Wymyślili ją Polacy. Własnościowo to jest chyba polsko-czeska
unijny smak polskiego piwa
Collapse
X
-
-
Akurat to najłatwiej sprawdzić: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kofola-HoopMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Główni udziałowcy w tej spółce to tajemniczy KSM Investment (51%) oraz CED Group (43%) - obaj z siedzibą w Luksemburgu. Jeśli jest to kapitał obcy, to myślę, że równie dobrze można mówić o wspieraniu polskiego bizensu, np. kupując Brackie. A Coca-Cola również posiada swoje fabryki w Polsce, więc tym bardziej nie widzę różnicy.Ostatnia zmiana dokonana przez ucho; 2011-08-16, 12:02.Comment
-
A ciekawe jestem co uważacie, za produkt polski?
Bo dla mnie polski, to: produkcja w Polsce ale i właściciel Polak. Nie wierzę, że nawet browar regionalny w rękach zagranicznych koncernów to taka sama polska firma jak browar regionalny, ale pod polskim właścicielem, zawsze co swoje, to nam bliższe i na świecie jest to normą-od Chin po Izrael przez Kongo
Co do tego, że niektórzy się wstydzą swoich korzeni- polecam naukowe wyjaśnienie tego problemu- http://www.youtube.com/watch?v=NRHC2ytmAysComment
-
Spółki mają siedzibę w Luksemburgu ponieważ jest to opłacalne ekonomicznie. Hoop jest faktycznie własnością pochodzącej z Grecji rodziny Samarasów. Członkowie tej rodziny są założycielami i utrzymają kontrolę nad czeskim holdingiem Kofola.Comment
-
W Polsce juz niewiele rzeczy zostalo polskich... Wszystkie powszechnie rozpoznawane marki juz dawno naleza do obcego kapitalu. Na szczescie nadal mamy swietne, polskie piwa regionalne"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"Comment
-
Coca-cola chyba już nie produkuje w Polsce - na butelkach i puszkach kody kreskowe wskazują na Belgię. Pepsi natomiast produkują u nas, tez wystarczy poczytać na opakowaniu. Co do ich smaku, wydaje mi się, że łatwo je odróżnić: cola - bardzo słodka, pepsi i hoop mają specyficzny aromat nie do pomylenia, przynajmniej dla mnie.Comment
-
Oczywiście, że produkuje, jeszcze produkują na rynki innych krajów.
Wiele razy już wyjaśniano, że kod kreskowy o niczym nie informuje.Comment
-
Zaraz tam o niczym... informuje, tylko nie o tym co byśmy chcieli.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-08-20, 18:56.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Temat został założony w związku z poszukiwaniem odpowiedzi na pytanie o unijny smak popularnych piw w Polsce. Chociaż autor wskazał, że unijny jest synonimem piwopodobności, nadal kwestia wykorzystania tego przymiotnika w tym kontekście budzi wątpliwości pozostałych użytkowników. Rodzi się bowiem podejrzenie, że określenie to może mieć pewne nieuzasadnione konotacje z Unią Europejską. Pojawiły się też próby obrony tego epitetu ze strony środowisk uniosceptycznych. W każdym razie unijny można rozumieć również jako jednolity, taki sam, nieróżniący się. I w takim znaczeniu została przedstawiona pewna analogia rynku piw i coli. Cola również ma unijny smak co zresztą udowodnili naukowcy z Galileo. Niepokojące jest natomiast to, że unijny smak wpływa na kubki smakowe konsumentów w ten sposób, iż nie funkcjonują one prawidłowo i rolę odpowiedzialnego zmysłu za smak przejmują oczy. Wobec tego świadomy konsument coli może kierować się ceną produktu i jego rodzimym pochodzeniem. Jako przykład został podany jeden producent napojów, który to następnie został obalony, ponieważ udowodniono mu grecko-luksembursko-czeskie korzenie. W międzyczasie została skrytykowana polska mentalność oraz pojawił się zalążek tematu o znaczeniu kodu kreskowego.Ostatnia zmiana dokonana przez ucho; 2011-08-20, 19:55.Comment
-
Co do coli, to jednak w Polsce w całości nie może być produkowana, tylko z jakiegoś koncentratu- bo przecież tylko 3 osoby na świecie znają jej skład. To na marginesie dyskusji, bo ani hoopa ani coli ni pepsi staram się nie pijać, są polskie odpowiedniki np.podpiwekComment
-
Coca-Cola jest produkowana u nas w podkrakowskich Niepołomicach oraz podwarszawskim Radzyminie.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment