PINTA warzy!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
    A jaką kupiliście ?.
    Zakupiliśmy specjalną odmianę: Pintus Dyniamitus

    Comment

    • sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
      Zakupiliśmy specjalną odmianę: Pintus Dyniamitus
      No tak , ale za rok poszukajcie hokkaido albo innej wykorzystywanej na soki , ma w cholerę cukru i karotenu, wiec i ekstrakt będzie większy i może barwa jakoś od tego karotenu inna.

      Comment

      • Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
        No tak , ale za rok poszukajcie hokkaido albo innej wykorzystywanej na soki , ma w cholerę cukru i karotenu, wiec i ekstrakt będzie większy i może barwa jakoś od tego karotenu inna.
        Jak nie znajdziemy Hokkaido to do warki użyjemy w zastępstwie marchewki

        Comment

        • Zdrój
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.05
          • 284

          dynia

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
          No tak , ale za rok poszukajcie hokkaido albo innej wykorzystywanej na soki , ma w cholerę cukru i karotenu, wiec i ekstrakt będzie większy i może barwa jakoś od tego karotenu inna.
          PINTUS Dyniamitus użyty w tym roku dał nam znakomitą wydajność w warzelni, pożądany smak w gotowym piwie i dyniową barwę
          Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            Wprawdzie już wiem, że w piwowarstwie kontraktowo-rzemieśliniczym koszt surowców nie jest kluczowy ale w szczycie sezonu hokkaido w detalu kosztuje ok. 3,5 zł, tzw. francuska (muscat) 2-1,5 zł a nasza (nie znam nazwy ale nie chodzi mi o dynię olbrzymią) poniżej 1 zł.

            PS: jak założę swój browar to wypuszczę serię single pumpkinów

            Comment

            • Zdrój
              Porucznik Browarny Tester
              • 2001.05
              • 284

              Premiera piw żytnich.

              Po raz pierwszy w Warszawie

              16 listopada w sobotę PINTA w pełnym składzie zaprasza na premierę piw żytnich: Apetyt na Życie i Żytorillo.

              Zaczynamy o godz. 20-ej w Kuflach i Kapslach przy ul. Nowogrodzkiej 25 w centrum Warszawiy. Pogadamy, powspominamy, posnujemy plany na przyszłość

              Kufle i Kapsle Nowogrodzka, Śródmieście (Warszawa). 14 tys. osób lubi to · 13 151 użytkowników tu było. Rezerwacje przyjmujemy poprzez klikniecię "Zarezerwuj teraz", telefonicznie, na miejscu w...


              W planie mamy także wieczorny spacer po innych zaprzyjaźnionych multitapach w Stolicy - szczegóły wkrótce.

              W drodze do Warszawy 16 listopada zajrzymy również do Poznania, na I Poznańskie Targi Piwne https://www.facebook.com/targipiwne

              Oba nowe piwa powinny być dostepne tego dnia także w innych pubach i sklepach w Polsce.

              Kolejne szczegóły po weekendzie - do zobaczenia !
              Attached Files
              Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

              Comment

              • kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

                Zróbmy to razem - brzmi groźnie

                Comment

                • karol1000
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.09
                  • 1823

                  czy można jakoś od was dostać anglojęzyczny opis waszych piw?
                  LP

                  Comment

                  • Zdrój
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.05
                    • 284

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
                    czy można jakoś od was dostać anglojęzyczny opis waszych piw?
                    Przygotowujemy takie opisy - pojawią się do końca roku na www.browarpinta.pl oraz na naszym profilu na FB.

                    Jeśli coś pilnie potrzeba - proszę o PW.
                    Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                    Comment

                    • Zdrój
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2001.05
                      • 284

                      Żytnie PINTY - wskazówki eksploatacyjne

                      Będzie dłuższy post


                      Nowe żytnie PINTY - wskazówki eksploatacyjne

                      Właśnie debiutują dwie nowe PINTY Oba piwa: Apetyt na Życie 13,1° oraz Żytorillo 14,0°, nawarzyliśmy z dużą, bo ponad 30-procentową ilością słodu żytniego.

                      Nasz pomysł na premierowe piwa żytnie jest następujący: w jednym czasie prezentujemy klasyczny, średniowieczny styl Roggenbier oraz Żytorillo - autorskie piwo żytnie "na nowe czasy".

                      W ten sposób pokazujemy jak mogą różnić się dwa piwa żytnie. Degustując najnowsze PINTY bezwzględnie zalecamy, aby najpierw spróbować Apetyt na Życie a dopiero potem Żytorillo. Przed Żytorillo można próbować dowolnych piw a i tak pozostanie ono wyraziste. Natomiast po Żytorillo odbiór innych piw będzie wyraźnie zniekształcony.

                      Oba piwa łączy oleistość i gęstość charakterystyczna dla piw warzonych z dużą ilością słodu żytniego.


                      >>> Co to jest PINTA Apetyt na Życie - Roggenbier?

                      Roggenbier to po niemiecku “piwo żytnie”. Styl ten ma korzenie w Średniowieczu a za kolebkę Roggna uznawany jest Regensburg. Współcześnie klasyczny Roggen warzony jest rzadko, głównie w Bawarii.
                      Roggenbier jest wyraźnie mętny, ma oleistą, gęstą konsystencję. W smaku zbożowy, żytni, przyprawowy. A także wyraźnie słodowy, choć delikatna goryczka i aromat chmielowy są dopuszczalne. Skojarzenia z piwem pszenicznym (Hefeweizen) jak najbardziej na miejscu - banan, goździk i delikatny cytrus w aromacie to cechy Roggena. Lekka kwaskowatość od żyta i drożdży to również standard. Wysycenie powinno być wysokie a piwo od początku do końca powinno być pozbawione dwuacetylu

                      >>> Co to jest PINTA Żytorillo - Black Rye IPA?

                      Żytorillo jest w 100% autorską propozycją PINTY. Podczas opracowywania receptury i testowych warek nie wzorowaliśmy się na żadnym innym piwie. Założenie było proste - to piwo ma być treściwe, ciemne, z dużą ilością słodu żytniego - wszystko dla uzyskania nietypowej dla innych ciemnych piw oleistości i pełni. Zgodnie z oczekiwaniami wielu fanów PINTY, Żytorillo zostało bezpardonowo nachmielone jedną odmianą amerykańskiego chmielu - wybór padł na Amarillo.
                      W efekcie uzyskaliśmy bardzo wyraziste piwo, któremu słód żytni daje solidnego “ciała” a Amarillo chmielowego dopalacza. Mamy wrażenie, że udało nam się stworzyć zupełnie nowy,interesujący, mocny smak piwa ciemnego.
                      Styl wymieniony na etykiecie - Black Rye IPA (Ciemna Żytnia IPA) został wymyślony na potrzeby naszego Żytorillo, choć jak okazało się podczas odwiedzin Great American Beer Festival - takie piwa istnieją i mają się całkiem dobrze - jak choćby Wookey Jack z browaru Firestone Walker, zdobywca złotego medalu podczas tegorocznego konkursu.
                      Podsumowując: Żytorillo ma być piwem, które będzie wyraziste bez względu na to, co piłeś wcześniej!

                      >>> Jak serwować Apetyt na Życie i Żytorillo?

                      Jeśli masz ochotę na oba piwa jednego wieczoru, bardzo ważne, aby najpierw spróbować Apetyt na Życie, a dopiero potem Żytorillo, które jest tak esencjonalne - próbowanie czegokolwiek po Żytorillo nie ma wg nas większego sensu.
                      Apetyt na Życie polecamy nalewać do pękatego kufelka z grubego szkła, chociaż klasyczna, wysoka szklanka do Hefeweizena również będzie odpowiednia. Żytorillo, ze wszystkimi jego cechami mocno nachmielonego IPA polecamy nalewać do klasycznego nonica, najlepiej z logo PINTA Oba piwa mają gęstą i trwałą pianę i warto się nią nacieszyć, zanim weźmiemy głębszy łyk.

                      >>> Temperatura serwowania?

                      Oba piwa powinny być serwowane w temp. 9-11°C. Nie mogą być cieplejsze - Roggen z każdym stopniem Celsjusza będzie tracił swoją rześkość a Żytorillo balans między ciałem a nachmieleniem..

                      >>> Łączenie z jedzeniem:

                      Do klasycznego, jasnego Roggenbiera - Apetyt na Życie - polecamy naturalnie ciemny żytni chleb ze smalcem, peklowaną wieprzowiną jak również stek z łososia. Do Żytorillo świetne będą miękkie sery kozie, ostre dania curry a także soczyste burgery wołowe.

                      >>> Przechowywanie Apetyt na Życie i Żytorillo

                      Oba piwa są pasteryzowane i mają 6-miesięczny (butelka) i 45-dniowy (beczka) termin przydatności do spożycia. Dla zachowania maksymalnej wartości obu piw, zalecamy składowanie butelek i beczek w temp. nie wyższej niż 20°C w zaciemnionym miejscu.

                      >>> Podsumowując:

                      Masz ochotę na PINTĘ ? Masz Apetyt na Życie!
                      Żytorillo - piwo żytnie na nowe czasy!

                      Życzymy wrażeń podczas degustacji

                      Grzesiek, Marek i Ziemek

                      P.S.
                      Szczerze mówiąc, perypetie Konstancina nie miały najmniejszego wpływu na decyzję o warzeniu naszego Roggena. Natomiast Żytnia Ciemna IPA "chodziła" za nami od marca, to była nasza propozycja na wspólne piwo a AleBrowarem.
                      Attached Files
                      Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                      Comment

                      • Vinz
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.11
                        • 9

                        No to już wiem co będę robił w sobotni wieczór Piana wygląda obiecująco.

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
                          spróbować Apetyt na Życie
                          FCJP - próbuje się czegoś.

                          A myśleliście o weizen schwarzu? Gdy pierwszy raz, jeszcze w moich początkach na forum, piłem weizen dunkla, spodziewałem się właśnie takiego palonego pszeniczniaka. Ciekaw jestem, jak by wyszło coś takiego.

                          Comment

                          • Zdrój
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2001.05
                            • 284

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                            FCJP - próbuje się czegoś.

                            A myśleliście o weizen schwarzu? Gdy pierwszy raz, jeszcze w moich początkach na forum, piłem weizen dunkla, spodziewałem się właśnie takiego palonego pszeniczniaka. Ciekaw jestem, jak by wyszło coś takiego.
                            ...a dopiero potem Żytorilla ? Żytorillu ?

                            Pomysł z czarnym Weizenem wg mnie b. dobry. PINTA Schwarzenegger 19,1°
                            Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              Raczej Weissenegger.

                              Zasadniczo tak, Żytorilla, (tak jak Apolla), ale tego typu nazwy często występują równocześnie w wariancie nieodmiennym, zanim wrosną w język. Więc pracujcie nad wrośnięciem.

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

                                Zatem jutro jadę do Gdańska spróbować Apetytu na Życiu / Życi.
                                Mam nadzieję, że gdzieś spotkam dwie nowe Pinty.

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X