unijny smak polskiego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcwars Wyświetlenie odpowiedzi
    Co do coli, to jednak w Polsce w całości nie może być produkowana, tylko z jakiegoś koncentratu- bo przecież tylko 3 osoby na świecie znają jej skład.
    Tak i spotykają się tylko raz do roku, w ciemną listopadową noc i mieszają koncentrat na cały rok dla danego dystryktu. Coca - cola oficjalnie przyznaje, że jej smaki różnią się pomiędzy różnymi krajami, są zoptymalizowane pod lokalnego konsumenta. Nie wierz w marketingowe bzdury. A propos trzech składników, to ja słyszałem że w równych proporcjach miesza się 1/3 cukru, 1/3 wody i 1/3 marketingu i masz coca-colę.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      Coca-Cola jest produkowana u nas w podkrakowskich Niepołomicach
      Konkretnie to w Staniątkach, gm. Niepołomice.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
        ...produkowana z koncentratu. Pepsi podobnie.
        Nic innego nie twierdziłem. Swego czasu Coca-Cola wyrabiała taką "mineralna" o nazwie Bonaqua. Jej "minerały" też pochodziły z proszku, rozpuszczanego z kranówy.
        Last edited by Pendragon; 2011-08-21, 09:20.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5055

          #34
          Oddając uczciwość, to Bonaqua nie była, zdaje się, "wodą mineralną", tylko "wodą stołową", w której to definicji ponoć mieści się odfiltrowana kranówa z "dopalaczami" z proszku.
          A później to przechrzcili na Kroplę Beskidu. Jak z nią jest - nie wiem, nie kupuję. Widać nie jestem tardżetem.

          A co do słowa "produkcja" to w mojej jej definicji nie mieści się rozcieńczanie koncentratu, czy przesypywanie do innych opakowań. Tak można by napisać, że w Polsce "produkuje się" sok pomarańczowy, czy herbatę.
          Dick Laurent is dead.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
            Oddając uczciwość, to Bonaqua nie była, zdaje się, "wodą mineralną", tylko "wodą stołową", w której to definicji ponoć mieści się odfiltrowana kranówa z "dopalaczami" z proszku.
            A później to przechrzcili na Kroplę Beskidu. Jak z nią jest - nie wiem, nie kupuję. Widać nie jestem tardżetem.

            A co do słowa "produkcja" to w mojej jej definicji nie mieści się rozcieńczanie koncentratu, czy przesypywanie do innych opakowań. Tak można by napisać, że w Polsce "produkuje się" sok pomarańczowy, czy herbatę.
            Słuchajcie, żenicie tutaj rewelacja na miarę byczej żółci. Bonaqua to wszędzie na świecie jest woda stołowa=kranowa, tylko oczyszczona na filtrach i powtórnie zmineralizowana. W Anglii nawet wybudowali fabrykę, która czerpała wodę z Tamizy, no ale jakoś jak to wypłynęło, to ludzie nie chcieli jej kupować Podobnie było w Polsce, w dodatku przytrafiła się im afera z pleśnią w but. i po Bonaquie. No to kupili od Maspexu (Tymbark) fabrykę wody ze źródłem i rozhulali z niej Kroplę Beskidu. No i mogą z otwartą przyłbicą reklamować się, że ich woda pochodzi z Beskidu, czego np. Żywiec Zdrój zrobić nie może.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • slavoy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5055

              #36
              No i?
              Dick Laurent is dead.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                No i?
                to...
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Słuchajcie, żenicie tutaj rewelacje na miarę byczej żółci.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23929

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                  No i?
                  No i Kopyrowa wersja brzmi smaczniej niż Twoja, więc jest bardziej sprzedajna

                  No bo czym się różni

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  Bonaqua to wszędzie na świecie jest woda stołowa=kranowa, tylko oczyszczona na filtrach i powtórnie zmineralizowana.
                  od

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Slavoy
                  odfiltrowana kranówa z "dopalaczami" z proszku
                  Last edited by ART; 2011-08-21, 11:08.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • slavoy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.10
                    • 5055

                    #39
                    Sorki, ale jak ktoś nie wie, co w tym kontekście znaczyły cudzysłowy, ma chyba problemy z rozumieniem słowa pisanego
                    Tak oczywiście miałem na myśli, że sypali tam paranarkotyki, a nie dokładnie wyliczone minerały i mikroelementy pochodzące z innego źródła.

                    Noż kutwa, wszystko trzeba łopatą....
                    Dick Laurent is dead.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Sorki, ale jak ktoś nie wie, co w tym kontekście znaczyły cudzysłowy, ma chyba problemy z rozumieniem słowa pisanego
                      Tak oczywiście miałem na myśli, że sypali tam paranarkotyki, a nie dokładnie wyliczone minerały i mikroelementy pochodzące z innego źródła.

                      Noż kutwa, wszystko trzeba łopatą....
                      No a jak się urodził mit o byczej żółci? Słuchaj, Zenek widział jak tam leją jakieś gówno, gorzkie pieruńsko jak żółć jaka.

                      Co to znaczy, że C-C jest z koncentratu? A jak piwo jest z niemieckiego słodu, z amerykańskiego chmielu i na angielskich drożdżach, a cały sprzęt jest austriacki to jest piwo wyprodukowane w Polsce?
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • bob1969
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.02
                        • 170

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie w ogóle.
                        Oczywiście, że produkuje, jeszcze produkują na rynki innych krajów.
                        Wiele razy już wyjaśniano, że kod kreskowy o niczym nie informuje.
                        Tak czy inaczej, CC jest syfiasta, wolę Pepsi, Hoopa albo Kofolę.

                        Comment

                        • crocco
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.12
                          • 590

                          #42
                          A ja wole smak dobrego piwa a nie coli czy innych odrdzewiaczy.

                          Comment

                          • CyboRKg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2010.04
                            • 594

                            #43
                            Ja tez. Zadnej CC, zadnej Pepsi i zadnych ich podrobek. To dla mnie jedynie odrdzewiacze i plyny do czyszczenia rur; zamienniki do WD-40.
                            "Jedno pivo ne vadi!"
                            "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                            Comment

                            • Aleksandros
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2011.05
                              • 352

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              A propos trzech składników, to ja słyszałem że w równych proporcjach miesza się 1/3 cukru, 1/3 wody i 1/3 marketingu i masz coca-colę.
                              Kończąc wątek poboczny o coli: tajemnica składu została niedawno zdradzona. Dla zainteresowanych link:
                              Najlepsze komentarze i cięte riposty z polskich forów oraz zaskakujące skriny z innych stron

                              I nawet się zgadza. Są trzy składniki

                              Comment

                              • slavoy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛
                                • 2001.10
                                • 5055

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Co to znaczy, że C-C jest z koncentratu?
                                Na szybko z angielskiej Wikipedii:
                                The company produces concentrate, which is then sold to licensed Coca-Cola bottlers throughout the world. The bottlers, who hold territorially exclusive contracts with the company, produce finished product in cans and bottles from the concentrate in combination with filtered water and sweeteners. The bottlers then sell, distribute and merchandise Coca-Cola to retail stores and vending machines. Such bottlers include Coca-Cola Enterprises, which is the largest single Coca-Cola bottler in North America and western Europe. The Coca-Cola Company also sells concentrate for soda fountains to major restaurants and food service distributors.
                                Mam przetłumaczyć?
                                Dick Laurent is dead.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X