unijny smak polskiego piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
    Na szybko z angielskiej Wikipedii:
    Jeżeli jest tak jak piszą w wiki, to niestety, ale Coca-Cola jest produkowana w Polsce z koncentratu. Tak samo jak jest produkowana w Niemczech z koncentratu. Ba w samych Stanach produkują ją z koncentratu. Dlaczego wg Ciebie w Polsce nie jest ona produkowana, a w Stanach jest? W Stanach jest produkowany koncentrat, tak jak mnóstwo innych surowców, półproduktów itp. Dlatego na puszce C-C można napisać made in Poland, ale na bluzce z Chin z metką Reserved już jest napisane made in China, mimo że firma jest polska.

Czy w przypadku dajmy na to VW, gdzie powiedzmy airbagi są produkowane w Polsce, fotele na Ukrainie, a blacha przypływa z Chin, i to wszystko jest składane do kupy w Wolfsburgu, to wg Ciebie ten samochód nie został wyprodukowany w Niemczech?
    Last edited by kopyr; 2011-08-22, 12:40.
    blog.kopyra.com

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

Ja tam na miejscu Reserved (jeśli istnieje taka firma) dla celów tej dyskusji kupowałbym bluzkę jako półprodukt w Chinach dodawał w Polsce metkę (wydrukowaną w Chinach) z napisem made in Poland, jako że to połączenie nastąpiło w Polsce i stanowi wreszcie pełnowartościowy produkt polskiej myśli technicznej i artystycznej. Voila!
      Last edited by ART; 2011-08-22, 13:53.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• kopyr
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja tam na miejscu Reserved (jeśli istnieje taka firma) dla celów tej dyskusji kupowałbym bluzkę jako półprodukt w Chinach dodawał w Polsce metkę (wydrukowaną w Chinach) z napisem made in Poland, jako że to połączenie nastąpiło w Polsce i stanowi wreszcie pełnowartościowy produkt polskiej myśli technicznej i artystycznej. Voila!
        Po pierwsze nie wiem, czy nie trzeba by czegoś jeszcze doszyć, ale pewnie by to przeszło. Tylko, że takie doszywanie metek też kosztuje (ktoś to musi robić, gdzieś to musi robić - to są zbędne koszty), a polskiemu klientowi dynda czy bluzka jest made in Poland czy made in China.
        Last edited by kopyr; 2011-08-22, 14:07.
        blog.kopyra.com

Comment

• grzeber
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2002.05
          • 2875

Sama metka by nie wystarczyła do uznania produktu za polski. Zasady określanie pochodzenia towarów są dokłanie zapisane w prawie wspólnotowym.
          pozdrawiam
          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

No to teraz Grzeber wygrzeb z prawa wspólnotowego kwestię czy rozcieńczenie wodą jest wystarczającą przesłanką by uznać produkt za pochodzący z kraju firmy rozcieńczającej

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

No to teraz Grzeber wygrzeb z prawa wspólnotowego kwestię czy rozcieńczenie wodą jest wystarczającą przesłanką by uznać produkt za pochodzący z kraju firmy rozcieńczającej
              Ale przecież nawet na wiki napisali, że dodają wodę i słodziki. Na etykiecie masz kwas fosforowy, to chyba też nie trzeba go z Ameryki wozić. Tak czy owak Coca-Cola jest produkowana w Polsce. Z półproduktów, ale jednak produkowana. Wystarczy poczytać etykiety.
              blog.kopyra.com

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

Etykieta dużo przyjmie.

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Etykieta dużo przyjmie.
                  Co jak co, ale pod względem prawnym to tam za wiele osób się tym zajmuje, żeby jakiś IJHARS miał się czepiać ich etykiet.
                  blog.kopyra.com

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23928

Ale dlaczego mają się czepiać, to o czym piszemy w tym konkretnym przypadku nie jest specjalnie zdefiniowane przez prawo, bo to mówi np. że podmiot przepakowujący dany towar jest już jego producentem. Przejdź się do Lidla i powiedz mi skąd pochodzi większość produktów czytając ichnie etykiety.

Comment

• kopyr
                      • 2004.06
                      • 9475

Ale dlaczego mają się czepiać, to o czym piszemy w tym konkretnym przypadku nie jest specjalnie zdefiniowane przez prawo, bo to mówi np. że podmiot przepakowujący dany towar jest już jego producentem. Przejdź się do Lidla i powiedz mi skąd pochodzi większość produktów czytając ichnie etykiety.
                      Z UE. I na niektórych produktach masz napisane Made in EU, a na niektórych wyprodukowano w Polsce. A w przypadku tylko przepakowania typu bakalie, ryż, ryba mrożona masz kraj pochodzenia. Wbrew pozorom producenci całkiem sporo piszą na tych etykietach i to zwykle więcej niż w naszej piwnej branży.

