A druga to było żalenie się, że pomimo iż w Katowicach sprzedają swoje piwo taniej, niż koncernówki, to klienci biorą Lecha z butelki. Zapytałem po co w takim razie wprowadzali takie piwo do oferty? Padła odpowiedź, że klienci tego oczekiwali.
Czy grożą nam minikoncerny minibrowarów?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJedna to było to, że on piwowarowi 5.000zł nie płaci i nie zamierza. To było z 2 lata temu, ale i tak był to dla mnie szok.
To chyba jest odpowiedź na wątpliwości skitofa, nie czarujmy się. Moim zdaniem to warszawska Bierhalle jest w czołówce polskich browarów restauracyjnych, a nie Spiż którego właścicielem jest piwowar."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTo o to chodzi w tym wątku? Inaczej to zrozumiałem.
Comment
-
-
Bierhalle można nazwać siecią. (mini)Koncernem z całą pewnością nie."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi(...) zamiast browarów z duszą ..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNo, nazwanie Bierhalle tym mianem to chyba nieporozumienie.
Comment
-
-
Dalsze uzupełnienie listy
Bierhalle Warszawa, Katowice, Łódź - Global Restaurant Investment Sp. z o.o, siecią zarządza QLT Restaurant & Bar Sp. z o.o.
Browar de Brasil Łódź - holding Mex Polska
Brovaria Poznań - Jacek Woźniak - kawa Woseba z Ostrowa Wielkopolskiego
BrowArmia Warszawa - BrowArmia Sp. z o.o. powiązana z Browarem Jabłonowo
Brovarnia Gdańsk - Stary Browar Sp. z o.o.
CK Browar Kraków - CK Browar Sp. z o.o.
Czenstochovia - Adrian i Grzegorz Bartosikowie (piwowar)
Grodzka Lublin - Kobud Sp. z o.o.
Haust Zielona Góra - Zbigniew Mocek, przedsiębiorca budowlany
Browar w Hotelu Płock - Czesław Krakowski
Kowal Koszalin -
Marysia Szczyrzyc -
MajEr Gliwice - Hotel Silvia Majnusz Ernest
Pivovaria Radom - Inter Zampa Sp. z o.o.
Spiż Wrocław i Katowice - Bogdan Spiż i syn Arkadiusz
Tumski Płock -
Złoty Róg Kalisz - Poz-Garden Sp. z o.o.
Co do piwowarów w browarach restauracyjnych to w opinii wielu właścicieli rzeczywiście fachowcy nie są potrzebni. Firmy wyposażające w sprzęt dostarczają również suroce i przepisy na konkretne piwa. Wystarczy potem tylko dokładnie je realizować i piwo jest odtwarzalne. Później właściciele nie są zainteresowani zmianami asortymentu, bo może się to nie spodobać klientom, może się nie udać, mogą być dodatkowe koszty itp. Po co to - liczy się tylko zysk. Są na szczęście wyjątki.
Comment
-
-
Poniekąd samo hasło "minikoncern" to oksymoron
Nie demonizowałbym formy prawnej. Żeby prowadzić browar czy inną działalność trzeba zarejestrować swoją firmę. Trudno się dziwić że przy inwestycji kilku mln zł większość wybiera formę prawną z ograniczoną odpowiedzialnością - i to przy produkji "zywności" jest całkiem zasadne, że właściciel niekoniecznie chce odpowiadać całym swoim prywatnym majątkiem za ew. kiszkę którą może zafundować takie przedsiębiorstwo. Jak widać na liście Skitofa kilka firm zostało utworzone w celu prowdzenia tej jednej konkretnej działalności - browaru, nie sądzę aby spora część z nich miała zapędy ekspansywne w celu tworzenia sieci. Bierhalle (QLT) z tym celem napewno zaczynała swą działalność. Spiż myślę że na początku (otwierając browar w Katowicach) chciał pokonkurować z QLT, ale na chceniu się widać skończyło. Co do Brasil, to pewnie będzie podobnie jak ze Spiżem, piwo na pewno nie jest tam na pierwszym miejscu.
można uzupłenić listę
Marysia - WojStal - Wojciech Czepiel, producent garaży z blachy itp.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
uzupełnienie listy
Kowal Koszalin - Piwnice Browaru U. Kowalczyk i Spółka Spółka Komandytowa"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziOdpowiedź tego typu jest rozbrajająca. Nie potrafię sobie wyobrazić jak można iść do minibrowaru by napić się nie dość że piwa z butelki to jeszcze absolutnie masowego. Trochę tak jakby wejść do restauracji która specjalizuje się w serwowaniu dziczyzny i domagać się wprowadzienia pizzy czy kebaba. No ale z tego co czytam na forum może faktycznie ich piwo jest tak słabe, że Lech to przy nich delicje
Jedna wypowiedź z brzegu dziewczyny która w Spiżu nawet nie próbuje niczego poza Lechem, cytowana z pamięci za kolegą: "Te piwo co tutaj robią to nie wiadomo co, może być jakimś tanim syfem niskiej jakości, a Lech to marka znana i wypróbowana, trzymają standardy. Niby te piwo tutaj świeże, ale wiesz dokładnie co oni tam leją?" ...
No i bez przesady, piwa w Spiżu po prostu są bardzo nierówne, zdarzają się lepsze i gorsze warki, ale z tym KP-owym plugastwem nie ma co ich porównywać
Comment
-
-
Tylko nie rozumiem takich ludzi po co w takim razie chodzą do minibrowarów skoro interesuje ich piwo dostępne wszędzie. Co do rentowności inwestycji to chciałem zauważyć, że na mariaż z koncernami zdecydował się tylko Spiż i CK Browar, czyli zaledwie dwa przybytki spośród wielu które powstały w ostatnim czasie. Co więcej oba minibrowary mają bardzo słabe noty przynajmniej tutaj na forum więc sądzę że wina za taki stan rzeczy nie leży po stronie klienteli tylko po stronie ludzi którzy serwują piwa takie a nie lepsze.
Comment
-
-
Co do Spiżu w Katowicach to jest to w głównej mierze dyskoteka a nie browar restauracyjny, co tłumaczy wiele. CK Browar też jest bardziej, hmm, klubowy niż klasyczne browary restauracyjne. Może to po prostu przybytki skierowane do z zasady innej klienteli niż browary restauracyjne, więc już z założenia się to gryzie i dlatego muszą mieć w ofercie również koncerniaka.
Comment
-
-
Tylko po co w takim razie zakładać minibrowar skoro chce się pozyskać klientelę młodzieżowo-taneczną? To tak jakby prowadzić restaurację francuską z owocami morza, truflami i innymi rarytasami ale także serować zapiekankę z mikrofali aby pozyskać jak najliczniejszą rzeszę konsumentów. Takie działania i tak nie przyniosą oczekiwanych skutków a jedynie narażą ich twórcę na śmieszność. Trzeba się zdecydować co chce się prowadzić bo wszystkim i tak się nie dogodzi. A przede wszytkim to trzeba podawać dobre piwo, bo 8 zł za wadliwego pilsa to dość sporo i nie dość że może takiego klienta w ramiona koncernu wrzucić to jesczze innym podobnym placówkom może złą sławę przynieść.
Comment
-
Comment