Uchwyciłem moment dostawy pierwszych palet z pintowymi szklankami :-)
PINTA warzy!
Collapse
X
-
Pinta na swoim facebookowym profilu opublikowała taką informacje:
Jak warzyliśmy Imperatora ? Czy 109 IBU oznacza, że to najbardziej gorzkie polskie piwo ? Dlaczego rozlaliśmy nowe piwo do butelek o poj. 0,33 l ? Dlaczego nie RIS albo Barley Wine ?
Na te i na więcej pytań odpowiadamy tuż przed premierą najmocniejszej PINTY świata
PINTA Imperator Bałtycki 24,7° - Wskazówki Eksploatacyjne
W ostatnim przedświątecznym tygodniu 2013 roku na rynku pojawi się PINTA Imperator Bałtycki 24,7o. Nowe piwo, to jak dotąd największe wyzwanie piwowarskie z jakim zmierzyliśmy się w trakcie naszej niespełna 3-letniej przygody.
Klasyczny Porter Bałtycki - ciemny, mocny lager to piwowarski skarb Polski. W najbardziej popularnej wersji - o ekstrakcie ok. 20*Plato - warzony jest z powodzeniem przez kilka polskich browarów. Jako PINTA doceniamy wartość Porteru Bałtyckiego ale po swojemu zrobiliśmy krok naprzód. Chcieliśmy zobaczyć, co jest dalej
Dlaczego nie RIS ? Dlaczego nie Barley Wine ? Szczerze mówiąc, od obu wymienionych stylów bardziej cenimy sobie Portera Bałtyckiego. Poza tym, mamy możliwość fermentowania legarów. Decyzja była prosta. W 2013 roku przyszedł czas na działanie.
Dodaliśmy Porterowi nieco ciała i jednocześnie - spodziewając się niezbyt głębokiego odfermentowania - zaplanowaliśmy intensywne chmielenie na goryczkę oraz na smak. Intensywne nachmielenie ma złagodzić zawartą w piwie pokaźną słodycz. Stąd w składzie duża dawka chmielu o wysokiej zawartości alfa-kwasów - amerykańskie odmiany Zeus oraz El Eldorado.
Również dla smaku chmieliliśmy odmianami amerykańskimi - głownie po to, aby przedrzeć się ze smakiem chmielu przez gęsty ekstrakt. Postanowiliśmy jednak nie przesadzić z “amerykańskością” - zbyt agresywny smak oraz aromat chmielu nie pasował nam do Porteru Bałtyckiego, nawet w wersji imperialnej. Tak jak zaplanowaliśmy - nasz Imperator Bałtycki to nie jest ciemna i mocna IPA, nie jest to tez klasyczny, tyle że mocniejszy Porter Bałtycki. Imperator to coś pomiędzy, to coś nowego.
Zadana do Imperatora dawka chmielu oznacza wartość IBU w gotowym piwie na poziomie 109. Bezwzględnie, to bardzo dużo. Ale owe 109 IBU ma w butelce konkurenta w postaci bardzo gęstego ekstraktu początkowego - 24,7°Plato, odfermentowanego niezbyt głęboko - zawartość alkoholu to 9,1% obj. W efekcie, według naszej opinii uzyskaliśmy najbardziej odpowiedni balans między słodyczą, goryczką i zawartością alkoholu.
Pewne emocji wzbudza pojemność butelki - po raz pierwszy rozlaliśmy piwo do małych butelek o poj. 0,33 litra. Według nas, to najlepsza pojemność dla bardzo wyrazistych piw, takich jak Imperator. Prawdopodobnie w przyszłości będziemy do takich butelek rozlewać wszystkie piwa o ekstrakcie powyżej 20°Plato.
>>> Jak warzyliśmy Imperatora Bałtyckiego 24,7°
Przygotowania do warzenia piwa na skalę komercyjną w ramach PINTY poprzedzone były warkami testowymi. Jedną z najważniejszych był Porter Imperialny Walny, uwarzony w 2011 roku przez Ziemka Fałata i Jacka Michnę. 45 butelek ciemnego lagera - 25°Plato i 110 IBU - zostało rozdane uczestnikom Walnego Zjazdu Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zima 2012 roku. Tamten Porter Imperialny Walny stal się podstawą do warzenia Imperialnego Porteru przez PINTĘ.
Warzenie w browarze w Zawierciu odbyło się w nocy z 22 na 23 października. Kadź zacierna przyjęła absolutnie maksymalną ilość słodów, konieczne stało się wręcz dodatkowe wspomaganie mieszadła. Filtracja trwała długo, ale stabilnie Odpowiedni ekstrakt uzyskaliśmy przez dłuższe niż zwykle gotowanie (odparowywanie). Korektę ekstraktu brzeczki nastawnej wykonaliśmy z użyciem ekstraktu słodowego oraz cukru (surowce standardowo używane do warzenia Porteru Bałtyckiego). W przypadku Imperatora ekstrakt słodowy i cukier stanowią poniżej 5% “zasypu”. Dlaczego akurat 24,7°Plato ? To górna kreska obowiązkowego legalizowanego areometru, jaki udało nam się zdobyć specjalne na to warzenie.
Pewne problemy spotkały nas podczas chłodzenia brzeczki na wymienniku ciepła - bardzo duża ilość chmielu hamowała przepływ gęstej brzeczki przez wąskie rurki wymiennika. Trochę więcej chmielu i mogliśmy mieć kompletny paraliż chłodzenia. Ale nie mieliśmy
Fermentacja z użyciem dużej ilości drożdży Fermentis W 34/70 szła dość gładko, aż nagle zatrzymała się w okolicach 10°Plato. Sytuację uratowaliśmy świeżutką gęstwą drożdży W 34/70 która akurat mieliśmy pod ręką po zakończeniu fermentacji PINTY Jak w Dym. Zahartowane drożdże na nowo wznowiły fermentacje Imperatora.
