Czy grożą nam minikoncerny minibrowarów?
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-04-11, 00:29."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Z piwowarami jest dokładnie jak z browarnikami i większością tego, co dotyczy piwa w Polsce. Krzysztof i jeszcze paru innych to doświadczeni piwowarzy. Reszta się dopiero uczy. Często wyłącznie na własnych błędach i ustach piwoszy. I nie musisz nawet próbować tych piw, wystarczy poczytać forum i opinie innych.Comment
-
Wymieniamy się naszymi doświadczeniami na forum i warto czytać uwagi innych i wyciągać z nich wnioski, szczególnie jeżeli pewne spostrzeżenia mają charakter powtarzalny. I nie chodzi tu o czyjąkolwiek krytykę tylko o analizę danego zjawiska.Comment
-
Nie podjąłbym się skrytykowania piwa, którego nie piłem, tylko dlatego, że komuś przede mną nie smakowało.Comment
-
Bardzo ciekawy i pouczający temat - jak zrobić problem z niczego. Skitof na podstawie przypadkowego, niepełnego zestawienia włascicieli browarów restauracyjnych postawił tezę o grożącej nam katastrofie na rynku piwa. Główne zagrożenia to:
- tajemnicze spółki,
- przypadkowi właściciele bez tradycji,
- przypadkowa i niczego nie umiejąca kadra pracowników, ze szczególnym uwzględnieniem piwpwarów bez doświadczenia.
Nie chce mi się z tym szczegółowo polemizować, powiem tylko tylko tyle, że dokonana przez skitofa ocena to wynik mieszaniny jakichś przesądów i niesprawdzonych plotek, bez żadnego pokrycia w faktach.Comment
-
Piwowar formalnie od strony urzędowej powinien mieć spełnione tzw. minimum sanitarne.
Żeby móc sam produkować powinien być technologiem zywności a przedewszystkim inżynierem i to dobrym. Jeżeli spełnia to minimum to jest gotów do rozpoczęcia szkolenia w browarze w zakresie utrzymania higieny, procesu technologicznego czy samego warzenie piwa w sensie obsługi warzelni.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
I tak i nie.
Jeżeli patrzeć na temat od strony formalnej to człowiek posiadający wykształcenie "spożywcze" spełnia tzw. minimum sanitarne.
Praktyczna wiedza inżynierska jest niezbędna do posługiwania się różnymi urządzeniami .a to jest niezbędne do sprawnego funkcjonowania instalacji.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Samo szkolenie daje zaświadczenie. A zaświadczenie jest potwierdzeniem odbycia szkolenia. Nie jest to jednoznaczne z przyswojeniem wiedzy na odpowiednio wysokim poziomie a tylko na minimalnym - zgodnie z nazwą.
Do obsługi urządzeń wymagana jest inna wiedza tj duzo szersza.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Bardzo ciekawy i pouczający temat - jak zrobić problem z niczego. Skitof na podstawie przypadkowego, niepełnego zestawienia włascicieli browarów restauracyjnych postawił tezę o grożącej nam katastrofie na rynku piwa. Główne zagrożenia to:
- tajemnicze spółki,
- przypadkowi właściciele bez tradycji,
- przypadkowa i niczego nie umiejąca kadra pracowników, ze szczególnym uwzględnieniem piwpwarów bez doświadczenia.
Nie chce mi się z tym szczegółowo polemizować, powiem tylko tylko tyle, że dokonana przez skitofa ocena to wynik mieszaniny jakichś przesądów i niesprawdzonych plotek, bez żadnego pokrycia w faktach.
Lista właścicieli jest kompletna.
Spółki oczywiście nie są tajemnicze, ale o ich właścicielach sam wiele powiedzieć nie możesz. Tradycji też żadnej nie mają, więc przecierają szlaki, a przyszłość pokaże jak sobie z tym poradzą.
Z pracownikami i piwowarami jest różnie. Często są to młodzi ludzie i też przecierają szlaki na rynku piwowarskim w Polsce, bo tradycji w tym względzie też nie ma.Comment
-
Myślę, że temat zaproponowany przez Skitofa jest ciekawy. "Przemysł" minibrowarniczy u nas właściwie raczkuje i sam jestem ciekawy, w którym kierunku to pójdzie. Są przesłanki ku temu, by widzieć pewne zagrożenie w tworzeniu minibrowarów sieciowych i fakt ten w jakimś stopniu może wpłynąć na ujednolicenie rynku. Ich piwa mogą być dobre, ale w tym wypadku nie ma to uroku, że w różnych miejscach warzone jest to samo piwo.
Myślę, że fakt, iż za miniobrowarami stoją firmy nie związane wcześniej z tą branżą nie musi być zagrożeniem. Owszem chyba najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby, żeby w takich przypadkach właściciel minibrowaru utrzymywał się również z gastronomii i noclegów, ale są różne przypadki. Liczy się pomysł. Umiejscowienie minibrowaru w Harrachovie w hucie szkła uważam za pomysł niesamowity i trafiony. Wszystko zależy od pomysłu, inwencji i chęci. Również chęci w doskonaleniu się w sztuce piwowarskiej.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może
. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...-
Channel: Zachodniopomorskie
-
-
24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP
, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
-
Channel: Podkarpackie
-
-
W Stargardzie (Szczecińskim) bywałem kilka razy, jednak generalnie w kwestiach kolejowych. 26.07.2019 przyjechaliśmy z Wojtazzem (oczywiście pociągiem
) by zwiedzić i napić się piwa w jednym z dwóch ostatnio powstałych w tym mieście browarów ale jedynym restauracyjnym. Przy okazji spaceru...
-
Channel: Zachodniopomorskie
-
-
Od 10.08.2020 z zacną ekipą w postaci Promila i Docenta wybraliśmy się na kilka dni Podlasie, m.in. do Hajnówki. Można by powiedzieć - NARESZCIE! Bo niesamowicie sympatyczny człowiek jakim jest właściciel i piwowar browaru Markowego czyli Marek Dziubonos, zapraszał nas już wielokrotnie....
-
Channel: Browary polskie
2020-09-06, 02:16 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment