Zaopatrzenie sklepów specjalistycznych

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

Jestem pod ogromnym wrażeniem twojego oślego uporu, Abernacka. Nie prowadzisz sklepu z piwem, ale wiesz najlepiej jak taki biznes prowadzić. Nie badałeś rynku, ale wiesz najlepiej co chcą pić Polacy. Nie sprowadzałeś piwa z Kirgistanu, ale wiesz najlepiej, że to żaden problem i niewielkie koszty. Cóż, "ja wiem najlepiej, zjadłem wszystkie rozumy świata" - częsta przypadłość, nie tylko wśród Polaków. Po co zakładasz dyskusję na forum, skoro Ty wiesz wszystko i zdania nie zmienisz? Zresztą nie musisz go zmieniać, masz prawo do swoich poglądów, ale pozwól mieć też swoje (odmienne) poglądy innym, zamiast przez 8 stron dyskusji wmawiać wszystkim, że są idiotami, "bo ja wiem lepiej".

Jak mówię znajomym, że warzę piwo w domu, to zwykle pytają "czy mogę im uwarzyć dowolne piwo jakie chcę". Gdy potwierdzę, nie proszą mnie o BPA, IPA, RIS czy FES tylko o miodowe, wiśniowe, albo "takie jak Tyskie". To chcą pić potencjalni konsumenci więc to bym sprzedawał, jakbym miał sklep. Przypadki w stylu "Strefa Piwa" to chlubne wyjątki, ludzie odważnie wychylający się przed szereg i powoli kształtujący kulturę piwną w Polsce, ale przy okazji bardzo dużo ryzykujący. Jak jesteś taki mądry i pewny, że ludzie chcą pić piwa z Burundi, to rzuć robotę, wydaj oszczędności życia i zainwestuj w naprawdę specjalistyczny sklep z piwem. Ale ty już masz "pracę dającą Ci spełnienie". To nie każ innym ryzykować dorobku życia wygodnie siedząc na swojej ciepłej posadce.

Comment

• bobza
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.01
      • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
      Kolega Latarnik, który na co dzień wizytuje takie sklepy jasno i wyraźnie określił takowe: http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=141
      No, nie ma takich sklepów w Polsce, więc mogę przyznać Ci rację. Tylko widzę, że zupełnie nie chcesz słyszeć o okolicznościach łagodzących. Przykład USA jak dla mnie to argument nie na miejscu, w tym kraju warzy się każdy styl piwa a u nas? I naprawdę nie przemawia do mnie uwaga, która padł kilka stron wcześniej o wielkości USA do UE via transportu piwa, a to dlatego że wioząc piwo ze wschodniego wybrzeża na zachodnie nie musisz potykać się z tak.... przepisami celnymi jak u nas. A to tylko jeden argument, jesteśmy rynkiem zapóźnionym i trzeba to wziąć pod uwagę. Jeśli myślisz, że przeciętny konsument kupi piwo z egzotycznego kraju to myślę że jesteś w błędzie. Kupi najwyżej raz, świadomość jest niska i jeszcze długo taka będzie.Co do piwnej egzotyki to powiem szczerze moje wrażenie jest takie, że oczekujesz produktów dla kolekcjonerów. Raz na jakiś czas dostaje piwa z różnych egzotycznych krajów oczywiście daleko mi do ludzi takich jak Ty. Ostatnio na ten przykład miałem przygodę z piwami indyjskimi, i powiem, że wolę jednak Belgię niż taką egzotykę.
      http://www.alebrowar.pl/

http://www.facebook.com/AleBrowar

Comment

• Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobza Wyświetlenie odpowiedzi
        I naprawdę nie przemawia do mnie uwaga, która padł kilka stron wcześniej o wielkości USA do UE via transportu piwa, a to dlatego że wioząc piwo ze wschodniego wybrzeża na zachodnie nie musisz potykać się z tak.... przepisami celnymi jak u nas.
        Argument zupełnie nietrafiony.
        W Ameryce każdy stan jest celnie jak oddzielne państwo. Każde piwo musi dostać indywidualna zgodę na sprzedaż w danym stanie.
        Pamiętam jak przedstawiciel importera żalił mi się, ze w Nowym Jorku maja pełny magazyn "Tyskiego" i już 2 miesiące czekają na zgodę na sprzedaż w New Jersey.

Czy aby w EU nie jest to prostsze?
        5450 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• grzeber
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2002.05
          • 2875

Nie przesadzajmy. Ów piwa miała polska hurtownia. Żadnego zachodu w tym nie było.
          Widać jednak zachodu w porównaniu z zyskami było tyle, że Kopyr nie podjął się ponownego sprowadzenia tych piw.

Analogia jest ta sama.
          Ten gatunek sie nie sprzeda, egzotyk się nie sprzeda lepiej zaoferujmy naszym kochanym klientom produkty, które są znane, reklamowane....
          Ale skoro fakty są takie, że się nie sprzedał (np. w wypadku Kopyra) to po co ma być w ofercie? Rozumiem, że proponujesz innowacyjne zasady w handlu, mieć w sklepie takie rzeczy, które się nie sprzedają.
          pozdrawiam
          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• bobza
            • 2009.01
            • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy aby w EU nie jest to prostsze?
            Widzę że z za Wielkiej Wody UE jawi Ci się jako utopia . Myślę, że nie docenia umiłowania starego kontynentu w nakazach zakazach i regulacjach, w końcu kultywujemy tą chlubną tradycję od czasów Imperium Romanum. Ten kraj ma akcyzę, tamten ma blokadę na import, trzeci okres ochronny dla producentów buraków etc.
            Ale oki, chodziło mi raczej o to że porównywanie tych dwóch rynków jest nieporozumieniem. Oczywiście wiem że trzeba podpatrywań lepszych i ciągnąc w górę, ale mierz siły na zamiary. Jeśli teraz poszedł bym na wrocławski rynek (a Wrocław to jedno z bardziej piwnych miast w Kraju) i spytał bym 100 osób co to jest RIS, to może ze 3-4 osoby znały by odpowiedz. Co tam rynek jeśli poszedł bym pod Drink Halę i zapytał klientów to ten odsetek zwiększył by się może do 20%.

Comment

• jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobza Wyświetlenie odpowiedzi
              Co tam rynek jeśli poszedł bym pod Drink Halę i zapytał klientów to ten odsetek zwiększył by się może do 20%.
              W piątek była masa menelarstwa. Tak zniszczonych kobiet alkoholem dawno nie widziałem.
              Last edited by jacer; 2011-05-01, 18:06.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• bobza
                • 2009.01
                • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                W piątek była masa menelarstwa. Tak zniszczonych kobiet alkoholem dawno nie widziałem.
                no fakt zawsze jak tam jestem, spotykam jakiś chłopaków "z sąsiedztwa", zaleta ciekawej dzielnicy.

Comment

• duxcra
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.11
                  • 69

Kolego Abernacka a w pięknej Bawarii spotkałes jakis
                  specjalistyczny sklep z piwem, bo wedlug mnie to oni są daleko za nami...

Comment

• abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika duxcra Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kolego Abernacka a w pięknej Bawarii spotkałes jakis
                    specjalistyczny sklep z piwem, bo wedlug mnie to oni są daleko za nami...

Wyobraź sobie, że tak. Mało tego, chciałbym aby nasz kraj był tak zacofany jak tamten (pod każdym wzgledem).
                    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• duxcra
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.11
                      • 69

Masz racje nasz kraj 100 lat za Bawarią, ale ciekawy jestem, gdzie taki sklep widziałeś !

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

Masz racje nasz kraj 100 lat za Bawarią, ale ciekawy jestem, gdzie taki sklep widziałeś !
                        W stolicy landu.

Comment

• duxcra
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.11
                          • 69

Zdradze Ci , że jest pare sklepów w naszym kraju lepiej zaopatrzonych.

Comment

• abernacka
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

Zdradze Ci , że jest pare sklepów w naszym kraju lepiej zaopatrzonych.
                            Bym porównał do tego samego poziomu. Są to Jola (Warszawa), Strefa Piwa (Kraków), Maria (Kraków) i podobno Drink Hala (Wrocław) i sklep w Poznaniu. I to jest wszystko!

Ps. Przepraszam, zapomniałem o Zofmarze (Łódź).
                            Last edited by abernacka; 2011-05-01, 18:46.

Comment

• jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

A w Amsterze są tylko dwa.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• duxcra
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.11
                                • 69

Porównaj ilość browarów z Bawarii a naszych
                                Remis albo dla nas lepiej

Comment

Przetwarzanie...
                                X