unijny smak polskiego piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
    To forum zawsze będzie mnie zadziwiać. Tylko tu można tak długo bić pianę nad oczywistością, jaką jest fakt, że Coca-Cola jest produkowana w Polsce.
    Nie jest. Moim zdaniem nie jest. Nie ma prawd objawionych. To, że jakąś bzdurę definiuje ustawodawca i/lub Kopyr, nie znaczy, że jest to 'oczywista oczywistość'. Jak wleję wrzątek do Gorącego Kubka to znaczy, że ugotowałem(wyprodukowałem) sobie zupę? No litości...
    Dick Laurent is dead.

Comment

• delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

Otóż ideą działalności produkcyjnej (przemysłowej) przetwórczej jest, jak sama nazwa wskazuje, przetwarzanie właśnie. Stąd też nie jest ani trochę dziwne, że skoro w zakładzie "Coca-Coli" (a właściwie to Hellenic Bottling Company Polska) np. w Staniątkach ze zmieszania koncentratu, syropu cukrowego, wody (odpowiednio zmodyfikownej z punktu widzenia zawartości makro i mikroelementów) i jakichś tam jeszcze innych składników, po nasyceniu CO2, rozlaniu do wydmuchanych uprzednio na miejscu z preform butelek PET i zaetykietowaniu otrzymujemy butelkę produktu finalnego, można mówić o działalności produkcyjnej. Różnica z zalaniem "gorącego kubka" mam nadzieję, że jest widoczna. Działalność przemysłową (przetwórczą) definiuje się z grubsza bardzo podobnie na całym świecie. Definicje w Polsce nie odbiegają zasadniczo od europejskich, a te z kolei od powszechnie stosowanych na świecie, mimo istnienia pewnych niuansów rzecz jasna.
      Last edited by delvish; 2011-08-22, 21:07.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

W świetle i w mocy, wedle praw i ustaleń... Generalnie w związku z obecnym trendem cała idea "lokalności" produkcji piwa idzie w pioch.

Jak dla mnie to jest koniec kolejnej, ostatniej już legendy, jaka była wiązana z piwowarstwem. Globalizacja sprowadziła piwo do tej samej rangi, co inne napoje gazowane. To jest właśnie to, z czym w UK walczy CAMRA. U nas niestety już nie ma czego bronić, bo nie ma naprawdę lokalnego piwowarstwa.

Chodźmy napić się Lwówka. Albo Kormorana. Co za różnica, skoro każde z tych piw można kupić w Łodzi?
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi

Chodźmy napić się Lwówka. Albo Kormorana. Co za różnica, skoro każde z tych piw można kupić w Łodzi?
          O dokładnie. Na dodatek kupić w globalnej sieci

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Chwila, czyli moje zdanie jest moje tylko wtedy, gdy nikt inny na świecie go nie podziela?
            Nie, po prostu chciałam Ci zwrócić uwagę, że powtarzasz po ustawodawcy, wg mnie bez przemyślenia. Oczywiście mogę się mylić.
            Natomiast ciekawe, że już do pierwszej części mojego posta się nie ustosunkowałeś wcale.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            W świetle i w mocy, wedle praw i ustaleń... Generalnie w związku z obecnym trendem cała idea "lokalności" produkcji piwa idzie w pioch.
            No właśnie, i - jak rzadko - zgadzam się ze Zgodą

Trzeba wziąć pod uwagę, że przepisy są tworzone nie w celu podtrzymania pierwotnych definicji słów, tylko w celu unormowania przestrzegania różnych upierdliwych norm. Stąd ustawodawcom, a potem wykonawcom, jest po prostu łatwiej traktować rozcieńczanie koncentratu jako produkcję, bo wtedy podpada to pod te same przepisy, co produkcja właściwa, czyli np. produkcja sera pleśniowego, czy produkcja tegoż cocacolowego koncentratu.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Natomiast ciekawe, że już do pierwszej części mojego posta się nie ustosunkowałeś wcale.
              A do czego się ustosunkowywać? Ty wiesz swoje, ja swoje. Dla mnie stwierdzenie, że Bonaqua to kranówa z "dopalaczami" w proszku, jest tak samo prawdziwe jak Warka to piwo z koncentratu z dodatkiem "żółci". Dopalacze = minerały, koncentrat = HGB, żółć=ekstrakt chmielowy (jest cudzysłów, jest, a więc już się czepić nie można, bo przecież to taki skrót myślowy ).

