Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
Wyświetlenie odpowiedzi
Czy grożą nam minikoncerny minibrowarów?
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziA piwo przecież się samo zrobi....Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Wyjaśnij proszę szerzej Kiszot, dlaczego uważasz Bierhalle za minikoncern."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziA piwo przecież się samo zrobi....
I jeszcze lista tym razem kompletna:
Bierhalle Warszawa, Katowice, Łódź - Global Restaurant Investment Sp. z o.o, siecią zarządza QLT Restaurant & Bar Sp. z o.o.
Browar de Brasil Łódź - holding Mex Polska
Brovaria Poznań - Jacek Woźniak - kawa Woseba z Ostrowa Wielkopolskiego
BrowArmia Warszawa - BrowArmia Sp. z o.o. powiązana z Browarem Jabłonowo
Brovarnia Gdańsk - Stary Browar Sp. z o.o.
CK Browar Kraków - CK Browar Sp. z o.o.
Czenstochovia - Adrian i Grzegorz Bartosikowie (piwowar)
Grodzka Lublin - Kobud Sp. z o.o.
Haust Zielona Góra - Zbigniew Mocek, przedsiębiorca budowlany
Browar w Hotelu Płock - Czesław Krakowski (przedsiębiorca, były polityk)
Kowal Koszalin - Piwnice Browaru U. Kowalczyk i Spółka Spółka Komandytowa
Marysia Szczyrzyc - WojStal Wojciech Czepiel (producent garaży z blachy itp.)
MajEr Gliwice - Hotel Silvia Majnusz Ernest
Pivovaria Radom - Inter Zampa Sp. z o.o.
Spiż Wrocław i Katowice - Bogdan Spiż i syn Arkadiusz
Tumski Płock - Cecylia Pociej (restauratorka)
Złoty Róg Kalisz - Poz-Garden Sp. z o.o.
Jak widać właścicieli browarów można podzielić na dwie grupy: przedsiębiorcy indywidualni, ale nie piwowarzy i spółki, dla których browarnictwo jest najczęściej działalnością dodatkową.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziTylko po co w takim razie zakładać minibrowar skoro chce się pozyskać klientelę młodzieżowo-taneczną? To tak jakby prowadzić restaurację francuską z owocami morza, truflami i innymi rarytasami ale także serować zapiekankę z mikrofali aby pozyskać jak najliczniejszą rzeszę konsumentów. Takie działania i tak nie przyniosą oczekiwanych skutków a jedynie narażą ich twórcę na śmieszność. Trzeba się zdecydować co chce się prowadzić bo wszystkim i tak się nie dogodzi. A przede wszytkim to trzeba podawać dobre piwo, bo 8 zł za wadliwego pilsa to dość sporo i nie dość że może takiego klienta w ramiona koncernu wrzucić to jesczze innym podobnym placówkom może złą sławę przynieść.
Comment
-
-
Wychodzi na to, że trzeba obu grupom podziękować, bo gdyby w minibrowary inwestowali tylko piwowarzy, to mielibyśmy tylko Spiża.Last edited by delvish; 2011-04-10, 20:23."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziA piwo przecież się samo zrobi....
Reasumując - popyt na dobrych piwowarów, specjalizujących się w warzeniu na mniejszą skalę, za jakiś czas wzrośnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziJak widać właścicieli browarów można podzielić na dwie grupy: przedsiębiorcy indywidualni, ale nie piwowarzy i spółki, dla których browarnictwo jest najczęściej działalnością dodatkową.
Sp. z o.o. to nie jest SA z rozproszonym akcjonariatem, że jest to byt prawny, który odpowiada przed akcjonariuszami oczekującymi dywidendy. Spółki prowadzą ludzie.
Comment
-
-
Generalizujesz - są i spore SA, gdzie właścicieli można policzyć na palcach jednej dłoni. Albo i na jednym palcu.
Każdą firmą, niezależnie od formy prawnej, ktoś rządzi. I to od niego/nich, a nie od skrótu po nazwie, zależy działalność spółki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziGeneralizujesz - są i spore SA, gdzie właścicieli można policzyć na palcach jednej dłoni. Albo i na jednym palcu.
Każdą firmą, niezależnie od formy prawnej, ktoś rządzi. I to od niego/nich, a nie od skrótu po nazwie, zależy działalność spółki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziWydaje mi się skitof, że trochę demonizujesz formę prawną prowadzenia działalności jaką jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Przecież wiele spółek ma jednego udziałowca (albo wszyscy udziałowcy są z jednej rodziny) i de facto niczym się nie różni się od osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą.
Sp. z o.o. to nie jest SA z rozproszonym akcjonariatem, że jest to byt prawny, który odpowiada przed akcjonariuszami oczekującymi dywidendy. Spółki prowadzą ludzie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziOczywiście są takie przypadki, ale nie powiesz mi że można porównywać spółkę czy to akcyjną czy z o.o. mającego jednego udziałowca w postaci osoby fizycznej, a Grupą Żywiec posiadającą dużego udziałowca w postaci innej spółki czyli Heinekena i rozproszonego akcjonariatu na GPW. W GŻ masz całą kadrę zarządzającą na kontraktach, w małych spółkach z o.o. częstokroć prezesem jest główny udziałowiec.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziPrzez jakiś czas da się jechać na efekcie nowości, zwłaszcza dbając o obecność w mediach. Ale to się kiedyś skończy. Kiepska jakość nie będzie się w stanie obronić, zwłaszcza gdy pojawi się konkurencja. Ciekawe, jakby wyglądał Spiż, gdyby w Rynku pojawił się trzeci taki lokal.
Reasumując - popyt na dobrych piwowarów, specjalizujących się w warzeniu na mniejszą skalę, za jakiś czas wzrośnie.
Ja upatrywałbym zagrożenia w "bylejakości" i rutynie.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziA, piwowarzy w minibrowarach to temat na osobną dyskusję, według mnie niewesołą.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
Comment