Częste picie piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

Zrób badanie krwi z enzymami wątrobowymi, będziesz miał na papierze, że wszystko jest ok, oprawisz w ramkę, i jak żona będzie narzekać, to tylko pokażesz palcem
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Lhunbleidd
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.06
      • 196

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
      Zrób badanie krwi z enzymami wątrobowymi, będziesz miał na papierze, że wszystko jest ok, oprawisz w ramkę, i jak żona będzie narzekać, to tylko pokażesz palcem
      Uwaga tu jest pułapka, bo ja dokładnie tak zrobiłem, a jak zobaczyłem wyniki to pół roku o 3 piwach tygodniowo musiałem siedzieć. Fakt, że wyniki wróciły do normy, ale spożycie też Boję sie teraz tych wyników jak dziecko igły ;P

Comment

• ckt
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.08
        • 12

nie uwierzę że ktoś co tydzień wybija 50l i sam to wypija

Comment

• franekf
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lhunbleidd Wyświetlenie odpowiedzi
          Uwaga tu jest pułapka, bo ja dokładnie tak zrobiłem, a jak zobaczyłem wyniki to pół roku o 3 piwach tygodniowo musiałem siedzieć. Fakt, że wyniki wróciły do normy, ale spożycie też Boję sie teraz tych wyników jak dziecko igły ;P
          Ja sobie zrobiłem takie badania zaraz po majówce. Skumulowała się chyba niezdrowa dieta i nadmiar piwa, i skończyło się na usg wątroby, a potem lakonicznym stwierdzeniu lekarza "w zasadzie nie ma się czym martwić, 50% Francuzów ma tak samo" Ale kilka siwych włosów przybyło, no i trzeba się było ograniczyć z tym i owym.
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

Comment

• dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4014

Wątroba się regeneruje :] jeśli się nie mylę

Tylko trzeba zmienić dietę i trunki oraz ich ilość
            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• GreenFox
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.12
              • 273

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xenon75 Wyświetlenie odpowiedzi
              Stąd moje pytanie do osób które warzą częściej jak ja.Sami to wypijacie??Dajecie radę?
              Hmmm no nie powiem trochę mnie zaskoczyła ta wypowiedź - 1600l w dwa lata ?! Trochę się nie dziwię, że żona marudzi Mi lekko licząc z domowego warzenia (też ok. 2 lata) wyszło dotychczas ok. 700l z 30 warek (wykonuję mniejsze warki zazwyczaj), z czego -oceniając statystycznie - sam wypijam ok. 30% produkcji. Raczej zawsze rozdaję. Ok, do tego dochodzą również piwa sklepowe, aczkolwiek mimo wszystko te 1600l robi wrażenie.

Comment

• krew
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                🍼🍼
                • 2013.07
                • 38

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox Wyświetlenie odpowiedzi
                Hmmm no nie powiem trochę mnie zaskoczyła ta wypowiedź - 1600l w dwa lata ?! Trochę się nie dziwię, że żona marudzi Mi lekko licząc z domowego warzenia (też ok. 2 lata) wyszło dotychczas ok. 700l z 30 warek (wykonuję mniejsze warki zazwyczaj), z czego -oceniając statystycznie - sam wypijam ok. 30% produkcji. Raczej zawsze rozdaję. Ok, do tego dochodzą również piwa sklepowe, aczkolwiek mimo wszystko te 1600l robi wrażenie.
                Ja prowadzę zapiski, z których wynika, że od maja 2014 wyprodukowałem około 415 litrów piwa (plus dwa baniaki teraz fermentują) z czego sam wypiłem... raptem 54 litry, czyli 13% całości. A i tak wydaje mi się, że to dużo.

Comment

• WojciechT
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xenon75 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie wiem czy już było w każdym razie jeżeli tak to przepraszam.
                  Jestem piwowarem domowym od ponad dwóch lat.Uwarzyłem już 39 warek 40 kilku litrowych.
                  Plus minus 1600 litrów.Nie wiem czy to dużo czy to mało[ sam to wypijam ,no może nie w 100% ale w 99%]
                  O kurka. Jak sam coś uwarzę to zwykle wypijam z tego 5-10 butelek, a resztę rozdaję znajomym, przynoszę do pracy do puli DIY (mamy taką szafkę, gdzie każdy, kto robi coś samodzielnie - ciasta, wędliny, piwo itd. wstawia swoje wyroby, by się nimi dzielić), robię imprezę, gdzie każdy może pić do woli uwarzone przeze mnie piwo itd.

