Jako że po Poznaniu i okolicach informacje o zmianach w browarze Fortuna krążą już od paru tygodni, a na forum jeszcze nikt nic nie napisał (o dziwo!), pozwolę sobie ruszyć ten wątek. Oto co zasłyszałem : właścicielami (współwłaścicielami?) zostali jacyś Belgowie, planowane są nowe piwa (pszenica, górna fermentacja), widać już pewne efekty (zmiana etykiety Czarnego, nowe piwo wiśniowe - mam nadzieję, że nie pójdą za daleko w smakowe piwa ). Czy inni użytkownicy wiedzą coś jeszcze?
Zmiany w browarze Fortuna
Collapse
X
-
Otrzymałem wczoraj z browaru taki zestaw informacyjny:
Choć polski rynek jest zdominowany przez piwa lekkie i jasne, od kilku lat zauważyć można udane próby przełamania hegemonii pilznerów. Dzieje się tak za sprawą mniejszych graczy na rynku, oferujących konsumentom produkty mniej przewidywalne i bardzo zróżnicowane. Jednym z takich elastycznych, odważnych producentów jest browar Fortuna z Miłosławia.
Wyspecjalizował się w on produkcji piw ciemnych, cenionych przez krąg wiernych konsumentów. Oprócz walorów smakowych, piwa te wyróżniają się naturalnymi dodatkami: wyciągiem z orzechów kola (Czarne) oraz miodem z wielkopolskiej pasieki (Miodowe). Teraz dołącza do nich kolejny produkt: Fortuna Wiśniowa, będąca połączeniem najwyższej jakości piwa oraz wiśni z sadu.
Wszystkie trzy warianty piwa Fortuna wchodzą do sklepów w nowej szacie graficznej, której kolorystyka pozwoli łatwo rozróżnić każdą odmianę marki. Dodatkowo etykiety zawierają krótki opis walorów smakowych. Na kontretykiecie wykorzystano motyw zabytkowego browaru w Miłosławiu.
FORTUNA Czarne
To piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony w browarze Miłosław oraz wyciąg z orzeszków koli.
Niezwykły smak tego piwa jest połączeniem delikatnie gorzkiego, palonego słodu zrównoważonego dawką zaskakującej słodyczy. Na podniebieniu praktycznie nie wyczuwa się alkoholu. Fortuna Czarne ma właściwości orzeźwiające, a przy tym może być pite jako piwo deserowe.
Objętościowa zawartość alkoholu: 5,8 %.
FORTUNA Miodowe
To piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony w browarze Miłosław oraz naturalny miód pszczeli.
Aromat tego piwa to połączenie słodyczy miodu oraz palonych ciemnych słodów, pozostające w równowadze również na podniebieniu. W smaku towarzyszy mu odpowiednio dobrana chmielowa goryczka. „Miodowe” sprawdza się jako towarzysz intensywnych w smaku mięsnych dań oraz samodzielnie w roli płynnego deseru.
Choć nie jest to piwo do picia na co dzień, pasuje do każdej okazji. Niewiele jest tak uniwersalnych piw.
Objętościowa zawartość alkoholu: 5,6 %
FORTUNA Wiśniowa
Piwo to zawdzięcza swój niezwykły smak fermentacji w otwartych kadziach, długiemu okresowi leżakowania i, co najważniejsze, naturalnemu ekstraktowi z wiśni. Aromat wypełniają nuty wiśni oraz akcenty wina, migdałów i dębu. W smaku wyczuwa się owocową kwaskowość oraz słodycz nieco łagodzącą chmielową goryczkę.
To radosne i orzeźwiające piwo jest hołdem oddanym tak popularnemu w Polsce owocowi - wiśni z sadu. Warto dodać, że polska łutówka cieszy się zasłużoną popularnością w ojczyźnie piw wiśniowych, Belgii.
Objętościowa zawartość alkoholu: 5,1 %- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Choć polski rynek jest zdominowany przez piwa lekkie i jasne, od kilku lat zauważyć można udane próby przełamania hegemonii pilznerów.
Comment
-
-
Czyli eksperyment pt. Jasne Miodowe się nie udał?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Nie mogę wprost wyjść ze zdumienia, ze zdobyli się na aż taką szczerość.
Choć polski rynek jest zdominowany przez piwa lekkie i jasne, od kilku lat zauważyć można udane próby przełamania hegemonii pilznerów. Dzieje się tak za sprawą mniejszych graczy na rynku, oferujących konsumentom produkty mniej przewidywalne i bardzo zróżnicowane. Jednym z takich elastycznych, odważnych producentów jest browar Fortuna z Miłosławia.
Comment
-
Comment