Polotmave

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

ciemne, przy pozostawieniu czeskiej specyfiki polotmave, być może kiedyś ta nazwa ( polotmave ) będzie tak naturalna jak choćby nazwa pils czy porter ( które kiedyś też były nieprzetłumaczalne i przyjęte w oryginalnym brzmieniu ) !
    Chyba, że jakiś polski browar ( : ) ) wyprodukuje piwo..... półciemne.
    Albo nazwa ta przyjmie się jako określenie wszystkich piw rozlewanych np koło Łodzi, niekoniecznie z udziałem fiskusa ( ...półświatek...półciemne....).
    Simon

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Jeszcze jedna możliwość - niejasne

Art, nie denerwuj się. ZOSTAW TĘ SZKLANKĘ !!!

Po co Ci ta siekiera ???

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
        dadek
        Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
        Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
        2023-11-03, 00:29
      • dadek
        Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
        dadek
        W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
        2024-09-03, 02:08
      • kosher
        Okrętowa 54, Czeskie Kufle
        kosher
        Dawna Lady Chmiel kilka lat temu po zmianie właścicielskiej stała się Czeskimi Kuflami.
        Na szczęście dobry duch wnętrza nie odleciał. Sąsiedzkie klimaty, dużo stałych bywalców z pobliskich osiedli.
        Elastyczni właściciele, szybko przechodzą na Ty, warto usiąść przy barze...
        2021-05-25, 12:31
      • darekd
        Broumov, Opat Polotmavé Výčepní Pivo 4,0%
        darekd
        Tego piwa z przygranicznego Broumova jeszcze tu nie było

https://www.pivovarbroumov.cz/compon...tmave_1_tn.jpg

Półciemne, alk. 4%

Nie będę się rozpisywał, bo piwo...
        2022-03-21, 22:51
      • dadek
        Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
        dadek
        Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
        2022-01-15, 03:06
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...