Nie dotyczy to tylko małych browarów. Nie jeden raz zdarzyło mi się kupić Brackie w butelce Okocimia.
zastrzeżone wzory butelki?
Collapse
X
-
Comment
-
I co się stanie, jeśli faktycznie dojdzie?
Comment
-
Oczywiście są wzory ogólnodostępne, które może zakupić w hucie każdy, do takich należy NRW, Euro, Steine, Apo, Vichy. Natomiast butelka ŻGB, KP czy okocimska jak najbardziej jest przypisana do konkretnego właściciela, tylko nikomu nie chce się ruszać problemu, bo prawdopodobne jest, że sprawa byłaby umorzona ze względu na małą szkodliwość czynu.Ostatnia zmiana dokonana przez ucho; 2011-03-22, 19:24.Comment
-
Co to znaczy "amber" chodzi ci o NRW?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Amber, to butelka małych browarów, niepodobna nawet do NRW. Wzór został zamówiony przez browar Amber, ale browar udostępnił go innym browarom z SRBP.Comment
-
Comment
-
Comment
-
No tak, rozumiem. A teraz uwaga, nie śmiać się, pytam dalej. Czyli jeśli dzisiaj zwrócisz danej hurtowni mniej butelek, niż dostałeś od niej 61 dni temu, to do brakujących trzeba zabulić VAT? Możesz nie odpowiadać, jeśli odpowiedź nadaje się na felieton branżowy lub interpretację podatkową.Comment
-
No tak, rozumiem. A teraz uwaga, nie śmiać się, pytam dalej. Czyli jeśli dzisiaj zwrócisz danej hurtowni mniej butelek, niż dostałeś od niej 61 dni temu, to do brakujących trzeba zabulić VAT? Możesz nie odpowiadać, jeśli odpowiedź nadaje się na felieton branżowy lub interpretację podatkową.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-03-23, 08:45.Comment
-
Hmmm... Nie spotkałem się z zastrzeganiem wzoru opakowania przez producenta końcowego. Jest to dość popularna praktyka wśród producentów opakowań (jeśli producent jest twórcą jakiegoś nowego, nietypowego systemu pakowania), aby uniemożliwić konkurencji dostarczanie do danego klienta.
Z drugiej strony większość opakowań (np kegi(!), puszki, kartony/skrzynki zbiorcze) ma na stałe umieszczone logo producenta końcowego, które jest już zazwyczaj zastrzeżone, więc załatwia to sprawę. Natomiast "zwrotność" opakowania ją utrudnia. Trzeba by chyba robić szkolenia w marketach - co można skupować, a czego nie...
Nie znam się na prawie, ale co oznacza zastrzeżenie produktu? Czy nie to, że nie może być PRODUKOWANY przez osoby bez zezwolenia? Czy nie może jednak być przez nie WYKORZYSTYWANY do innych celów? Jeśli zrobię legowisko psa w zastrzeżonym kartonie, albo będę trzymał oliwę w zastrzeżonej butelce po wódce, to złamię prawo? Jeśli rozleje piwo do zastrzeżonej butelki też nie? A jeśli zrobi to pan Jakubik to co innego?Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-03-23, 10:45.Comment
-
Nie znam się na prawie, ale co oznacza zastrzeżenie produktu? Czy nie to, że nie może być PRODUKOWANY przez osoby bez zezwolenia? Czy nie może jednak być przez nie WYKORZYSTYWANY do innych celów? Jeśli zrobię legowisko psa w zastrzeżonym kartonie, albo będę trzymał oliwę w zastrzeżonej butelce po wódce, to złamię prawo? Jeśli rozleje piwo do zastrzeżonej butelki też nie? A jeśli zrobi to pan Jakubik to co innego?Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-03-23, 11:00.Comment
-
Sądzę, że tak. Jeżeli spełni normy sanitarne oczywiście. I jeżeli brak cech identyfikujących "starego" producenta - aby ktoś nie uznał tego za podróbkę.Comment
-
A ja tak nie sądzę. Butelka ma charakterystyczny kształt, charakterystyczne tłoczenia i z pewnością jej wzór jest zastrzeżony. Zwykle zastrzega się nazwę właśnie w postaci znaku graficznego z opakowaniem.Comment