Browar Kormoran w BrowarBizie - komentarze
Collapse
X
-
Zdecydowanie jestem za. Pytanie tylko, czy przedstawicielom browaru wystarczy odwagi? W końcu forumowicze potrafią się czepiać i to bynajmniej nie jest tylko szukanie dziury w całym, często krytyka jest bardzo konstruktywna. Muszą się więc przygotować, że oprócz pochwał mogą na nich spadać dość druzgocące opinie (patrz choćby casus Kormorana Ciemnego, który wprowadzany był ze sporym hukiem, a co wyszło, to oni sami już dobrze wiedzą...). Chwalę jednak inicjatywę i życzę wytrwałości!Comment
-
Zdecydowanie jestem za. Pytanie tylko, czy przedstawicielom browaru wystarczy odwagi? W końcu forumowicze potrafią się czepiać i to bynajmniej nie jest tylko szukanie dziury w całym, często krytyka jest bardzo konstruktywna. Muszą się więc przygotować, że oprócz pochwał mogą na nich spadać dość druzgocące opinie (patrz choćby casus Kormorana Ciemnego, który wprowadzany był ze sporym hukiem, a co wyszło, to oni sami już dobrze wiedzą...). Chwalę jednak inicjatywę i życzę wytrwałości!
Dlatego jestem przeciwny tego typu propozycjom, które podważają niezależność tego typu serwisów konsumenckich.
Wydzielony wątek i zapewne własny moderator to reklama dla firmy, która dostaje do ręki gotowy kanał medialny, którym dodatkowo może sterować. Eufemistycznie wspomina się o "wsparciu finansowym", jednak browar.biz jest medium /tak jak inne strony www, prasa, radio i telewizja/, na dodatek z gotową, jasno określoną grupą konsumentów. To browar K. potrzebuje browaru.biz. Nie odwrotnie. Zatem nie ma tu mowy o wsparciu, a ewentualnie umowie korzystnej dla obu stron. Uważam, że w takim wypadku taki wątek powinien być całkowicie wydzielony i opatrzony informacją, że jest "sponsorowany".Comment
-
ART, czy dedykowany wątek będzie obsługiwany przez moderatorów z BK?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Żeby nie było wątpliwości, zakładam udział wszystkich Użytkowników BB na normalnych zasadach obowiązujących w serwisie, natomiast wątek jak i konto Kormorana będzie odpowiednio oznaczone.
Można zajrzeć do Piwo-Gdzie i zobaczyć jak to działa w wątkach poszczególnych lokali, których właściciele/pracownicy wypowiadają się na temat własnego przedsięwzięcia.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Z jednej strony rozumiem ARTa, szczególnie biorąc pod uwagę nakłady na utrzymanie BB. Z drugiej mam mieszane uczucia, reklama jest sprawą jasną i oczywistą. Wątek sponsorowany czyli dzierżawa miejsca już nie do końca, logiczne wydaje się, że Kormoran będzie oczekiwał moderacji.
Ciekawi mnie jak będzie wyglądał dyskusja na temat planów browaru. Żadne nowoczesne przedsiębiorstwo, w dobie konkurencji, nie ujawnia zbyt wielu informacji na temat premier. Dajmy więc na to, że pracownicy kormorana wrzucają zapowiedz piwa, ze strony userów BB pana mnóstwo pytań. Browar z oczywistych względów nie chce ujawnić wszystkich informacji i mamy zarzewie sporu.Comment
-
Ale oni sponsorują PSPD, nie będziecie się brzydzić?Na forum propagowana jest raczej czystość ideologiczna.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Wszystko zależy od umiejętności posługiwania się forum przez BK. Jeżeli napiszą wprost, że to tajemnica i na razie nie mogą wszystkiego ujawnić to będzie zrozumiałe, jak zaczną kręcić, mydlić oczy czy podawać wątpliwe informacje, to będzie problem. Forum jest interaktywne, akcja-reakcja.Comment
-
Z jednej strony rozumiem ARTa, szczególnie biorąc pod uwagę nakłady na utrzymanie BB. Z drugiej mam mieszane uczucia, reklama jest sprawą jasną i oczywistą. Wątek sponsorowany czyli dzierżawa miejsca już nie do końca, logiczne wydaje się, że Kormoran będzie oczekiwał moderacji.
Ciekawi mnie jak będzie wyglądał dyskusja na temat planów browaru. Żadne nowoczesne przedsiębiorstwo, w dobie konkurencji, nie ujawnia zbyt wielu informacji na temat premier. Dajmy więc na to, że pracownicy kormorana wrzucają zapowiedz piwa, ze strony userów BB pana mnóstwo pytań. Browar z oczywistych względów nie chce ujawnić wszystkich informacji i mamy zarzewie sporu.
Jakiej niby moderacji może oczekiwać? Co wy wymyślacie? Jak ktoś napisze Kormoran to <słowo powszechnie uważane za obelżywe> - to ART to skasuje, ale jak ktoś napisze, że piwa z Kormorana pełne są wad, na ten przykład DMSu, diacetylu itd. to nikt mu nie zabroni wyrażania swojej opinii. Jeśli ktoś z nikłym dorobkiem na forum zacznie jeździć po browarze, można domniemywać, że to czarny PR, ale jeśli osoba od lat znana na forum będzie krytykować, to już inna sprawa. W interesie Kormorana i wielu innych browarów jest budowanie więzi z konsumentami.Comment
-
Jest propozycja formy dyskusji więc się nad nią zastanawiam, bo mam wątpliwości. Niczego nie neguję z góry, jeśli zobaczę, że Kormoran gra uczciwie nie widzę przeszkód. Nie mam zamiaru cieszyć się tylko i wyłącznie z tego że browar chce rozmawiać z konsumentami, bo to jego obowiązek.
@ kopyr
Czyli krytyka wyłącznie dla wybranych? Reszta ma słuchać i się nie wychylać?Comment
-
Zgadzma się z Kopyrem w całej rozciągłości. Z resztą wątki sklepów i knajp z lanym piwem funkcjonują też na podobnej zasadzie; właściciele informują o zmianach w asortymencie a klienci dopytują się czy "nie można by tak wprowadzić piwa X albo Z". I wszystkim taka komunikacja pasuje. Idealnie by było gdyby większosć browarów miała swoje reprezentacje albo chociaż te restauracyjne, gdzie pasnuje duża zmiennosć serwowanych piw w przeciagu miesiąca.
Czyli krytyka wyłącznie dla wybranych? Reszta ma słuchać i się nie wychylać?Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2011-06-30, 10:13.Comment
-
Nie rozumiem całego tego marudzenia - jeszcze projekt się nie rozpoczął a już szukanie jakichś mrocznych motywów browaru. Jestem za, a jak Kormoran zacznie grać nieuczciwie to szybko wychwycą to nasi czujni forumowiczeTak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!Comment