Trzeba wziąć pod uwagę, że przepisy są tworzone nie w celu podtrzymania pierwotnych definicji słów, tylko w celu unormowania przestrzegania różnych upierdliwych norm. Stąd ustawodawcom, a potem wykonawcom, jest po prostu łatwiej traktować rozcieńczanie koncentratu jako produkcję, bo wtedy podpada to pod te same przepisy, co produkcja właściwa, czyli np. produkcja sera pleśniowego, czy produkcja tegoż cocacolowego koncentratu.
              Nie chodzi o przestrzeganie norm, tylko o globalizację. Nie wiem czy obecnie 20% produkowanych dóbr jest wytwarzane w jednym miejscu (czy w jednym kraju) od A do Z.
              blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

A do czego się ustosunkowywać? Ty wiesz swoje, ja swoje.
                To nie jest kwestia "ja wiem swoje", tylko "umiem czytać, albo nie umiem". W odpowiedzi Artowi na stwierdzenie:

Poza Tobą nikt nie pisał o wodzie Bonaqua w proszku.
                Zacytowałeś stwierdzenie:
                Oddając uczciwość, to Bonaqua nie była, zdaje się, "wodą mineralną", tylko "wodą stołową", w której to definicji ponoć mieści się odfiltrowana kranówa z "dopalaczami" z proszku.
                co jest śmieszne samo w sobie, ale Twoje dowodzenie, że się nie pomyliłeś jest jeszcze śmieszniejsze. Jak dla mnie brnij dalej, na zdrowie.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

Nie chodzi o przestrzeganie norm
                Chyba powinno być "Nie chodzi tylko o"
                Last edited by Marusia; 2011-08-23, 08:29.

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

co jest śmieszne samo w sobie, ale Twoje dowodzenie, że się nie pomyliłeś jest jeszcze śmieszniejsze. Jak dla mnie brnij dalej, na zdrowie.
                  Pośmialiśmy się i gitara. Również życzę zdrowia.
                  blog.kopyra.com

Comment

• darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    To forum zawsze będzie mnie zadziwiać. Tylko tu można tak długo bić pianę nad oczywistością, jaką jest fakt, że Coca-Cola jest produkowana w Polsce.
                    Mam takie samo zdanie na ten temat. Dziwne .
                    Czy koncentrant Coca-Coli jest Coca-Colą? Czy koszulka bez metki jest koszulką?

Comment

• slavoy
                      🥛🥛🥛
                      • 2001.10
                      • 5055

Jak miło, że różni ludzie mają różne poglądy. Inaczej nudno by było.
                      Powtarzam:
                      Rozcieńczenie, posłodzenie i zakonserwowanie koncentratu moim zdaniem nie jest produkcją. To jest to samo, co zalanie i posolenie gorącego kubka, tylko skala inna. Jedno nie będzie zupą z mojej kuchni, a drugie nie będzie produktem danej fabryki.
                      Tak samo zalanie i przefermentowanie Coopersa, nawet z łopatą dodatków, nie będzie w moim mniemaniu uwarzeniem piwa.

Czasem złożę komuś do kupy kompa jak mnie poprosi - czy to mnie czyni producentem komputerów, a mój pokój wytwórnią komputerów?
                      Dick Laurent is dead.

Comment

• jacer
                        • 2006.03
                        • 9875

A wogóle jakie to ma znaczenie? Żadne.

Czyli co, na świecie nie ma nigdzie producentów komputerów?
                        Last edited by jacer; 2011-08-23, 09:29.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          A wogóle jakie to ma znaczenie? Żadne.

MA! Sezon ogórkowy jest, trzeba rozkminiać jakieś fajne tematy zastępcze

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                            Rozcieńczenie, posłodzenie i zakonserwowanie koncentratu moim zdaniem nie jest produkcją.
                            Coca Cola produkowana, czy jak kto woli konfekcjonowana, w Polsce, od kilku lat nie jest konserwowana chemicznie. Długi termin przydatności zapewnia jej aseptyczna linia rozlewnicza.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tak samo zalanie i przefermentowanie Coopersa, nawet z łopatą dodatków, nie będzie w moim mniemaniu uwarzeniem piwa.
                            No wróciliśmy na forum piwne. A przefermentowanie brzeczki z ekstraktu słodowego np. produkcji WES będzie uwarzeniem piwa, czy jeszcze nie?

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jak nie mają kopalni piasku, z którego wypalają komponenty to są jedynie nędzni monterzy, a nie żadni producenci.
                            Last edited by kopyr; 2011-08-23, 09:36.
                            blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Przykład ze składaniem kompa to wg mnie faktycznie raczej niefortunny jest, to jest jak najbardziej produkcja, o ile nie polega to składanie na założeniu obudowy na gotowe wnętrzności

A co do Coopersów i WESów to wracamy do tematu przerabianego kilka lat temu i chyba nie ma co do tego wracać, bo znowu wojna na puszkowców i zacieraków jakaś wyniknie
                              Last edited by Marusia; 2011-08-23, 09:42.

www.wrowar.com.pl

Comment

• jacer
                                • 2006.03
                                • 9875

MA! Sezon ogórkowy jest, trzeba rozkminiać jakieś fajne tematy zastępcze
                                Dla mnie nie ma.

Dla mnie producentem jest ten kto wypuszcza produkt finalny zdatny do użytku lub spożycia.

Kto jest producentem opakowań kartonowych? Leśnik, las, papiernia czy zakład wytwarzający kartony?
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X