeniu w Gościszewie pilsa a tu brak peanów.
                Gdzież jesteście pilsofile? Gdzież Wasze przelane na klawiaturę nadzieje o dobrym chmieleniu i niskim odfermentowaniu?
                Nie ma? No tak, bo tu nie o pupilka chodzi

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23927

                  #23
                  Produkty Gościszewa wymagają daleko idącej ostrożności w emanowaniu ekscytacją przed oficjalnym debiutem
                  Last edited by ART; 2011-03-09, 14:18.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #24
                    Otóż to, niech nauczą się warzyć piwo, które nie zaczyna kwaśnieć z chwilą przekroczenia bramy browaru. Ja Gościszewo bardzo lubię, ale teraz nadchodzi półrocze, w którym raczej go nie uświadczę, bo właściciel Rodzinki-Bis nie chce ryzykować sprowadzania tego piwa do Warszawy latem. Jak pils przetrwa do jesieni, to się popodniecam.

                    Comment

                    • odys13
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.09
                      • 2

                      #25
                      A co mi po etykiecie. Tu próbować tak zacnych trunków trzeba. Jutro wyprawa do Browaru po browce. Bo dobre jest.

                      Comment

                      • Kanclerz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.10
                        • 81

                        #26
                        Ciemniaka mogę polecić. Naturalne i Rycerz we flaszkach, z którymi ostatnio miałem do czynienia - wporz. Natura nawet bardzo. Pszenica? Zbyt długo pomieszkiwałem w Bawarii...

                        Comment

                        • odys13
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.09
                          • 2

                          #27
                          Lepsze to niż siki ciotki weroniki z "tych" lub "żywiecczyzny" itp. Ale browar z Gościszewo mało dostępny (nawet w okolicy) więc do browaru jadę, przynajmniej świeże- bo te piwo temperatury nie znosi to fakt, ale które znosi- wypić piwo ciepłe to najgorsze co może być, a w sklepowych pólkach za niska to ona nie jest-ponad 20 stC+ światło.

                          Comment

                          • wilko
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.07
                            • 226

                            #28
                            Brawo, dwie linie - dwie kropki Przykładaj się proszę trochę bardziej do pisania.

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kanclerz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ciemne to dolniak, btw...

                              Ewidentnie nowym jest ciemne, które swe publiczne życie zacznie 17 marca właśnie w IMPULSIE. Chyba będzie zresztą tylko z kija. Pszenica, jak napisane to dawniejsze VIVA HEL. Pils, jak ustaliłem należy traktować jako nowe, bo w browarze je przepracowali.
                              Nigdzie nie znalazłem tak więc piszę:
                              Viva Hel 12,5 blg 5,5 alk.
                              Pszeniczne 12 blg 4,8 alk.
                              Czy to nadal to samo piwo?
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              • Kanclerz
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2006.10
                                • 81

                                #30
                                Celem dokładnego wyjaśnienia kwestii pszeniczniaka z Browaru Gościszewo proponowałbym skontaktowanie się z najbardziej zainteresowanym - tj. producentem. Nie sądzę, żeby browar warzył teraz dwa gatunki pszenicy, może zmienili technologię.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X