Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
Wyświetlenie odpowiedzi
PINTA warzy!
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziOptymista - śmiem nie po raz pierwszy twierdzić, że u nas nie warzy się ŻADNEGO pilsa...
Póxniej były czeskie piwa. Dwa wylatały z butelki, a tak poza tym nuda.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ce n'est pas IPA - smacznego !
Lada moment najnowsze piwo PINTY - Ce n'est pas IPA zagości w pubach i sklepach w Polsce. Przygotowywaliśmy je dla Was od wielu tygodni.
Nie wątpię, że większość użytkowników Forum wie co i jak, ale tak na wszelki wypadek - abyście mogli w pełni cieszyć się charakterem Bière de Garde, przekazujemy kilka ważnych informacji na temat tego stylu oraz sposobów jego serwowania.
Co to jest Bière de Garde ?
Francuzi wnoszą do piwowarstwa jeden ważny styl - Biére de Garde. Styl jeden, ale za to trudny do precyzyjnego zdefiniowania. Biére de Garde może mieć kolor złota do brązu. Zasyp wyłącznie ze słodów, ale jeśli pojawi się cukier, nikogo to nie zdziwi. Przyprawy ? Do wyboru, do koloru. Chmiel gra rolę drugo- a nawet trzecioplanową. Fermentacja z użyciem szczepów lager lub ale. Słowem - Biére de Garde to dziś bardziej pojęcie filozoficzne i swoisty styl-guma, dający piwowarom możliwość nieskończonej autorskiej zabawy. Zapewne miłość do własnych narodowych tradycji kulinarnych sprawiła, że Biére de Garde stało się jednym z powodów odrodzenia francuskiego piwowarstwa w skali mikro (wstęp do przekrojowego artykułu o Bière de Garde który ukaże się niebawem w najnowszym "Piwowarze").
Jak serwować Bière de Garde ?
Dwa podstawowe rodzaje szkła to TULIP - kielich na nóżce lekko rozchylony u góry oraz duży kieliszek do wina, na długiej nóżce. Załączamy zdjęcia. Jeżeli tylko macie możliwość użycia takiego szkła, nie wahajcie się. Preferowana objętość: 0,3 litra.
Temperatura serwowania ?
To bardzo ważne - Bière de Garde musi być zimne, w temp. od 7 do 9°C. Taką temperaturę rekomendujemy dla Ce n'est pas IPA. W takiej temperaturze piwo uzyska odpowiednią harmonię między aksamitna pełnią, słodowością, a specyficznym aromatem pochodzącym od słodu klepiskowego, dodanych przypraw i użytych drożdży.
Parametry PINTA Ce n'est pas IPA:
Ekstrakt: 14,0 % wag.
Alkohol: 5,7 % obj.
Wartość IBU: 18
Łączenie z jedzeniem:
Łączenie Biére de Garde z jedzeniem wydaje się naturalne, zważywszy na francuskie obyczaje. Do szklanki Biére de Garde polecane są ryby i owoce morza, z serów Cammebert, Edam i Feta a jeśli mamy ochotę na pełne danie, to coś solidnie przyprawionego z kuchni indyjskiej lub arabskiej.
Polecamy skorupiaki, lekkie sałatki oraz kanapkę z grillowanym kurczakiem. Świetnie sprawdza się tez z jagnięciną (sprawdzone !).
I najważniejsze:
PINTA Ce n'est pas IPA - TO NIE JEST IPA !
Smacznego !
Comment
-
-
Przydałałaby się wskazówka jak to wymawiać - se nespa sipa?
Si jak w hiszpańskim, nie jak w polskim sikiLast edited by Pendragon; 2013-08-21, 11:42.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Comment
-
-
Kiedy ?
Wczoraj wyjechały pierwsze transporty w Polskę, nie ma sztywnej daty premiery, gdzieniegdzie butelki są już ponoć dostępne, w pubach w okolicach weekendu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedziSą dwie wersje:
SE NY PA IPA lub SE NY PA ŻIPA
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi(...) ale tak na wszelki wypadek - abyście mogli w pełni cieszyć się charakterem Bière de Garde, przekazujemy kilka ważnych informacji na temat tego stylu oraz sposobów jego serwowania.
(...)
Piłem je wczoraj i przyznam, że nie było w żadnym elemencie (kolor, zapach, smak) podobne do tych, które próbowałem dotąd, zarówno domowych jak i przemysłowych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziInformacje informacjami a czy podczas wizyty we Francji spotkaliście jakieś BdG podobne do waszego?
Piłem je wczoraj i przyznam, że nie było w żadnym elemencie (kolor, zapach, smak) podobne do tych, które próbowałem dotąd, zarówno domowych jak i przemysłowych.
Comment
-
-
Celowaliście w odmianę Blonde czy Ambrée?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziCelowaliście w odmianę Blonde czy Ambrée?
Comment
-
-
PINTA - kiedy i co warzymy ?
Dostajemy mnóstwo pytań kiedy i co będzie dostepne z PINTY. O ile dostepność w sklepach i pubach jest coraz mniej od nas zależna, to możemy dośc precyzyjnie określic kiedy i co warzymy i rozlewamy
Dla wspólnej wygody, na stronie PINTY www.browarpinta.pl/oferta od teraz podajemy daty ostatniego (OR) i najbliższego (NR) rozlewu każdego naszego piwa.
W tym kontekście warto wiedzieć, że na piwo w beczce dajemy zwykle 30-dniową gwarancję (- np. na Atak Chmielu: 40 dni).
Jeśli przy piwie brak informacji NR, oznacza to że w najbliższym czasie (2-3 miesiące) to piwo najprawdopodobniej nie będzie warzone.
Zdrówko !
Comment
-
Comment