Zaopatrzenie sklepów specjalistycznych

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
    Ależ doskonale wiem o czym tu piszemy - o polskim rynku a nie o niemieckim. Czyżby temat wątku się zmienił?
    (...).
    Cały czas pisze o polskim rynku. W tym wypadku wziąłem za przyład niemieckie piwa w polskich sklepach.
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• abernacka
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

(...) jest determinantą, czy sklep jest specjalistyczny i to jest właśnie zabawne.
      (...)
      Jak na razie determinacją polskich sklepów jest pozyskiwanie kolejnego ulepka o smaku jagody, toffi....

Comment

• wasyll
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 1823

Panowie, chyba już dawno odbiegliście od tematu...
        www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

Marcin, nie rób sobie jaj. To, że pochodzenie jest dla mnie sprawą trzeciorzędną nie uprawnia cię do wysuwania wniosków, że piwa z drugiego końca świata uważam za gorsze.
          A to, że sklepy chcą sprowadzać do siebie jagodowe ulepki... nie mój interes i nie moje pieniądze. Dla mnie liczy się bogaty asortyment.
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• abernacka
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

Marcin, nie rób sobie jaj. (...) Dla mnie liczy się bogaty asortyment.
            Ależ nie robię. Przynajmniej zgadzamy się, co prawda w bólach, ale jednak z ostatnim zdaniem. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że sformułowanie "bogaty asortyment" różni się diametralnie w naszych wyobrażeniach.

Comment

• Latarnik
              Premium Lamplighter
              🥛🥛🥛🥛
              • 2004.06
              • 5030

Pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze w tej gorącej dyskusji

Odnośnie sklepów specjalistycznych. Nie ma fizycznej możliwości by w jednym miejscu (sklepie) zgromadzić wszystkie piwa świata.

Dla mnie sklep spec. to taki, w którym jest po kilka-kilkanaście marek dla każdego gatunku piwa i który regularnie sprowadza ciekawostki z całego świata. Dlatego taki sklep trzeba często odwiedzać bo za każdym razem jest coś nowego a za miesiąc już tego nie będzie bo będzie następna nowość.

Wchodząc do sklepu specjalistycznego wiem, ze mogę w nim kupić prawie każdy rodzaj piwa na jaki akurat mam kaprys.
              Portery, RISy, IPA, bocki, pszenice, belgi, pilsy, lagery, alty, kolsche i co tylko jeszcze chcecie w takim sklepie znajdziecie.

Czy zgodnie z moim punktem widzenia jest w Polsce choć jeden sklep specjalistyczny?
              5450 kapsli z wypitych piw
              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                Pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze w tej gorącej dyskusji

Odnośnie sklepów specjalistycznych. Nie ma fizycznej możliwości by w jednym miejscu (sklepie) zgromadzić wszystkie piwa świata.

Dla mnie sklep spec. to taki, w którym jest po kilka-kilkanaście marek dla każdego gatunku piwa i który regularnie sprowadza ciekawostki z całego świata. Dlatego taki sklep trzeba często odwiedzać bo za każdym razem jest coś nowego a za miesiąc już tego nie będzie bo będzie następna nowość.

Wchodząc do sklepu specjalistycznego wiem, ze mogę w nim kupić prawie każdy rodzaj piwa na jaki akurat mam kaprys.
                Portery, RISy, IPA, bocki, pszenice, belgi, pilsy, lagery, alty, kolsche i co tylko jeszcze chcecie w takim sklepie znajdziecie.

Czy zgodnie z moim punktem widzenia jest w Polsce choć jeden sklep specjalistyczny?
                Tylko różnica jest taka, że w Stanach jest 1500 browarów mniej lub bardziej rzemieślniczych. W Polsce póki co powiedzmy (choć tu już puszczam wodze fantazji) jest 5. Dlatego w Polsce sklep specjalistyczny to taki, w którym kupisz kilka porterów, kilka piw niepasteryzowanych, kilka piw pszenicznych, dodatkowo coś z importu czyli piwa czeskie, niemieckie, rzadziej belgijskie, brytyjskie, amerykańskie. Wobec czego można napisać, że nie ma u nas takich sklepów specjalistycznych z piwem jak w USA, podobnie jak nie ma takich autostrad, browarów i jeszcze wielu różnych rzeczy. To jednak jeszcze nie oznacza, że nie ma niczego.
                blog.kopyra.com

Comment

• Latarnik
                  Premium Lamplighter
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2004.06
                  • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  ...podobnie jak nie ma takich autostrad, browarów i jeszcze wielu różnych rzeczy. To jednak jeszcze nie oznacza, że nie ma niczego.
                  No i poco to rozwiniecie?

