Częste picie piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zebediach
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.03
    • 96

Dwa miesiące temu czytałem mały artykuł w aptekarskim miesięczniku "Moda na zdrowie" w którym napisali że dla zdrowia dobre jest picie jednej szklanki piwa dziennie. Tyle że to ma być 250 ml szklanka.

Comment

• tristan_tzara
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.12
      • 1038

I pewnie chodziło im o cienkiego pilsa a nie imperial stouta czy portera bałtyckiego

Comment

• heatbeat
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.08
        • 26

A mnie lekarka kiedyś powiedziała żebym pił 1 prawdziwe piwo co drugi dzień - to dobre dla nerek. Hmm. Skoro piwko co 2 dni pomaga nerkom - piwko codziennie pomaga 2xbardziej. Logiczne - więc tak robię.

Alkoholikiem się nie czuję - choć od tego codziennego jednego piwka uzależniłem się psychicznie dosyć mocno. Ale to jedyny alkohol jaki od lat spożywam - zatem nie czuję się z tym źle.

A wogóle to uważam, że wypicie jednego piwa to nawet pod definicje "spożycie alkoholu" się nie nadaje. Na południu chleją wino przy każdej okazji - nie przypominam sobie aby widzieli w tym coś gorszącego.

Comment

• dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4720

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          Dadek, rób jak chcesz, ale nie dawaj innym takich radosnych rad. Codziennie picie piwa to proszenie się o kłopoty. "Tyje się od żarcia"... Czyli cola to żarcie? W piwie są cukry i alkohol, od obu tych rzeczy jak najbardziej się tyje.

A ty jesteś chudy, bo masz tasiemca.
          Ooo, grubas się odezwał. Chyba musimy w takim razie zorganizować spotkanie naszych tasiemców.

Comment

• iron
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.08
            • 6771

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
            Ooo, grubas się odezwał. Chyba musimy w takim razie zorganizować spotkanie naszych tasiemców.
            Ale jak - będziecie się stykać pragębami?
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Patryk86
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.12
              • 32

Osobiście nad tym czy nie mam już problemu, zacząłem zastanawiać się już wtedy gdy codziennie wypijałem 2-3 piwa, ale 6 dziennie to moim skromnym zdaniem przesada. Teraz staram się wypijać max 1-2 piwa ale już nawet nie codziennie, wpaść w bagno można szybciej niż mogłoby się wydawać, gorzej później z niego wyjść.

Comment

• grzesiuu
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.12
                • 22

Powiedźcie mi proszę. Bo ostatnio miałem problemy z żołądkiem (taki ucisk w żołądku, ból? Takie jakby poczucie głodu?), ale przeszło mi i jest dobrze. Wmawiałem sobie okropne rzeczy (niestety jestem hipochondrykiem) i miałem nudności lekkie, aczkolwiek bez wymiotów, tylko mówię lekkie nudności i jadłowstręt (ale jadłem itd. - może to psychicznie sobie wkręcałem?). I rozchodzi się o to... Mogło to być z nerwów, ale nie mam pewności. Powiedźcie mi - miałem problemy, właśnie z tym że wkręcałem sobie różne rzeczy i ogólnie miałem i tak: czwartek, piątek (po dwa piwa codziennie), a w sobotę już totalka - trzy piwa (swoją drogą okropne, więcej tego chłamu nie kupię (VIP z biedronki), i jedno miodowe (naprawdę dobre) czyli aż 4. Były to mocne piwa. I troszkę się naprułem... Ale już niedziela, poniedziałek, wtorek nie piłem (ze względu na ten żołądek). I dzisiaj mam ochotę na jedno piwo, jak sądzicie to od piwa mogło mi się tak dziać? Czy nawet jak wypijję jedno piwo dzisiaj (naprawdę jedno) - tak dla SMAKA, nie żeby się opić... To chyba nie wpłynie jakoś ewentualnie na żołądek? P.S Mam 18 lat. Pozdrawiam serdecznie
                Ostatnia zmiana dokonana przez grzesiuu; 2014-12-17, 17:34.