>>> Przechowywanie Imperatora
Piwo jest pasteryzowane i niefiltrowane. Oficjalnie termin przydatności wynosi 12 miesięcy, ale spodziewamy się, że Imperator będzie nadawał się do przyjemnej degustacji znacznie dłużej. Przykład innych, nawet słabszych (ekstrakt) polskich Porterów Bałtyckich pokazuje, że piwa w tym stylu nie psują się przez kilka lat przechowywania.
Jeśli chcecie przechować Imperatora latami, zalakujcie kapsel lakiem i schowajcie butelkę do możliwie chłodnego i zaciemnionego pomieszczenia.
>>> Jak serwować Imperatora Bałtyckiego 24,7°
Polecamy spożywanie Porteru ze szklanki z cienkiego szkła o poj. 0,33 litra - najlepsza będzie ta dedykowana naszemu Imperatorowi, ale równe dobrze sprawdzi się sniffer (niski kielich z cienkiego szkła na nóżce)
>>> Temperatura serwowania ?
Zalecamy temp. 13-14°C. Tak gęste piwo właśnie w wyższej temperaturze odsłoni całą złożoność. Imperator Bałtycki nie służy orzeźwieniu, to ma być posiłek w płynie - wzmacniający i rozgrzewający:-)
>>> Łączenie z jedzeniem
Imperator Bałtycki jest na tyle esencjonalny i wyrazisty, że sam w sobie stanowi potrawę. Jeśli już łączyć go z jedzeniem, to raczej w trakcie deseru - ze świeżą gruszką, sorbetem truskawkowym oraz możliwie gorzką czekoladą.
>>> Skład Imperatora
Skład: słody Weyermann® monachijski typ I, pilzneński, jęczmienny diastatyczny, wiedeński, Caramunich® Typ III, Caraaroma®, Carafa® Special Typ I; ekstrakt słodowy; cukier; chmiele (USA): Amarillo®, Ahtanum®, Centennial, El Dorado®, Mosaic™, Zeus; drożdże Saflager W 34/70.
>>> Parametry PINTA Imperator Bałtycki 24,7°
Ekstrakt: 24,7 % wag.
Alkohol: 9,1% obj.
Wartość IBU: 109
>>> Premiera i dostępność Imperatora
Piwo rozlaliśmy wyłącznie do butelek. Przygotowaliśmy w sumie 7380 butelek. Większość została już wysłana do pubów, sklepów i hurtowni. W sprzedaży pojawi się najbliższych dniach.
Oficjalna, aczkolwiek bardzo kameralna premiera odbędzie się w piątek nad Bałtykiem
Na zdrowie !Last edited by jestemowca; 2013-12-18, 14:58.Piwo Radom ;-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jestemowca Wyświetlenie odpowiedziPinta na swoim facebookowym profilu opublikowała taką informacje:
.
Dodaję jeszcze do kompletu fotkę z wczorajszej degustacji.
Comment
-
-
A gdzieniegdzie już po ptokach https://piwosz-sklep.pl/piwo-krajowe...-baltycki.html wykupili :-(
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedziWypuścicie koszulkę do Imperatora? Może jeszcze przed świętami?Mors ultima linea rerum.
Comment
-
-
PINTA A'la Grodzikie - 2 nowe wersje
Powrót do korzeni i dopieszczamy nasze ulubione PINTY
W lutym pojawią się 2 nowe wersje lekkiego, jasnego, dymionego A'la Grodziskiego, w tym wersja warzona w 100% ze słodu pszenicznego wędzonego dymem z dębu (weyermannowski słód "grodziski").
Piwa już są gotowe. 2-3 tygodnie (rozlew, etykiety) i powinny pojawić sie w sklepach.
M. in. Wasze opinie na temat odmieniongo A'la Grodziskiego na pewno pomogą nam w wyborze, którą wersję wysłać do Denver na World Beer Cup 2014.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedziPowrót do korzeni i dopieszczamy nasze ulubione PINTY
W lutym pojawią się 2 nowe wersje lekkiego, jasnego, dymionego A'la Grodziskiego, w tym wersja warzona w 100% ze słodu pszenicznego wędzonego dymem z dębu (weyermannowski słód "grodziski").
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedziA druga wersja?
Comment
-
-
Odsiecz Wiedeńska 2014 :-)
Subiektywnie - trwa degustacja kontrolna - udal nam się ten jakże tradycyjny lager.
Najnowszą warkę rozlaliśmy do butelek i beczek 14 stycznia. W ciągu najbliższych kilkunastu dni Odsiecz powinna trafić do sklepów i pubów. Smacznego!
Potrzebujesz odpoczynku ? Przychodzimy z Odsieczą
PINTA Odsiecz Wiedeńska 13,1° - dostojne piwo w stylu Vienna Lager
Spokojny, solidny lager o pełnym, słodowym smaku. Chmielony z myślą o nienachalnej goryczce. I tylko muśnięcie chmielowego aromatu pochodzącego z najszlachetniejszej niemieckiej odmiany Mittelfrüh.
Comment
-
-
Ekipa Pinty w podróży. Chłopaki udali sie do irlandzkiego browaru Carlow Brewing Company w miejscowości Kilkenny. Według informacji które zamieścili na swoim facebookowym profilu wynika, że szybuje się kooperacja której efektem bedzie podwójny stout owsiany chmielony dwiema polskimi odmianami: Marynka i Lubelski - łącznie 700 kg.Piwo Radom ;-)
Comment
-
Comment