Jak na razie piwo piję w barze także niepasteryzowane z małego browaru ale barman mi otwiera i stoję z daleka Nie wiem czy rzeczywiście następny strzał mi się trafi za 40 lat ale stwierdziłem do doświadczeniu:
Moim zdaniem dużej filozofii tu nie ma, po pierwsze duże ciśnienie wewnątrz butelki + wada wrodzona tejże butelki, jakieś mikro pęknięcie czy coś takiego. Owszem, wypadki się zdarzają, ale myślę, że nie trzeba od razu panikować. Temperatura przechowywania także ma niemałe znaczenie. w niższej temperaturze więcej dwutlenku węgla rozpuszcza się w piwku, a co z tym idzie mniejsze ciśnienie w butelce. Kto zawinił ciężko powiedzieć, może browar, gdyż nie dopilnował jakości butelki czy odpowiedniego nagazowania, albo przy transporcie została butelka uszkodzona, by ostatecznie u Ciebie w domu eksplodować.
A mi kiedys filtrowany i pasteryzowany koncerniak w butelce zwrotnej explodowal - zaraz po wyjeciu go ze skrzynki w sklepie. Expedientka patrzyla sie na mnie jak na jakiego terroryste.
A moze to sposob?
Dzień dobry wszystkim.
Od 2014 roku zbierałem z różną częstotliwością butelki po piwie. Miałem tylko dwie zasady, którymi się kierowałem: piwo musiałem wypić ja i żadna etykieta nie mogła się powtarzać. Udało mi się uzbierać około 200 sztuk butelek. Różnych, regionalnych,...
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
Cześć, mam pytanie odnośnie butelek do piwa.
Obejrzałem ostatnio Kopyra i wspomniał w nim o cenie butelek.
Dla mnie jest to kosmos, tzn. cena.
Proszę mi wytłumaczyć, w jaki sposób zaopatrują się browary w butelki. Rozumiem, że składają zamówienie do huty i ta dostarcza...
Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
Comment