Zresztą każdy sobie może uważać jak chce. Zwróciłem jedynie uwagę, że pisząc o C-C z koncentratu rozcieńczanej wodą, czy wodzie Bonaqua z proszku, sprowadzamy poziom dyskusji do piwa z koncentratu z dolewanym spirytusem i byczą żółcią. Tam też jest ziarno prawdy, że HGB to jakby piwo z koncentratu, ale jednak nie do końca. Jeżeli obruszamy się na uproszczenia w branży w której czujemy się mocno, to chyba głupio jest zachowywać się dyletancko w innej branży tylko dlatego że nie jesteśmy miłośnikami C-C.
                      blog.kopyra.com

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

Poza Tobą nikt nie pisał o wodzie Bonaqua w proszku. Nie porównuj mineralizowania kranówy (co jest prawdą) z dodawaniem żółci do piwa (co jest bzdurą).

Co do Lidla i "ich" produktów - może jednak się przejdź i sprawdź - podawana jest tylko siedziba importera lub firmy matki i co najwyżej można się domyślać skąd dany produkt pochodzi.
                        Last edited by ART; 2011-08-22, 17:57.

Comment

• kopyr
                          • 2004.06
                          • 9475

Poza Tobą nikt nie pisał o wodzie Bonaqua w proszku.
                          Really?
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                          Oddając uczciwość, to Bonaqua nie była, zdaje się, "wodą mineralną", tylko "wodą stołową", w której to definicji ponoć mieści się odfiltrowana kranówa z "dopalaczami" z proszku.
                          Co do Lidla i "ich" produktów - może jednak się przejdź i sprawdź - podawana jest tylko siedziba importera lub firmy matki i co najwyżej można się domyślać skąd dany produkt pochodzi.
                          Nie przejdę się, bo na szczęście w Obornikach nie ma Lidla, a do Wrocławia z buta to cały dzień by mi zszedł. Polskie przepisy nie wymagają podania miejsca produkcji jeśli to jest w UE i producent/importer wprowadza to na rynek. Ponieważ to Lidl jest właścicielem marki i może ją sobie zamówić raz w Czechach, a raz na Węgrzech i to oni biorą za to odpowiedzialność, to nie musi tego podawać, ale to jest jednak specyficzny przypadek. Dodatkowo dochodzą kwestie nomen omen unijne - Unia dąży do traktowania wszystkich krajów członkowskich jako jednego gospodarczego obszaru, więc legalne jest niepodawanie miejsca produkcji w ramach UE. Ale jeżeli coś jest ze Stanów, z Chin i ogólnie spoza UE już jest inaczej.
                          Poza tym jest różnica między nie napisaniem czegoś na etykiecie - być może prawo na to zezwala, a czym innym jest napisanie nieprawdy. Jestem w stanie zrozumieć, że na łososiu nie napiszą miejsca połowu, ale jeśli napiszą, że wyhodowany w Norwegii, to nie sądzę, żeby był z Chin.

Żeby zakończyć tę jałową dyskusję - moim zdaniem w polskich fabrykach produkuje się Coca-Colę, wg Was w polskich fabrykach rozlewa się/konfekcjonuje się Coca-Colę. Ja Was nie przekonam, a Wy mnie tym bardziej.
                          Last edited by kopyr; 2011-08-22, 18:57.
                          blog.kopyra.com

Comment

• delvish
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.11
                            • 3508

To forum zawsze będzie mnie zadziwiać. Tylko tu można tak długo bić pianę nad oczywistością, jaką jest fakt, że Coca-Cola jest produkowana w Polsce.
                            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                            (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Really?
                              Really, Kopyr, jak już nie rozróżniasz wody z proszku od wody z dopalaczami w proszku, to pora odstawić tę truciznę, którą pijesz

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

Żeby zakończyć tę jałową dyskusję - moim zdaniem w polskich fabrykach produkuje się Coca-Colę, wg Was w polskich fabrykach rozlewa się/konfekcjonuje się Coca-Colę. Ja Was nie przekonam, a Wy mnie tym bardziej.
                              To nie jest Twoje zdanie, tylko tak definiuje produkcję ustawa, a raczej konfekcjonowanie czyni częścią procesu produkcyjnego i tym samym uważa rozcieńczacza soku za producenta. Zatem nad swoim zdaniem w tym temacie musisz jeszcze popracować.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
                                • 2004.06
                                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                To nie jest Twoje zdanie, tylko tak definiuje produkcję ustawa, a raczej konfekcjonowanie czyni częścią procesu produkcyjnego i tym samym uważa rozcieńczacza soku za producenta. Zatem nad swoim zdaniem w tym temacie musisz jeszcze popracować.
                                Chwila, czyli moje zdanie jest moje tylko wtedy, gdy nikt inny na świecie go nie podziela?
                                blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                                X