To rodzi kolejne pytania. Czy kolejne warki w takim razie będą się znacząco różnić od tej pierwszej. Może warto przyjechać później, gdy piwo będzie warzone przez miejscowego piwowara, by móc wypowiadać się o tym piwie, jako o piwie lokalnym. Chociaż z drugiej strony tzw. receptura pozostanie już raczej czeska. Czy to piwo będzie polskie(?), bo nasze składniki (zapewne) oraz robione w Polsce przez Polaków, czy też mimo wszystko czeskie, bo wg czeskiego przepisu, wynikającego z doświadczeń czeskiego sladka, wyrosłych na gruncie czeskim. Czy też możemy je określić jako piwo robione w Polsce na czeskiej licencji?
Z cyklu nudzi się nam - Kiedy piwo możemy określić mianem polskiego ...
Collapse
X
-
Z cyklu nudzi się nam - Kiedy piwo możemy określić mianem polskiego ...
Last edited by danhaj; 2011-05-22, 20:24.Tagi: brak
-
-
Nie nie będzie polskie, tak jak nie są polskie piwa z Bierhalle, bo robione na słodzie z Niemiec, drożdże też nie polskie.
Normalnie ręce opadają.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziDanhaj nie przesadzaj. Jeżeli piwa są warzone w Polsce w Browarze Miejskim, to są to piwa polskie. Proste i nie podlegające dyskusji.Last edited by danhaj; 2011-05-22, 20:47.
Comment
-
-
Podaj mi polskie receptury na piwo i polskiego wytwórcę instalacji. Przestań bredzić.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Ciechana warzą wg receptury czeskiej czy niemieckiej? Instalacja to zgoda.
Comment
-
-
Którego, miodowego? Kto wymyśłił jasnego lagera/pilsa? Polacy?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziKtórego, miodowego? Kto wymyśłił jasnego lagera/pilsa? Polacy?
Kwestionuję tylko nazwę Browar Miejski, w browarze, gdzie nie ma praktycznie żadnego wkładu polskiego w procesie powstawania piwa, bo jakbyśmy tak nazwali we Wrocławiu Bierhalle to nie byłoby to dużo mniej zabawne. Może stary browar, który działał tu od 1874 mógłby chlubić się takim mianem, a nie ten czeski zaciąg co działa teraz.
Comment
-
-
Czyli według ciebie taki Atak Chmielu to nie polskie piwo, bo na surowcach niemieckich i amerykańskich? A i receptura być może inspirowana jakąś amerykańską.
Gdybyś niezuwazył, na tym forum miejsce powstania piwa decyduje o "narodowości" a nie przez kogo, na jakiej instalacji i z jakich surowców zostało wytworzone.
Wszystkie nowe browary warząze na Kasparze robią piwo według receptur dostarczanych przez Kaspara. One też nie są polskie?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziCzyli według ciebie taki Atak Chmielu to nie polskie piwo, bo na surowcach niemieckich i amerykańskich? A i receptura być może inspirowana jakąś amerykańską.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziGdybyś niezuwazył, na tym forum miejsce powstania piwa decyduje o "narodowości" a nie przez kogo, na jakiej instalacji i z jakich surowców zostało wytworzone.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziWszystkie nowe browary warząze na Kasparze robią piwo według receptur dostarczanych przez Kaspara. One też nie są polskie?
To jest moja opinia i ja ją podzielam. Zaraz i tak przyjdzie biurwa dyplomowana i obetnie tę dyskusję umieszczając ją w przechmielinach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danhaj Wyświetlenie odpowiedziZaraz i tak przyjdzie biurwa dyplomowana i obetnie tę dyskusję umieszczając ją w przechmielinach.
Comment
-
-
Wyraźnie wam się nudzi.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danhaj Wyświetlenie odpowiedzi- a co w nich jest polskiego? Te nowe browary to zwykle czysto biznesowe projekty robione właśnie po najniższej linii oporu - kupić instalacje, dostać recepturę i git. Bez pasji, bez pomysłu, bez tradycji i zapału to tworzenia czegoś opartego na lokalnej tradycji, eksperymentu itp. I dlatego mamy w naszych browarach restauracyjnych atak klonów, które warzą wszędzie to samo, bo nie ma tam zwykle nikogo, kto miałby odwagę stworzyć coś samemu, poeksperymentować.
Z tego co słyszałem, Kaspar stawia warunek aby przez jakiś czas piwa były warzone według ich receptur, dopóki piwowar nie zaznajomi się z instalacją. I to jest według mnie sensowne. Eksperymentowac można po roku, dwóch latach.
Myślisz, że to jest takie proste, kupic instalację i od pierwszej warki warzyć piwo według swojego pomysłu?
A co ci się nie podoba w nazwie to wogóle nie mogę pojąć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danhaj Wyświetlenie odpowiedziTo jest moja opinia i ja ją podzielam.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danhaj Wyświetlenie odpowiedzi
Ale ta narodowość jest czysto umowna moim zdaniem, tak jak nikt przy zdrowych zmysłach nie nazwie hamburgera z Mc Donaldsa robionego w polskim oddziale Mc, polską kanapką. Pilsnera Urquella robionego w Tychach nie nazwałbym również polskim piwem - wydaje mi się, że taki przypadek jest właśnie w BB.
To wg ciebie Opel z Gliwic jest amerykański czy niemiecki? Bo piwo w Bielsku na pewno jest polskie.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Comment