Ale faktycznie powinienem był to zaznaczyć.
PINTA warzy!
Collapse
X
-
Dyniamit 2013
W tym tygodniu zapraszamy na PINTA Dyniamit 16,5° - piwo w stylu Pumpkin Ale - Dyniowe Ale. Piwo jest dostępne tylko raz w roku.
Dyniamit miał premierę jesienią 2012 roku.
W porównaniu do pierwszej wersji, poczyniliśmy kilka zmian w recepturze:
a/ użyliśmy więcej dyni - obranej, upieczonej i zmiksowanej (w sumie 900 kg po obróbce),
b/ użyliśmy bardziej wyrazistego, ale nie piorunującego chmielu: Ahtanum i Willamette,
c/ zmniejszyliśmy ilość przypraw, głównie goździków.
W efekcie uzyskaliśmy piwo, które w naszej opinii ma większą dyniową pełnię i jest bardziej harmonijne niż premierowy Dyniamit z 2012 roku.
Dyniamit z beczki dostępny będzie w kilkunastu pubach w całej Polsce, na pewno w Łodzi, Warszawie, Wrocławiu.
Smacznego
Comment
-
-
Lista pubów (o których wiemy), w których będzie dostępny DYNIAmit a.d. 2013
- Piwnica Zamkowa/ Bielsko-Biała
- Omerta/ Kraków
- Piwoteka/ Łódź,
- Eclipse In/ Łódź
- Setka/ Poznań
- Ministerstwo Browaru/ Poznań
- Centrala Piwna/ Poznań
- Kufle i Kapsle/ Warszawa
- Chmielarnia/ Warszawa
- Gorączka Złota/ Warszawa
- Biała Małpa/ Katowice
- Kontynuacja/ Wrocław
- Zakład Usług Piwnych/ Wrocław
- Szynkarnia/ Wrocław
- U Fotografa/ Lublin
i na 100% jeszcze w kilkunastu innych, ale brakuje nam pełnej informacji z naszych hurtowni.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziCzy do Dyniamitu używaliście jednego gatunku dyni? Zdjęcia nie są jednoznaczne. Czy to ten sam gatunek co w zeszłym roku? I wreszcie, czy jest on wybierany świadomie ze względu na walory smakowe czy spontanicznie?
W roku bieżącym zajęliśmy się tym wcześniej, znaleźliśmy plantatora w Goczałkowicach- Zdroju i u niego zamówiliśmy jedną odmianę o najlepszych walorach kulinarnych. Plantator wyselekcjonował nam okazy o podobnej wielkości. Zbiór dyni został przeprowadzony na takim etapie, żeby skóra nie była zbyt twarda co znacznie ułatwia obróbkę mechaniczną.
Dynia po dostarczeniu do nas została obrana ze skóry, pokrojona na mniejsze kawałki, następnie została zmiksowana i upieczona. Po wystudzeniu w higienicznych opakowaniach pojechała z Żywca do zawierciańskiego browaru wprost na warzelnię.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kris__ Wyświetlenie odpowiedziintryguje mnie jak ta góra dyni została zmiksowana? każdy dostał blender i "do boju" ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedziNa drugi rok kupcie dynie hokkaido, piecze się ją ze skórą, słodszej chyba nie ma i jest łatwo dostępna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedziLista pubów (o których wiemy), w których będzie dostępny DYNIAmit a.d. 2013
- Piwnica Zamkowa/ Bielsko-Biała
- Omerta/ Kraków
- Piwoteka/ Łódź,
- Eclipse In/ Łódź
- Setka/ Poznań
- Ministerstwo Browaru/ Poznań
- Centrala Piwna/ Poznań
- Kufle i Kapsle/ Warszawa
- Chmielarnia/ Warszawa
- Gorączka Złota/ Warszawa
- Biała Małpa/ Katowice
- Kontynuacja/ Wrocław
- Zakład Usług Piwnych/ Wrocław
- Szynkarnia/ Wrocław
- U Fotografa/ Lublin
i na 100% jeszcze w kilkunastu innych, ale brakuje nam pełnej informacji z naszych hurtowni.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoda79 Wyświetlenie odpowiedziNawet nie mówcie, że nie będzie w PDSL albo PiwPawiu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedziWiemy o takiej odmianie, ale w naszej okolicy nie była dostępna w takiej ilości. Kupiliśmy ponad 1500 kg surowca do obróbki.
Comment
-
Comment