Ja tylko próbowałem zdefiniować co to dla mnie jest sklep specjalistyczny.
                  Piszesz, bo tu jest tak dużo browarów, a ile tysięcy browarów jest w Europie.
                  Ludnościowo i powierzchniowo Europa porównywalna jest z USA.
                  Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell

Comment

• becik
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

Hmmm, tak się zastanawiam nad czymś, w zeszłym roku na giełdzie w Żywcu miałem koło setki piw z Rumunii i Mołdawii z czego 50% to masówka z tych krajów. Malo tego, 90% to klasyczne zwykłe pilsy. Dwa stoły obok ktoś miał 4 piwa z Belgii, doskonale belgijskie smakowo wyszukane produkty. Biorąc pod uwagę co tu piszecie, wytłumaczcie mi, dlaczego masowa pilsowa, niewyszukana produkcja z takich dziur zniknęła w ciągu 2 godzin, a kolega z piwami belgijskimi po 6 godzinach miał na stole jeszcze 3 sztuki.

O czym to może świadczyć?
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Fala
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.07
                      • 671

Becik, napisz jeszcze po ile miałeś swoje piwa, a po ile kolega miał "belgię", może to wyjaśni zagadkę.
                      Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                      Admin ma zawsze rację

PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

Comment

• becik
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala Wyświetlenie odpowiedzi
                        Becik, napisz jeszcze po ile miałeś swoje piwa, a po ile kolega miał "belgię", może to wyjaśni zagadkę.
                        Od 6 do 15 zł (w zależności od pojemności, najdroższe to 1,5l), po ile była Belgia, nie wiem. Wiem, ze obok był Nepal (prawdziwy Nepal, a nie angielska "Gurkha" uznawana przez wielu sprzedawców za Nepal) w cenie ...no sporo jeszcze wyższej od moich najdroższych, nie pamiętam już za ile ale też zszedł na pniu.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Latarnik
                          Premium Lamplighter
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2004.06
                          • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                          O tym, ze kolekcjonerom jest obojętne co jest w butelkach.

Comment

• leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Hmmm, tak się zastanawiam nad czymś, w zeszłym roku na giełdzie w Żywcu miałem koło setki piw z Rumunii i Mołdawii z czego 50% to masówka z tych krajów. Malo tego, 90% to klasyczne zwykłe pilsy. Dwa stoły obok ktoś miał 4 piwa z Belgii, doskonale belgijskie smakowo wyszukane produkty. Biorąc pod uwagę co tu piszecie, wytłumaczcie mi, dlaczego masowa pilsowa, niewyszukana produkcja z takich dziur zniknęła w ciągu 2 godzin, a kolega z piwami belgijskimi po 6 godzinach miał na stole jeszcze 3 sztuki.

Były to głównie lagery? Jeśli tak to znaczy, że mamy w kraju wybitnie dużo koneserów tego gatunku.

Comment

• snorre
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.02
                              • 655

Mogłoby byc przykładem znanego w ekonomii "efektu snoba" Ale abstrahując od mitycznych Kirgistanów, to chciałby zobaczyc piwa z USA, Skandynawii czy nawet Holandii (małe browary - de Molen, np.) w polskich sklepach "specjalistycznych" - a to chyba nie jest aż tak wyuzdanym pragnieniem?
                              Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

Comment

• kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mogłoby byc przykładem znanego w ekonomii "efektu snoba" Ale abstrahując od mitycznych Kirgistanów, to chciałby zobaczyc piwa z USA, Skandynawii czy nawet Holandii (małe browary - de Molen, np.) w polskich sklepach "specjalistycznych" - a to chyba nie jest aż tak wyuzdanym pragnieniem?
                                No toż przecież wszystkie wymienione masz w Strefie Piwa w Krakowie.
                                blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                                X