Zmiany w browarze Fortuna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • snorre
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.02
    • 655

    Zmiany w browarze Fortuna

    Jako że po Poznaniu i okolicach informacje o zmianach w browarze Fortuna krążą już od paru tygodni, a na forum jeszcze nikt nic nie napisał (o dziwo!), pozwolę sobie ruszyć ten wątek. Oto co zasłyszałem : właścicielami (współwłaścicielami?) zostali jacyś Belgowie, planowane są nowe piwa (pszenica, górna fermentacja), widać już pewne efekty (zmiana etykiety Czarnego, nowe piwo wiśniowe - mam nadzieję, że nie pójdą za daleko w smakowe piwa ). Czy inni użytkownicy wiedzą coś jeszcze?
    Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23927

    #2
    Otrzymałem wczoraj z browaru taki zestaw informacyjny:

    Choć polski rynek jest zdominowany przez piwa lekkie i jasne, od kilku lat zauważyć można udane próby przełamania hegemonii pilznerów. Dzieje się tak za sprawą mniejszych graczy na rynku, oferujących konsumentom produkty mniej przewidywalne i bardzo zróżnicowane. Jednym z takich elastycznych, odważnych producentów jest browar Fortuna z Miłosławia.
    Wyspecjalizował się w on produkcji piw ciemnych, cenionych przez krąg wiernych konsumentów. Oprócz walorów smakowych, piwa te wyróżniają się naturalnymi dodatkami: wyciągiem z orzechów kola (Czarne) oraz miodem z wielkopolskiej pasieki (Miodowe). Teraz dołącza do nich kolejny produkt: Fortuna Wiśniowa, będąca połączeniem najwyższej jakości piwa oraz wiśni z sadu.
    Wszystkie trzy warianty piwa Fortuna wchodzą do sklepów w nowej szacie graficznej, której kolorystyka pozwoli łatwo rozróżnić każdą odmianę marki. Dodatkowo etykiety zawierają krótki opis walorów smakowych. Na kontretykiecie wykorzystano motyw zabytkowego browaru w Miłosławiu.


    FORTUNA Czarne
    To piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony w browarze Miłosław oraz wyciąg z orzeszków koli.
    Niezwykły smak tego piwa jest połączeniem delikatnie gorzkiego, palonego słodu zrównoważonego dawką zaskakującej słodyczy. Na podniebieniu praktycznie nie wyczuwa się alkoholu. Fortuna Czarne ma właściwości orzeźwiające, a przy tym może być pite jako piwo deserowe.
    Objętościowa zawartość alkoholu: 5,8 %.
    FORTUNA Miodowe


    To piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony w browarze Miłosław oraz naturalny miód pszczeli.
    Aromat tego piwa to połączenie słodyczy miodu oraz palonych ciemnych słodów, pozostające w równowadze również na podniebieniu. W smaku towarzyszy mu odpowiednio dobrana chmielowa goryczka. „Miodowe” sprawdza się jako towarzysz intensywnych w smaku mięsnych dań oraz samodzielnie w roli płynnego deseru.
    Choć nie jest to piwo do picia na co dzień, pasuje do każdej okazji. Niewiele jest tak uniwersalnych piw.
    Objętościowa zawartość alkoholu: 5,6 %


    FORTUNA Wiśniowa


    Piwo to zawdzięcza swój niezwykły smak fermentacji w otwartych kadziach, długiemu okresowi leżakowania i, co najważniejsze, naturalnemu ekstraktowi z wiśni. Aromat wypełniają nuty wiśni oraz akcenty wina, migdałów i dębu. W smaku wyczuwa się owocową kwaskowość oraz słodycz nieco łagodzącą chmielową goryczkę.
    To radosne i orzeźwiające piwo jest hołdem oddanym tak popularnemu w Polsce owocowi - wiśni z sadu. Warto dodać, że polska łutówka cieszy się zasłużoną popularnością w ojczyźnie piw wiśniowych, Belgii.
    Objętościowa zawartość alkoholu: 5,1 %
    Click image for larger version

Name:	PIWA FORTUNA IT.jpg
Views:	1
Size:	93,8 KB
ID:	2035456
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Choć polski rynek jest zdominowany przez piwa lekkie i jasne, od kilku lat zauważyć można udane próby przełamania hegemonii pilznerów.
      No z tą hegemonią piw lekkich to troszkę się zapędzili Pilznerów w takim dosłownym rozumieniu też nie ma zbyt wiele.

      Comment

      • rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1839

        #4
        ...czyli mamy kolejny przypadek maskowania własnego nieudacznictwa wysypem pseudopiwnych wynalazków.
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #5
          Ja bym się zdecydowanie bardziej cieszył gdyby postarali się usunąć tą przeklętą warzywnosć ze swoich "smoków". Srebrny jest praktycznie dla mnie niepijalny ze Złotym jest lepiej ale też miewa mocne wpadki.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #6
            Czyli eksperyment pt. Jasne Miodowe się nie udał?

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #7
              Zmienił się też Zarząd browaru. Prezesem został Krzysztof Panek, który pracował kiedyś w browarze Lech w Poznaniu, potem w browarze Belgia w Kielcach.

              Comment

              • Feti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.10
                • 801

                #8
                Na razie to widzę podwyżkę cen na Smoki, tak średnio po 50 groszy. Jak już podnieśli ceny, to niech podniosą jakość, Srebrny ostatnio ma straszne ilości DMS.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Nie mogę wprost wyjść ze zdumienia, ze zdobyli się na aż taką szczerość.
                  Choć polski rynek jest zdominowany przez piwa lekkie i jasne, od kilku lat zauważyć można udane próby przełamania hegemonii pilznerów. Dzieje się tak za sprawą mniejszych graczy na rynku, oferujących konsumentom produkty mniej przewidywalne i bardzo zróżnicowane. Jednym z takich elastycznych, odważnych producentów jest browar Fortuna z Miłosławia.
                  Znam wielu producentów, którzy oferują produkty nieprzewidywalne i bardzo zróżnicowane, głównie pod kątem występujących w nich wad i sztucznych aromatów.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X