Comment

• WojciechT
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2546

To będzie mało wychowawcze, co napiszę, ale:

W Twoim wieku byłem na studiach (poszedłem na Uniwersytet w wieku 17 lat ) i łoiłem niemalże dzień w dzień. W okienkach do knajpy, po zajęciach do parku, po kilka piw dziennie, a w weekend ostro - wóda, jabole, piwa... I nic mi się z żołądkiem nie działo. Może poza tym, że nieco utyłem. Na pewno nie jest to zdrowa rzecz - ale Twoje ilości raczej nie sugerują, by alkohol był powodem twoich dolegliwości

ALE! Czasem tak bywa, czasem i mi się zdarza (i nie mam pojęcia, z czego to wynika), że wypiję wieczorem trzy czy cztery piwa, a rano mam kaca w najpaskudniejszej odmianie, czyli zawroty głowy i zwracanie wszystkiego, co się spożyje (nawet wody). Sprawa rzadka, raz na rok, może dwa mi się tak zdarzy.

ALE! Moja koleżanka, równie ostro imprezująca jak ja przez studia, poszła ostatnio do lekarza skarżąc się na ciągłe biegunki. Lekarz stwierdził, że MOŻE to być spowodowane bardzo ubogą florą bakteryjną, która mogła zostać zniszczona przez lata ostrego imprezowania. Niemniej dziewczyna jest strasznie zestresowana wszystkim (taki typ) i jak dla mnie to bardziej sprawy związane ze stresem właśnie (tak jej powiedział inny lekarz, u którego też zasięgnęła diagnozy).

Comment

• grzesiuu
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.12
                    • 22

Ok dziekuje kolego za odpowiedz. To niezle, gratuluje. A jesli wypije dwa piwa 7% procentowe o 20-21, to o 7 alkohol uleci raczej do zera? Bo musze kierowac o 7 i zastanawiam sie czy jedno sobie wypic (kupie dzisiaj jakies lepsze bo bede w dobrym sklepie) i nie ryzykowac, czy po dwoch do rana powinno byc okej?

Comment

• WojciechT
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2012.09
                      • 2546

Na to pytanie niestety nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć; wszystko zależy od organizmu, wzrostu, wagi, dziennej dyspozycji, tego co - i ile - wcześniej jadłeś, wieku itd. Jedna osoba takie dwa piwa będzie spalać 8 godzin, u innej po 3 godzinach alkomat wykaże 0.0.

Kiedy nie mam pewności, rano idę się przebadać na izbę wytrzeźwień (koszt: 5 zł) lub komisariat. Często policjant wywraca oczami i odmawia mi badania, ale jak się go pomęczy, to pozwoli "dmuchnąć" (z tego, co się orientuję, to ma taki obowiązek).

U mnie - 183 cm wzrostu, 74 kg - 2 takie piwa to nie problem, rano jestem świeży i czysty.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2014-12-17, 18:13.

Comment

• grzesiuu
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.12
                        • 22

A no dzięki, też tak uważam i nie będę ryzykował

Comment

• zibiolot
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.12
                          • 195

Ja sobie zrobiłem przerwę w piciu piwa i tak już 4 rok leci . Zamiast postawiłem na sport.

Comment

• barsliw
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.08
                            • 289

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zibiolot Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja sobie zrobiłem przerwę w piciu piwa i tak już 4 rok leci . Zamiast postawiłem na sport.

Jezu, współczujemy

Comment

• slababateria
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.11
                              • 12

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zibiolot Wyświetlenie odpowiedzi
                              W takim wypadku odwiedzanie tego forum chyba traktujesz jako masochistyczne ćwiczenie.

Comment

• grzesiuu
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2014.12
                                • 22

No, a co powiedziecie o prawie 19 letnim chłopaku, który wypił wczoraj ,,Dwa dębowe mocne", a przedwczoraj jedno ,,Dębowe Mocne" - (wcześniej wtorek, poniedziałek, niedziela = zero piwa, natomiast weekend i wcześniej to codzienne piwka)? Dzisiaj piątek - wieczór- równiez mam na to ochotę, ale zastanawiam się juz nad tym.

Jest tutaj moze ktos wyksztalcenia medycznego, albo zna sie na rzeczy? Chcialbym wiedziec, czy bardzo, albo jak sobie szkodze zalozmy pijac codziennie piwo - dwa? Oprocz uzalezniania od alkoholu, szkodze sobie jeszcze jakos?

Comment

Przetwarzanie...
                                X