PINTA warzy!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

    Ale faktycznie powinienem był to zaznaczyć.

    Comment

    • Zdrój
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.05
      • 284

      Dyniamit 2013

      W tym tygodniu zapraszamy na PINTA Dyniamit 16,5° - piwo w stylu Pumpkin Ale - Dyniowe Ale. Piwo jest dostępne tylko raz w roku.

      Dyniamit miał premierę jesienią 2012 roku.
      W porównaniu do pierwszej wersji, poczyniliśmy kilka zmian w recepturze:

      a/ użyliśmy więcej dyni - obranej, upieczonej i zmiksowanej (w sumie 900 kg po obróbce),
      b/ użyliśmy bardziej wyrazistego, ale nie piorunującego chmielu: Ahtanum i Willamette,
      c/ zmniejszyliśmy ilość przypraw, głównie goździków.

      W efekcie uzyskaliśmy piwo, które w naszej opinii ma większą dyniową pełnię i jest bardziej harmonijne niż premierowy Dyniamit z 2012 roku.

      Dyniamit z beczki dostępny będzie w kilkunastu pubach w całej Polsce, na pewno w Łodzi, Warszawie, Wrocławiu.

      Smacznego
      Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

      Comment

      • Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

        Lista pubów (o których wiemy), w których będzie dostępny DYNIAmit a.d. 2013
        - Piwnica Zamkowa/ Bielsko-Biała
        - Omerta/ Kraków
        - Piwoteka/ Łódź,
        - Eclipse In/ Łódź
        - Setka/ Poznań
        - Ministerstwo Browaru/ Poznań
        - Centrala Piwna/ Poznań
        - Kufle i Kapsle/ Warszawa
        - Chmielarnia/ Warszawa
        - Gorączka Złota/ Warszawa
        - Biała Małpa/ Katowice
        - Kontynuacja/ Wrocław
        - Zakład Usług Piwnych/ Wrocław
        - Szynkarnia/ Wrocław
        - U Fotografa/ Lublin

        i na 100% jeszcze w kilkunastu innych, ale brakuje nam pełnej informacji z naszych hurtowni.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          Czy do Dyniamitu używaliście jednego gatunku dyni? Zdjęcia nie są jednoznaczne. Czy to ten sam gatunek co w zeszłym roku? I wreszcie, czy jest on wybierany świadomie ze względu na walory smakowe czy spontanicznie?

          Comment

          • Żywiec
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.12
            • 1571

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
            Czy do Dyniamitu używaliście jednego gatunku dyni? Zdjęcia nie są jednoznaczne. Czy to ten sam gatunek co w zeszłym roku? I wreszcie, czy jest on wybierany świadomie ze względu na walory smakowe czy spontanicznie?
            W roku ubiegłym zakup dyni był oględnie mówiąc "spontaniczny"

            W roku bieżącym zajęliśmy się tym wcześniej, znaleźliśmy plantatora w Goczałkowicach- Zdroju i u niego zamówiliśmy jedną odmianę o najlepszych walorach kulinarnych. Plantator wyselekcjonował nam okazy o podobnej wielkości. Zbiór dyni został przeprowadzony na takim etapie, żeby skóra nie była zbyt twarda co znacznie ułatwia obróbkę mechaniczną.

            Dynia po dostarczeniu do nas została obrana ze skóry, pokrojona na mniejsze kawałki, następnie została zmiksowana i upieczona. Po wystudzeniu w higienicznych opakowaniach pojechała z Żywca do zawierciańskiego browaru wprost na warzelnię.

            Comment

            • kris__
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.07
              • 95

              intryguje mnie jak ta góra dyni została zmiksowana? każdy dostał blender i "do boju" ?
              seks to nie wszystko, jest jeszcze piwsko:P

              Comment

              • Żywiec
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.12
                • 1571

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kris__
                intryguje mnie jak ta góra dyni została zmiksowana? każdy dostał blender i "do boju" ?
                Mamy na szczęście dostęp do profesjonalnej kuchni w restauracji wyposażonej w fachowe rozdrabniarki i piece konwekcyjno-parowe.

                Comment

                • sztetke
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.12
                  • 355

                  Na drugi rok kupcie dynie hokkaido, piecze się ją ze skórą, słodszej chyba nie ma i jest łatwo dostępna.

                  Comment

                  • Żywiec
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.12
                    • 1571

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke
                    Na drugi rok kupcie dynie hokkaido, piecze się ją ze skórą, słodszej chyba nie ma i jest łatwo dostępna.
                    Wiemy o takiej odmianie, ale w naszej okolicy nie była dostępna w takiej ilości. Kupiliśmy ponad 1500 kg surowca do obróbki.

                    Comment

                    • kentaki
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 452

                      Potwierdzam, jest prze pyszna.

                      Comment

                      • Żywiec
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.12
                        • 1571

                        Tak z innej bajki to temat "PINTA warzy" ma już 1 115 106 wyświetleń i 2 miejsce w Piwo ogólnie. DZIĘKUJMY!

                        Comment

                        • yoda79
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.01
                          • 861

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                          Lista pubów (o których wiemy), w których będzie dostępny DYNIAmit a.d. 2013
                          - Piwnica Zamkowa/ Bielsko-Biała
                          - Omerta/ Kraków
                          - Piwoteka/ Łódź,
                          - Eclipse In/ Łódź
                          - Setka/ Poznań
                          - Ministerstwo Browaru/ Poznań
                          - Centrala Piwna/ Poznań
                          - Kufle i Kapsle/ Warszawa
                          - Chmielarnia/ Warszawa
                          - Gorączka Złota/ Warszawa
                          - Biała Małpa/ Katowice
                          - Kontynuacja/ Wrocław
                          - Zakład Usług Piwnych/ Wrocław
                          - Szynkarnia/ Wrocław
                          - U Fotografa/ Lublin

                          i na 100% jeszcze w kilkunastu innych, ale brakuje nam pełnej informacji z naszych hurtowni.
                          Nawet nie mówcie, że nie będzie w PDSL albo PiwPawiu

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19241

                            Jakaś taka nierównowaga wynikła. Aż 3 lokale w stolicy, 3 we Wrocku, 3 w Poznaniu, a tylko 1 w Krakowie? [edit]OK, wiedzę, że to wstępna lista i w Strefie już jest.
                            Last edited by e-prezes; 2013-10-30, 22:15.

                            Comment

                            • Żywiec
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.12
                              • 1571

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoda79
                              Nawet nie mówcie, że nie będzie w PDSL albo PiwPawiu
                              Zapewne i w tych pubach będzie Dyniamit z kija bo hurtownia która je obsługuje zrobiła duży zapas beczek

                              Comment

                              • sztetke
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.12
                                • 355

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                                Wiemy o takiej odmianie, ale w naszej okolicy nie była dostępna w takiej ilości. Kupiliśmy ponad 1500 kg surowca do obróbki.
                                A jaką kupiliście ?.

                                Comment

                                Przetwarzanie...