1600 litrów = (w przybliżeniu) 3200 półitrowych butelek. 3200/712 dni (dwa lata) daje 4 i pół butelki piwa dziennie. A do tego, jak sam napisałeś, dochodzą również "kupne" piwa. Jako Twoja żona też bym marudził.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2015-12-19, 18:29.

Comment

• xenon75
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.02
                    • 32

Czyli rozumiem że około + - 1600L to jednak za dużo.Żona i wy macie rację.Przyznaje za kołnierz nie wylewam.Smakuję mi to co sam wyprodukuję. Aczkolwiek w zimie moje potrzeby spadają a w lato wzrastają.Tak samo w tygodniu mniej w weekend dużooo więcej. Z waszych wypowiedzi wnioskuję że ci co często warzą[powtarzam te osoby które robią warki np raz na 2 tygodnie.A są tacy-dział twoje warzenie]Po prostu swoje piwa rozdają znajomym lub rodzinie.Bardzo to szlachetne siedzieć w garach co dwa trzy tygodnie i rozdawać.Ja też rozdaję ale w dużo mniejszej ilości..Szkoda mi mojej ciężkiej pracy w garach tyle godzin a potem to rozdać w większości.
                    Czas na postanowienie noworoczne.Zmniejszam wybicie i zakręcam głowicę w gardle.

Poniżej fotka mojej skromnej piwniczki w bloku.Zdjęcie stare z 2014.Aktualnie doszło parę skrzyneczek.W większości są pełne.Aktualnie posiadam pełne 4 skrzynki pszenicy na kangurach.4 skrzynki pszenicy na wb-06.4 skrzynki american wheat[Dużo tej pszenicy hehe a HEFE nie lubi długo stać]4 skrzynki milk stout.4 skrzynki pale ale.Ogólnie jestem fanem pszenic.Przerobiłem ponad 20 warek.Nie jestem super szpeniem od tego gatunku.Ale zęby na pszenicy zjadłem.
                    ACHHH żal to rozdać.A święta tuż tuż a i urlop w pracy ponad miesiąc.Albo zrobimy u mnie zlocik lub sylwestera w piwnicy :]
                    Attached Files

Comment

• Neptune
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.09
                      • 184

W sumie to średnia 4,5 butelki piwa codziennie od dwóch lat to dla mnie już trochę wieje alkoholizmem

Comment

• dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4014

Dokładnie. 4-5 piw dziennie to już chyba za dużo.
                        Ja obecnie piję 1 dziennie a na tzw. weekendzie po 2szt. i sądzę że to jednak krańcowa granica i muszę się sam ograniczać :]

Comment

• Lhunbleidd
                          • 2014.06
                          • 196

E tam, na brytyjskich ejlach z Lidla jak byk napisali, że facet nie powinien więcej niż 4 wypijać dziennie

Ja staram się w tygodniu unikać. Bywa, że wypiję jedno-dwa w okolicach środy czy czwartku. Piątek i sobota, hmm zdarza się i po cztery. Pisałem już, że boję się wyników prób wątrobowych?

Comment

• dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

4 "unity" czy 4 butelki tam jest napisane?

1 butelka 0,5l 5% sikolagera to 2,5 unita
                            Przeczytaj jeszcze raz co tam wydrukowali
                            Akurat brytyjczycy (z tego co pamiętam z pobytu na wyspach) dopuszczają dla samców wypijanie ok. 20 jednostek na tydzień.

To jak mi się wydaje daje góra jedno pół litrowe 5-6% alk. piwo dziennie
                            Daleko temu do wspomnianych 4 czy 5 sztuk
                            Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-12-29, 14:17.

Comment

• Lhunbleidd
                              • 2014.06
                              • 196

No to żeś mię dobił.

Comment

• dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4014

heh
                                na zdrowy rozum
                                4-5 piw dziennie przez kilka lat nie może dobrze służyć ludzkiemu organizmowi.
                                Jak byś wypijał przez dekadę codziennie po 2 litry soku pomarańczowego to też byś mógł sobie narobić kuku :]

Zawsze można się spierać czy w ciągu całego tygodnia lepsze i zdrowsze jest wypicie jednego piwa dziennie czy jednak lepsze jest jedno konkretne sobotnie zrycie bani tymi 7 sztukami naraz.

Ja zdecydowanie wolę pić jedno dziennie i to za każdym razem inne.

Pozdrawiam
                                Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-12-29, 14:29.

Comment

Przetwarzanie...
                                X